Много хора са свикнали да поръчват питие на стюардесата, веднага щом се качат на борда на самолет. За някои това е навик, други го правят за успокоение, трети - защото е безплатно. Напитките, които се предлагат по време на полет обаче, крият някои неподозирани рискове.
В интервю, поместено в изданието Inside Edition, стюардесата Джамила Хардуик, работеща в американската авиокомпания Air Hollywood, разкрива от какви напитки е по-добре да се въздържите по време на полета в самолета.
По думите на Джамила, самите стюардеси никога не пият горещи напитки като чай и кафе. Причината за това е водата, с която се приготвят.
През 2015 година е направено изследване на водата в самолетите и то е установило, че тя може да предизвика редица заболявания при хората с отслабен имунитет.
Авторът на проучването Николас Фредерик Грей и екипът му събират 154 проби вода от различни самолети.
Учените провеждат корелационен анализ на водата и откриват, че пробите съдържат множество бактерии, някои от които опасни за човека. Във взетите проби било установено наличието на 37 вида опасни бактерии, които могат да навредят на здравето.
Резултатите от анализите доказват, че подвижната система за водоснабдяване на самолетите може да е потенциален източник на редица бактериални инфекции, поради повишеното количество на микроби.
От това следва и друг извод - по-далечните полети са по-опасни, от тези на къси разстояния, поради способността на микроорганизмите да се множат изключително бързо. Колкото по-далеч отивате - толкова повече бактерии ще "колонизират вътрешността на водните резервоари и водата в тях.