Отидете към основна версия

553 5

Редовните тренировки са най-доброто средство срещу махмурлука

  • махмурлук-
  • лек-
  • средство-
  • алкохол-
  • пиене-
  • пиене на алкохол-
  • упражнения-
  • спорт-
  • тренировки

Колкото по-добра е физическата форма на човека, толкова по-леко страда от махмурлук

Снимка: Shutterstock

Почти всеки от нас е преживявал това: нощта на забавление се превръща в сутрин на съжаление – придружена от главоболие, гадене и умора.

Въпреки че има много предполагаеми средства за лечение на махмурлук като например мазната и питателна закуска, една скорошна статия показва, че редовните физически упражнения могат да бъдат ключът към облекчаване на махмурлука в тези ужасни сутрини.

В проучването, публикувано в списание Addictive Behaviours, са участвали 1 676 студенти, които са преживели поне един махмурлук през последните три месеца.

Всички участници са извършвали поне 30 минути умерена физическа активност седмично. Те попълниха онлайн въпросници за оценка на моделите им на консумация на алкохол, нивата на физическа активност и честотата и тежестта на симптомите на махмурлука. Нивата на активност бяха оценени чрез изчисляване на интензивността на дейността спрямо броя на часовете.

Откритията показват значителна връзка между физическата активност и симптомите на махмурлука. Не е изненадващо, че хората, които са консумирали повече алкохол, са изпитвали махмурлук по-често и с по-голяма тежест.

Но тези асоциации са намалели при хората, които са се занимавали с интензивна физическа активност (например бягане) – което предполага, че по-високите нива на физическа активност могат да намалят тежестта на симптомите на махмурлука.

Въпреки че проучването установява само връзка между физическите упражнения и намалената тежест на махмурлука, няколко механизма могат да помогнат да се обясни защо физическата активност може да смекчи симптомите на махмурлука.

Махмурлукът често причинява физическа болка, като главоболие и мускулни болки, поради няколко фактора. Алкохолът води до дехидратация, която влияе на начина, по който функционират кръвоносните съдове, и намалява нивата на течностите около мозъка. Това може да предизвика главоболие.

Алкохолът също така насърчава възпалението в организма, което води до освобождаване на молекули на имунната система, наречени цитокини, които могат да предизвикат мускулни болки. Освен това алкохолът нарушава съня, което може да увеличи чувствителността към болка на следващия ден.

Но физическите упражнения предизвикват освобождаването на ендорфини – хормони, произвеждани от мозъка, които служат като естествени болкоуспокояващи. Редовните упражнения могат дори да повишат изходните нива на ендорфините. Това потенциално може да доведе до по-ниско възприемане на болката и дискомфорта по време на махмурлук.

Махмурлукът обикновено е съпроводен от лошо качество на съня. Алкохолът намалява REM съня, който е частта от цикъла на съня, която помага на мозъка да си почине и да се възстанови. Пиенето може също така да ви накара да се будите повече през нощта, тъй като алкохолът кара тялото ви да губи течности, което ви кара да се налага да използвате тоалетната по-често.

Но редовните физически упражнения са свързани с по-добър сън, тъй като помагат за регулирането на циркадния ритъм. Като цяло физическата активност може да подобри продължителността и качеството на съня и да намали броя на събужданията през нощта. Това от своя страна може да ви помогне да се наспите по-добре след употреба на алкохол – което може да подобри цялостното ви възстановяване след махмурлук.

Редовната физическа активност допринася за по-доброто състояние на метаболизма, което може да улесни ефективното преработване на алкохола.

Въпреки че черният дроб основно метаболизира алкохола, наличието на добър метаболизъм може да помогне за по-ефективното изчистване на алкохола и неговите вторични продукти от организма.

Упражненията също така подобряват кръвообращението, което също може да спомогне за отмиването на ацеталдехида. Това е токсичен химикал, който се отделя от алкохола при метаболизирането му в организма. Ацеталдехидът допринася значително за симптомите на махмурлука.

Алкохолът предизвиква възпалителна реакция (защитен механизъм на организма, който работи срещу вредни патогени и вещества), която може да изостри симптомите на махмурлука. Той освобождава химически вещества, наречени цитокини, които насърчават възпалението, което помага в борбата с инфекциите или нараняванията. В случай на махмурлук обаче това възпаление може да влоши симптоми като главоболие, мускулни болки, умора и чувствителност към светлина и звук. Повишената имунна реакция на организма засилва тези неудобства, което прави махмурлука по-интензивен.

Но физическите упражнения имат добре документирани противовъзпалителни свойства, тъй като стимулират производството на противовъзпалителни цитокини. Това означава, че редовно трениращите биха могли да изпитват по-малко дискомфорт, свързан с възпалението, по време на махмурлук.

Важно е да се уточни, че макар упражненията да помагат махмурлукът да стане по-поносим, те не са лек. Най-ефективният начин за предотвратяване на махмурлука е да се пие умерено – или да се избягва напълно. Но за тези, които са решили да се отдадат на пиене, включването на редовна физическа активност в начина на живот може да направи махмурлука малко по-малко изтощителен.

Има обаче няколко неща, които не са съвсем ясни от проучването. Например, не е ясно колко време преди нощта на пиене трябва да тренирате, за да видите ползите за тежестта на махмурлука. Поради това е трудно да се каже дали редовно трениращите имат по-малко тежък махмурлук, или дали тренировката преди нощта на пиене помага за справяне със симптомите на махмурлука.

Проучването е проведено и с участието на студенти от бакалавърска степен, чиито нива на пиене и физическа активност може да се различават от тези на възрастните хора. Изследванията при различни възрастови групи ще бъдат важни, за да се види дали ползите са сходни.

Изключително важно е също така да се прави разлика между ползите от последователните физически упражнения и импулса да се тренира по време на махмурлук. Последният може да бъде контрапродуктивен, тъй като тялото вече е дехидратирано и подложено на стрес. Това може да влоши усещането за махмурлук, пояснява ScienceAlert.

Вместо това опитайте да извършвате леки, ненатоварващи дейности по време на махмурлук – като разходка или йога. Това може да ви помогне да подобрите настроението си.

Въпреки че резултатите от това неотдавнашно проучване не бива да се разглеждат като извинение за прекаляване с алкохола, то подчертава начините, по които упражненията подготвят тялото да се справи по-добре с последиците от нощта на пиене – потенциално правят тези тежки сутрини малко по-удобни за справяне.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини