Отидете към основна версия

463 6

Културният феномен "Фестивал Тракийски Мистерии"

  • фестивал тракийски мистерии-
  • академия орфика

Право на отговор от "Сдружение Академика Орфика"

Пламен ИВАНОВ, Директор на Сдружение Академия Орфика

Всички ние, творците от Сдружение Академия Орфика, желаем да изявим пред обществеността позицията си относно поредната манипулативна и нарочна платена кампания срещу дейността на Сдружението и ФЕСТИВАЛ ТРАКИЙСКИ МИСТЕРИИ.

Изложените от Тодор Йотов и Боряна Йотова инсинуации относно дейността на Сдружението ни и всички културни събития и мероприятия, които провеждаме, са откровена лъжа. Нещо повече, изявленията на въпросните лица представляват призоваване към дискриминация на верска основа.

Самите те в пресконференцията си заявяват, че причината да я проведат, е разгръщането на Фестивал Тракийски Мистерии и всички успехи на организацията ни в областта на културата и изкуството. Нека припомним на обществеността, че Сдружение Академия Орфика е регистрирано към Министерство на Културата по Закона за Меценатството, като организацията и културните продукти, които създаваме, са с международно признание от известни университети по сценично изкуство и културни институти в редица европейски държави, между които Великобритания, Словакия и Германия.

През 2024г. постигнахме успехи с тазгодишното издание на Фестивал Тракийски Мистерии, като започнахме с „короната на Европейската нощ на музеите“ – спектакълът Мистерия на Тракийския Херос пред Националната галерия – Царския дворец, в София. Всеки, който бе свидетел на уникалната ни продукция, може да разбере, че инсинуацията за това, че чрез дейността на Сдружението въвличаме хора в някакъв култ, е откровена лъжа.

Последващите успехи с осъществяването на три нови спектакъла в партньорство с Общини и Музеи из страната явно са раздразнили въпросните лица. На всички спектакли местата бяха изчерпани и местата за публиката – препълнени, затова се наложи да спрем продажбите на билети поради изчерпване на местата с дни по-рано.

Изказването на Тодор и Боряна Йотови, че причината да направят конференцията, е заради успехите на Фестивала, ни убеждава, че нарочната очерняща кампания срещу дейността на Фестивала е с цел да се компрометират творците и участниците му, и така да се провали кулминацията на Фестивал Тракийски Мистерии, който ще се осъществи на 29.09.2024г. в Античния Театър в Пловдив.

Откровена лъжа е, че във фестивалните ни форми участват само „членове на общността Тракийската Църква“. Редица спектакли, включително Мистерия на Тракийския Херос, Възкресението на Евридика, както и последният - Мистерия на Кабирите, осъществен този август в Поморие, са доказателство, че това твърдение е невярно. През годините сме провеждали редица кастинги, с които сме търсили участници в нашите спектакли. Именно клеветите и лъжливите манипулации по наш адрес, ограничават възможността да участваме пълноценно в обществения живот, а това е пряка дискриминация спрямо утвърдени творци и изкуствоведи, от която дискриминация сдружението ни търпи пряко негативи. Самото определяне на Сдружението като „сектантско“, „култ“, „секта“ и т.н. поражда достатъчно негативен образ на организацията ни и пряко засяга възможността ни да работим с държавни, общински и граждански организации, както и пряко с граждани, всичките от които биха имали резерви, заради изградения негативен обществен образ.

Участниците във Фестивала, които нямат общо с верската общност, наречена от семейство Йотови – Тракийската църква, също биха били дискриминирани на верска основа, поради факта, че се лепва етикет на цялата организация.

Такива злонамерени действия създават фалшива представа за всички творци от организацията ни и ги стигматизира, отделяйки ги от пълноценното участие в обществения живот. Това е недопустимо!

Всеки вярващ или невярващ български гражданин има правото да твори, да се изявява и да участва в обществения и културен живот, независимо от верски убеждения! Това е гарантирано право по Конституция и законите на Република България, както е заложено и в Европейското законодателство. Призиви да се ограничи творчество под предлог на обвинения за „фалшификация“ (които са напълно безпочвени) е пряка дискриминация и е забранено от Закона!

Отказваме да приемем, че е нормално в демократична държава, част от Европейския съюз, въз основа на „научна критика“ (ако могат изобщо така да се нарекат клеветническите твърдения), да се заклеймяват учени като „фалшификатори“ и „измамници“. Още повече недопустимо и безочливо е на база „научна критика“ да бъде заклеймена цяла културна организация и творчеството на десетки, ако не и на стотици творци!

Всеки, който желае да се запознае отблизо с творчеството, спектаклите и дейността на Академия Орфика, да заповяда на 29.09.2024г. на Фестивал Тракийски Мистерии – билети могат да бъдат закупени в Ивентим и на events.academiaorphica.org!

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини