Отидете към основна версия

2 164 8

Казахстан е готов да отдаде своите летища на чуждестранни инвеститори

  • казахстан-
  • летища-
  • концесия-
  • чуждестранни инвеститори

Става дума за 20 аеропорта

Снимка: М. Богданова ©

Казахстан е готов да прехвърли над 20 летища в страната под управлението на европейски инвеститори, заяви министърът на транспорта на републиката Марат Карабаев на Форума за транспортни инвестиции ЕС-Централна Азия, който се провежда в Брюксел.

Той отбеляза, че най-големите летища на републиката - Астана и Алмати, вече са под контрола на чуждестранни холдинги. "Готови сме да прехвърлим останалите 22 летища в Казахстан на частния сектор под управлението на европейски инвеститори. Има голям потенциал да се превърнем в транзитен център между Азия и Европа", каза той.

Карабаев също подчерта, че властите на републиката са готови да прехвърлят пристанищата Актау и Курик на брега на Каспийско море на европейски компании с възможност за последващата им приватизация. „Предлагаме да подпишем споразумение между участниците в Средния коридор (Транскаспийски международен транспортен маршрут) и Европейския съюз за развитието на този маршрут“, посочи министърът.

Освен това той предложи организирането на голям инвестиционен форум между Европейския съюз и Казахстан за партньорство в транспортния сектор в Астана този септември.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини