Отидете към основна версия

14 106 28

Нова дестинация за покупка на имоти с цел инвестиция

  • централна европа-
  • инвестиции-
  • имоти-
  • жилища-
  • наем

Предприемачите се насочиха към Централна Европа

Снимка: Shutterstock

С нарастващите лихвени проценти и ограниченото предлагане, което прави собствеността на жилище недостъпна за повече хора в Европа, тяхната ниша все повече се заема от инвеститори, които купуват с цел отдаване под наем, съобщава аг. Reuters. От почти нищо преди 5 години институционалният жилищен пазар се разрасна до точката, в която къщите и апартаментите започват да се конкурират с офис сградите за парите на инвеститорите.

„В Централна Европа има много големи градове с положителна демографска и икономическа динамика и недостиг на пазара на жилища. Тук има добри условия за инвестиции в жилища под наем“, казва Станислав Кубачек, ръководител на Източна Европа в Хаймстаден, Швеция.

Инвестициите в този сектор, главно в Полша и Чехия, са нараснали с почти 40% през годината. А по-високата рентабилност стимулира стартирането на нови проекти, смятат участниците на пазара. Датската компания NREP навлезе на полския пазар през 2021 г. и планира да инвестира приблизително 500 млн. EUR в жилищния и логистичния сектор през следващите 3 години, с проекти в големи градове като Варшава, Вроцлав, Гданск и Краков.

„Инвеститорите виждат ясна пазарна възможност, тъй като по-младите поколения стават по-отворени към отдаването под наем, следвайки тенденцията от последните десетилетия в Западна Европа, а предлагането на модерни имоти под наем е много ограничено“, каза изпълнителният директор на NREP Руне Кок.

На Полша ѝ липсват 3 милиона жилища, но Чехия и Унгария също предлагат възможности. Радим Баяр, партньор в чешката инвестиционна група Mint Investments, казва, че неговият фонд от близо 55 милиона долара разглежда проекти в Прага, Бърно и Пилзен с цел да придобие между 300 и 500 апартамента през 2023 г.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.

Свързани новини