Отидете към основна версия

1 883 0

Благотворителен спектакъл „Евгений Онегин” в Софийската опера

  • софийска опера-
  • евгений онегин

Приходите ще отидат за реставрация на изгорелия драматичен театър в Пловдив.

Софийската опера и балет се включи в инициативата на Министерство на културата „Артисти за артисти” с поставянето на спектакъла „Евгений Онегин”.

На 26 октомври спектакълът ще се играе благотворително като приходите ще отидат  за изгорелия драматичен театър в  Пловдив.

За първи път, от 30 години насам ,  шедьовърът „Евгений Онегин” се появява на сцената на Софийската опера и балет  през тази година. Публиката и критиката посрещнаха премиерата на 25 януари с огромно възхищение. Поради силният интерес към руската класика, представлението е отново в афиша на театъра.

Това е уникална творба, родена от срещата на двама гении -  Пушкин и Чайковски. Постановката е копродукция с Букурещката опера.  Тя е дело на известния в северната ни съседка оперен и филмов режисьор Йон Карамитру, директор на Националния театър в Румъния, „Йон Л. Караджале”. Хореографията, сценографията и костюмите също са поверени на румънски творци.

Спектакълът е изграден по кинематографичен начин – от лирични сцени. Трите действия са представени чрез преливането на седем картини.

В ролята на  Ленски, зрителите ще могат да видят прочутия румънски  певец Мариус Бренчу, тенор, който всеки оперен театър иска да има в афиша си.

Вълшебната музика на Чайковски е оставена в ръцете на оркестъра на  Софийската опера и балет, под диригентската палка на Григор Паликаров.

Почитателите на оперното изкуство ще могат да  се насладят на представлението на 24 и 26 октомври.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини