Първи фестивал на чесъна зaпочва в радомирското село Долни Раковец, предаде БНР. В продължение на два дни местни и гостуващи производители ще представят традиционни продукти, а за доброто настроение на присъстващите е подготвена и богата фолклорна програма.
Долнораковският чесън се отличава със своята дълготрайност и вкусови качества. Това е чесън с история, твърдят създателите на фестивала, които са се обединили в организация под наименованието „Здраве в скилидка”.
Гостите на фестивала ще плетат венци от чесън, ще опитат вкусната трахана от Ивайловград, малиново вино и вино от Кюстендил, боза от Радомир.
„Ще правим раковско масло, което е много известно. То се прави по много интересен начин и ако не го направите както трябва, то се пресича. Много е специфично за правене, но пък много е вкусно”, разказа Анелия, чието семейство е пионер във възраждането на славата на долнораковския чесън.