21 Август, 2024 16:46 840 12

Интерактивният спектакъл "Възкресението на Евридика" възхити публиката в недрата на пещера Магурата

  • спектакъл-
  • възкресението на евридика-
  • фестивал тракийски мистерии-
  • магурата

Провеждането му се осъществи със съдействието на община Белоградчик

В събота, 17 август, в едно от най-древните мегалитни светилища на България – пещера Магурата край Белоградчик, за втора поредна година се състоя оперно-драматургичният интерактивен спектакъл (Opera Dei) "Възкресението на Евридика".



Събитието се организира от Академия Орфика в рамките на четвъртия сезон на Фестивал Тракийски Мистерии. Провеждането му се осъществи със съдействието на община Белоградчик.

Поради огромния интерес на почитателите на Фестивал Тракийски Мистерии билетите за спектакъла бяха изчерпани още в четвъртък. Както винаги, публиката беше привлечена от уникалното и неповторимо съчетание на изключителните оригинална музика, драматургия и хореография на Академия Орфика – запазена марка за всички спектакли на Сдружение, както и любовта си към древното културно-историческо наследство на България, което Академия Орфика съхранява и популяризира като своя кауза.

Зрителите, които успяха да закупят билети, в единно шествие слязоха до недрата на пещерата, където станаха свидетели на най-древната заупокойна меса, въплътена в сакралния тракийски епос за Орфей и Евридика. Чрез неповторимата и въздействаща музика, автентичните реликви в спектакъла и мащабните сталактити на пещерата публиката се пренесе в подземния отвъден свят и лично съпреживя трансформацията в мистерийното извеждане на Евридика от примката на смъртта към Вечния Живот и като завършек с победоносното шествие на посветените лично извървя стъпките ѝ към светлината.

Феноменалният спектакъл пресъздаде автентичния и първичен разказ за Тайната на Възкресението в тракийския култ към Безсмъртието, за разлика от трагичния и безнадежден по- късен гръцки мит за Евридика.

През август изключителните събития в рамките на мегапроекта Фестивал Тракийски Мистерии продължават на знакови исторически локации:

  • 24 август, 21:00 часа – интерактивен спектакъл "Мистерията на Гетите" в Тракийска Царска гробница в село Свещари, град Исперих;
  • 31 август, 21:00 часа – интерактивен спектакъл "Кабирска Мистерия" в Тракийска куполна гробница в град Поморие.

Кулминацията на тазгодишния Фестивал Тракийски Мистерии ще се разгърне на 29 септември в Античния театър в Пловдив, включвайки всички фестивални форми – тържествено шествие, изложба, фестивална академия с лекции, както и ателиета, представящи културата и сакралния бит на древните траки. Финалът ще бъде ознаменуван от гранд спектакъла "Тракийска Мистерийна Драма".

Билетите за Фестивал Тракийски Мистерии 2024 са вече налични онлайн през Ивентим и Events.AcademiaOrphica.

Повече информация за предстоящи събития и билетите на страницата на Фестивал Тракийски Мистерии и Академия Орфика.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Намират се все повече хора, които

    5 0 Отговор
    търсят и намират истината, че българския народ е наследник на траките, а не на някакви си измислени "славяни" и азиатски "прабългари". Ние, българите, се наследници на старата световна цивилизация - Дунавската, която е дала първото преработено злато и редица нововъведения. Четете "Укритото и премълчаното в българската история"!

    Коментиран от #6, #8, #9, #10, #11, #12

  • 2 🍋🍊🇧🇬

    2 0 Отговор
    Магурата е отваряна специално за … и за още едно семейство на времето, с водач който знае историята на пещерата, включително отсекът със Скални рисунки, пещерата е дълга няколко километра, има огромни Зали и е супер гот за всеки един да я разгледа.
  • 3 🍋🍊🇧🇬

    0 0 Отговор
    Нагоре по пътя, посока Салаш, от Белоградчик има останки от Скален Манастир, с издълбани куполи на Черква във варовика, с празни останки от гробове , също издълбани във варовика, в ляво е реката, в дясно е Манастира (скален).
  • 4 🍋🍊🇧🇬

    2 0 Отговор
    По времето на турско робство, там са намирали убежище и подслон местните Християни.

    Тогава път е много вероятно да е нямало освен може би черен път или конска пътека.

    Коментиран от #7

  • 5 Изглежда ......

    0 0 Отговор
    Изглежда ...... Фантазията е възможна само в Изкуствата! Но не и в Науката! За да си представим каква е истинската реалност в Реалността около нас.
  • 6 Но Защо не искаме да се проявим като Дос

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Намират се все повече хора, които":

    Но Защо не искаме да се проявим като Достойни Наследници които не са по-малко Добри от Тях? Вместо да мизерстваме на Дъното на Обществото. Кой и защо предава нашите Способности?
  • 7 Възможно е

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "🍋🍊🇧🇬":

    Ако са били една шепа "хора"
  • 8 Викаш наследници сме

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Намират се все повече хора, които":

    На македонците...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Намират се все повече хора, които":

    ТРАКИ е прякор, даден от враговете на БЪЛГАРИТЕ. Целта е да се прекъсне Българската ни родова памет. Незнаейки древното си и славно минало, Българите нямаме опора против гръцките домогвания и преиначавания на нашата история, обичаи, религия, богове и т. н. Нямаме опора и против експанзията на разни мними доброжелатели, които ни натириха да търсим великите си предци в дън-горите тилилейски, пардон алтайски. Гърците са лукава п@смина и за да налапаме "тракийската въдичка", са сложили доста примамки. Разбира се, като всеки престъпник и те оставят УЛИКИ, едва забележими. Много от тях са трудно доказуеми. Нашите родни гъркомани, пишат за траките каквото им наредят, но ето какво пише в „Гръцко-БЪЛГАРСКИТЕ” речници:
    "...кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи,..."
    Близко e до ума, че “Траките са изчезнали” от Българските земи, точно както са изчезнали и г@урите, 15 века по-късно.