Отидете към основна версия

2 581 12

Експерти: САЩ да засилят военното си присъствие на Балканите

  • сащ-
  • балкани-
  • военно присъствие

Политическата несигурност и широко разпространената корупция са рецепта за радикализиране на младото мюсюлманско население в региона

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Необходимо е постоянно военно присъствие на САЩ в Югоизточна Европа, за да се стабилизира регионът, твърди доклад на базирания във Вашингтон мозъчен тръст Атлантическия съвет, който също предупреждава за засилените руски опити за влияние в този стратегически регион.

Това пише „Болкан инсайт“.

Докладът предупреждава, че слабите държавни институции на балканските страни са под натиск от потока от мигранти и бежанци, а постоянната безработица, политическата несигурност и широко разпространената корупция представляват "рецепта за радикализиране на младото мюсюлманско население в региона".

Атлантическият съвет също така предупреждава за засилено влияние на Русия. През последните две години са забелязани опити на Кремъл да се възползва от продължителните патологии на региона за подкопаване на европейския проект.

В доклада се казва, че

политическите сътресения на Балканите отново са се превърнали в основен проблем.

В него се цитира неуспешен руски преврат в Черна гора, влак, украсен със сръбска пропаганда, спрял на границата с Косово, поредица от протести срещу корупцията след първата победа на Александър Вучич на президентските избори в Сърбия и прекъсване на напрежението в Македония след горчиво оспорваните избори доведоха до конституционна криза.

Авторите смятат, че установяването на постоянно военно присъствие на САЩ в региона ще "закрепи способността на Белия дом да повлияе на развитието", както и да изпрати ясен сигнал, че САЩ са поели ангажимент да "предотвратяват безразсъдния ревизионизъм на съществуващите граници".

Базата "Бондстийл" в Косово е идеална за тази цел. Разположените там войски ще бъдат използвани както за укрепване на способностите на местните власти за борба с тероризма чрез обучение и споделяне на най-добрите практики, така и за оказване на помощ при хуманитарни катастрофи, ако те възникнат.

САЩ трябва да преследват по-активно "историческото сближаване" със Сърбия,

но Белград може да се превърне в близък партньор и съюзник в региона, ако започне "да се отдалечава значително от Русия".

Според доклада Вашингтон трябва да помогне на Сърбия и Косово да постигнат "окончателно споразумение" през 2018 г.

В Босна и Херцеговина влиянието на Русия е "особено злокобно". Москва „си отглежда“ Милорад Додик, лидер на доминираната от сърбите Република Сръбска в Босна.

"Руснаците многократно са подкрепяли опитите на Милолард Додик да проведе референдум за независимост, като Путин лично е домакин на босненския сръбски лидер два пъти в Москва през изминалата година", се казва в доклада.

Русия е обвинена, че и "играе игри" в Косово, тъй като правителството на Прищина твърди, че руските разузнавателни агенти присъстват в доминирания от сърбите север.

Освен това

Русия е обвинена, че се намесва в Македония.

В доклада на Атлантическия съвет се твърди, че нейните дипломати в Скопие са "изостряли ситуацията", като подкрепиха тогавашната управляваща партия ВМРО-ДПМНЕ по време на политическата криза в страната.

Като поставя под въпрос легитимността на Босна и съществуващите граници на Косово, Русия се надява да създаде възможност за по-широко обсъждане на границите със своите западни събеседници. В този контекст Кремъл иска да спечели точки за своите позиции по спорното анексиране на Крим и Донбас, но дори и да заговори за промяна на статуквото и в Прибалтика, се казва в доклада.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини