Отидете към основна версия

9 924 16

Бърбън или уиски - каква е разликата?

  • уиски-
  • видове-
  • бърбън-
  • разлики

Бърбънът е уиски, но не всяко уиски е бърбън

Снимка: Shutterstock

Почитателите на уискито вероятно са напълно запознати, че съществуват различни видове и бърбънът е само един от тях. Ако предпочитате бърбън, изискайте го изрично, защото поръчването на уиски не гарантира, че ще получите именно бърбън. Бърбънът е уиски, но не всяко уиски е бърбън. Звучи объркващо? Нека започнем отначало.

Какво е уиски?

Уиски е алкохол, получен от дестилирането на пшеница, ръж или ечемик. Популярната спиртна напитка има древно наименование, следователно и древен произход, и се нарича на келтски език „usquebaugh“ или в превод „вода на живота“. С вековете англичаните променяли малко по малко произношението на наименованието, тъй като не го възприемали правилно – тоест по погрешка, а не умишлено, докато накрая алкохолното питие станало известно именно като уиски.

Съществуват различни видове уиски. Сред тях е скочът – уиски, дестилирано и отлежало в Шотландия, на чиито етикет стои думата „scotch“. Реално единствено шотландското уиски има правото официално да се нарича скоч и да носи това наименование на етикета на бутилката си.

„Malt Whisky“ сочи, че уискито е дестилирано само от ечемичен малц, а ако е произведено от над 51% царевично съдържание – култура, която е нетипична за традиционното уиски, то то се нарича бърбън. Тоест основната разлика между бърбън и уиски е в продукта, в културата, от която се приготвя – при уискито това е смес от култури или пшеница, или ръж, или ечемик, докато при бърбъна се използва царевицата и този факт придава индивидуалност на бърбъна, отличавайки го от другите видове уиски.

Какво е бърбън?

Както вече разбрахте бърбънът е вид уиски, американско уиски, което се дестилира от царевица, като съдържанието на царевичната каша следва да е над 51%. Именно в царевицата е разликата между бърбън и уиски, но има и други различия. Бърбънът следва да отговаря и на строги и изрично записани правила и законови изисквания, сред които:

Бърбънът трябва да се дестилира до не повече от 80% алкохолно съдържание на обем. Бърбънът трябва да бъде 100% естествен, което означава, че освен вода нищо друго не е допустимо да се добавя към сместа. Бърбън, който е отлежавал по-малко от четири години, трябва да бъде означен с продължителността на стареене на опаковката.

По-добрите брандове и бърбънът, който се отличава с превъзходно качество, е дестилиран от поне 70% царевица и е отлежавал повече от 4 години – такива са и повечето луксозни бърбъни днес.

Разликата между бърбън и уиски

Освен основната разлика, свързана с използваните за производството зърнени култури, има и други разлики между двете питиета, които макар в по-голямата си част да произтичат именно от първото и основно различие, ще споменем изрично. Сред тях са:

Произходът на името

Думата бърбън – Bourbon произлиза от името на областта Бърбън Каунти, щата Кентъки – мястото, на което бърбънът е започнал да се произвежда първоначално. Историята на бърбъна започва през 18 век, а днес може да се дестилира във всеки един от 50-те щата на САЩ, макар традиционно да се прави в Кентъки.

Вкусът на питието

Има съществени разлики във вкусовия профил и доловимите нотки на бърбън и уиски. Уискито има по-пикантен вкусов профил, тъй като съдържа ръж, докато съдържанието на царевица в количество над 51% придава по-сладък профил на бърбъна.

Ароматът на питието

Новите дъбови бъчви, използвани за отлежаване на бърбъна, му придават характерните за него нотки на ванилия. Овъгляването на дъба карамелизира тези съединения, така че често ще усетите и нотки карамел, мед или кафява захар в чашата си, когато тя е пълна с бърбън. Тези вкусове правят бърбъна толкова сладък и ароматен и изключително вкусен и впечатляващ в напитки с допълващи се съставки, какъвто е кленовият сироп например.

Ако все още не може точно да разберете каква е разликата между бърбън и уиски, ако все още се чудите защо следва да ги различаваме, сетете се за виното и шампанското. Шампанското е вид вино, но не всяко вино е шампанско. Същото е и при бърбън и уиски, пише actualno.com. Както не избирате бутилка вино, а бутилка шампанско, която да гръмнете на Нова година или по друг щастлив повод, така и следва да посочите, че бихте желали бърбън, ако предпочитате именно бърбън, а не да използвате думата „уиски“. Подчертаваме, че разлики в начина на консумация няма – с удоволствие и мярка, без да прекалявате, чисто, с лед или като част от популярни по цял свят класически коктейли, любими на мнозина - консумирайте, както пожелаете.

 

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 53 гласа.

Свързани новини

  • Бутилка уиски за 1,7 милиона евро

    1,7 милиона евро: на тази астрономична сума беше оценена една бутилка малцово уиски. Когато преди четири години чукчето окончателно чукна в залата на ...
    02.10.2023
    2 525
    10