27 Март, 2016 18:18 3 802 1

Културата протестира пред Народния театър (Снимки)

  • протест-
  • културата-
  • протестира-
  • за българската култура-
  • народния театър

Протестиращите поискаха оставката на министъра на културата Вежди Рашидов

Културата протестира пред Народния театър (Снимки) - 1
Снимки: Факти.бг

Хора на изкуството се събраха на протест пред Народния театър "Иван Вазов".

Протестиращите поискаха оставката на министъра на културата Вежди Рашидов, на политическия му кабинет, на експертните съвети към Министерство на културата както и на ръководството на Съюза на българските артисти.

Културата протестира пред Народния театър (Снимки)

Хората на изкуството скандираха: "Оставка!". За да изразят недоволството си, се хванаха един зад друг като образуваха така нареченото влакче.

Културата протестира пред Народния театър (Снимки)

Тематично, протестът - "За Българската Култура!", беше организиран от театралите днес, когато се чества Международния ден на театъра. Той започна в 17:30 часа. За протеста хората се организираха и чрез Фейсбук.

Културата протестира пред Народния театър (Снимки)

Други от исканията им са всяка година в Държавния бюджет за култура да се отделя по 1 процент от брутния вътрешен продукт на страната и преструктуриране на Министерството на културата.

След протеста артистите влязоха в Народния театър, където тази вечер ще бъдат връчени наградите "Икар". Специална награда "Чест и достойнство" ще бъде връчена посмъртно на Чочо Попйорданов.

Културата протестира пред Народния театър (Снимки)

Факти.бг припомня, че ициативата е на театралите и обединява всички хора на изкуството в страната. Идеята се зароди на 3 март след поредица от публикации и послания от Културното министерство. Създаден беше и инициативен комитет, който излезе с искания - “Пакт за култура”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Славка Добрева

    0 0 Отговор
    Мутро- простак да те управлява , че ще ядеш и ще пиеш . Че и са цяла мафия от убийци обхванали държавата като октопод .