Отидете към основна версия

10 061 14

Разследват Ветко Арабаджиев за пране на пари

  • ветко арабаджиев-
  • маринела

Семейството не е в страната

Специализираната прокуратура разследва собственика на хотелите "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив Ветко Арабаджиев. Това потвърди зам.-главният прокурор и шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев. По-рано днес беше съобщено за акция на прокурорите в двата хотела, като се твърдеше, че се проверяват офиси, намиращи се в сградите.

"Собственикът на хотела, ако използвам думата "собственик", по официални данни, от началото на август месец не се намира в страната заедно с хора от семейството си. Обект на разследване за извършени престъпления са и това лице, хора от семейството му, както и управители и собственици на различни фирми", каза Гешев, цитиран от агенция "Фокус".

Той съобщи, че около 10 души са задържани до този момент след акцията, а разследването продължава като се извършват "множество претърсвания и изземвания на територията на различни адреси и МПС-та в София и Пловдив".

Прокурорът даде да се разбере, че разследването е за пране на пари: "Насоката на разследването е, че е извършено пране на пари като престъплението е данъчно такова, което не изключва да има обвинение и в посока организирана престъпна група". Гешев посочи, че делото по случая е било образувано преди 10 дни, а разследваният период - от началото годината досега.

В отговор на въпрос Гешев уточни, че сред арестуваните има както служители на Арабаджиев, така и хора, които нямат формална връзка с него, но през свързани фирми са точили данъци.

При претърсванията са намерени 150 000 лева в кутия за обувки. Чия собственост са парите все още не е ясно. Прокурор Гешев обясни, че очаква да бъдат открити много повече пари

Установено е, че в периода 2017 - 2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа „липсващи търговци”. Въпросните фактури са осчетоводявани под контрола на престъпната група и така е избягвано плащането на данъци.

Разследващите установили още, че от 2016 до 2018 г. са били извършвани и финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

От хотел "Маринела" заявиха, че оказват пълно съдействие на разследващите.

Хотелът спечели обществена поръчка и гостите от чужбина по време на българското европредседателство бяха настанявани именно там.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини