Отидете към основна версия

3 827 1

Културата протестира пред Народния театър (Снимки)

  • протест-
  • културата-
  • протестира-
  • за българската култура-
  • народния театър

Протестиращите поискаха оставката на министъра на културата Вежди Рашидов

Снимки: Факти.бг

Хора на изкуството се събраха на протест пред Народния театър "Иван Вазов".

Протестиращите поискаха оставката на министъра на културата Вежди Рашидов, на политическия му кабинет, на експертните съвети към Министерство на културата както и на ръководството на Съюза на българските артисти.

Хората на изкуството скандираха: "Оставка!". За да изразят недоволството си, се хванаха един зад друг като образуваха така нареченото влакче.

Тематично, протестът - "За Българската Култура!", беше организиран от театралите днес, когато се чества Международния ден на театъра. Той започна в 17:30 часа. За протеста хората се организираха и чрез Фейсбук.

Други от исканията им са всяка година в Държавния бюджет за култура да се отделя по 1 процент от брутния вътрешен продукт на страната и преструктуриране на Министерството на културата.

След протеста артистите влязоха в Народния театър, където тази вечер ще бъдат връчени наградите "Икар". Специална награда "Чест и достойнство" ще бъде връчена посмъртно на Чочо Попйорданов.

Факти.бг припомня, че ициативата е на театралите и обединява всички хора на изкуството в страната. Идеята се зароди на 3 март след поредица от публикации и послания от Културното министерство. Създаден беше и инициативен комитет, който излезе с искания - “Пакт за култура”.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини