Отидете към основна версия

1 739 6

В новия си роман Джоан Роулинг описа убийство заради трансфобия

  • джоан роулинг-
  • нов роман-
  • трансфобия-
  • интернет тормоз-
  • заплахи

Авторката на "Хари Потър" твърди, че е написала книгата, преди да я споходят интернет тормоз и заплахи

Снимка: БГНЕС

Авторката на "Хари Потър" Джоан К. Роулинг публикува нов роман, в който ясно се долавят автобиграфични елементи - макар че тя твърдо отрича. "Мастиленочерно сърце" е шестата книга в нейната поредица за детектива Корморан Страйк, която тя публикува под псевдонима Робърт Галбрайт. Томът е цели 1024 страници и се появи по книжарниците във вторник, предизвикайки моментално полярни реакции.

Проблемите на Роулинг започнаха през лятото на 2020 г., когато се пошегува със статията "След COVID-19 трябва да създадем по-справедлив свят за хората, които имат менструация". Роулинг заяви, че авторът на текста е забравил думата "жена". Това се оказа достатъчно, за да бъде обвинена в трансфобия.

В отговор тя написа есе, в което казва: "Искам транс жените да бъдат в безопасност. В същото време не искам момичетата и жените по рождение да се чувстват по-малко сигурни. Когато отворите вратите на тоалетните и съблекалните за всеки мъж, който вярва или чувства, че е жена - а както казах, сертификати за потвърждение на пола вече могат да се издават без да е необходима операция или хормонална терапия - тогава вие отваряте вратата на всички мъже, които желаят да влязат вътре." А също и: „... „приобщаващият“ език, който нарича жените „менструатори“ и „хора с вулви“, поразява много жени като дехуманизиране и унижение. Разбирам защо транс-активистите смятат този език за подходящ и любезен, но за онези от нас, които сме били обиждани и унижавани от насилници, той не е неутрален, а враждебен и отчуждаващ".

Оттогава насам тя редовно е заливана с език на омразата и дори стана обект на хаштага #RIPJKRowling. Някои книжарници отказаха да зареждат и продават книгите ѝ. В края на 2021 г. пък транс активисти я заплашваха съвсем наистина пред собствения ѝ дом, като разпространиха адреса ѝ публично в интернет.

Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 10 гласа.

Свързани новини