Last news in Fakti

4 Декември, 2022 16:42, обновена 4 Декември, 2023 19:32 11 677 23

Никулден - ето какво трябва да знаем за празника

  • никулден-
  • свети никола-
  • празник-
  • шаран-
  • традиции-
  • обичаи

Свети Никола събира цялото семейство около трапезата

Наближава един от най-светлите празници - Никулден. Отбелязваме го на 6 декември и той е посветен на Свети Никола, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Името Никола означава „побеждаващ“. Според Православната църква той е патрон на рибарите и господар и на водния свят - водните демони и рибите.

Според народните вярвания светията носи и първия сняг. Като на всеки празник, трапезата има своите специфични традиционни ястия, които се приготвят. Задължителни са рибните блюда, рибен курбан, празничната пита, както и постни ястия с боб и ориз.

На Никулден българите приготвят богата празнична трапеза, а около масата се събира цялото семейство. На този ден се украсява и елхата.

Основното ястие на празника е рибата. Тя се приготвя по различни начини в отделните райони, но винаги се отдава предпочитание на шарана. Смята се, че шаранът е "слугата" на Свети Никола. Поверието разказва, как веднъж светецът влязъл в морето, но по време на буря лодката му се пробила. Той извадил един шаран от морето и запушил дупката с него.

Затова шаранът се смята за жертвена риба на трапезата в този специален ден. Шаранът трябва да бъде прясно уловен и задължително с люспи. Разбира се, през годините освен шаран българинът слага и друга риба на празничната трапеза, според предпочитанията на семейството. Като цяло е добре тя да е с люспи. По време на почистването домакинята трябва да внимава люспите да не падат на земята, защото това вещае неприятности. Според българския фолклор е задължително приготвената риба за празника да е цяла, защото ако е разкъсана, ще се разкъса и късметът на семейството.

На Никулденската трапеза традиционно трябва да присъства рибник - шаран в тесто и пълнен с ориз, стафиди и ядки. До рибните ястия на обредната трапеза се подреждат и постни ястия - боб, постни сърми, постни пълнени чушки, варени жито, булгур, царевица. Освен тях за празника се приготвят и специални обредни хлябове - боговица, богов хляб, никулски кравай, никулски колак. Те се украсяват, като от тесто се моделира образът на светеца или неговият кораб.

Трапезата не се вдига цял ден и до късно през нощта е на разположение на домакините и гостите. Според поверието в портфейлите се слага люспа от празничната риба, която носи късмет и пари. Костите от рибата не бива да се изхвърлят. Те се закопават в земята или се хвърлят в реката. Освен шаран можете да приготвите още сом, пъстърва, сьомга.

На 6 декември имен ден празнуват Николай, Никола, Никол, Николина, Николета, Нина, Ненка, Ния, Ница, Кольо.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 о ааа

    40 3 Отговор
    Много важно е да се наплющим кат прасета и после полегнали на диванчето да забистрим във фактите колко сме патреоти и къф е скапан живота.

    Коментиран от #2

  • 2 АААА НЕ СИ ПРАВ

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "о ааа":

    .....тая година да се внимава освен за люспи и за....два шнорхел и два чифта рибарски ботуши☝
  • 3 Да бе

    7 3 Отговор
    Шарана трябва да е по корем 😀
  • 4 Интересни неща:))

    30 2 Отговор
    Първото интересно е, че св. Николай е хванал шаран в морето !?
    Второто е съставката за плънката на шарана. Знам, че много го правят, включително и "шефове", ама ориз в шарана е като орехи в гергьовско агне!:)) Запазете си ориза за агнето и ползвайте натрошени орехи в плънката. Разликата е невероятна!!!
    Иначе весел празник на банкери, риболовци и именници. Има такива които на тоя ден имат троен празник!!!

    Коментиран от #8, #9

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор
    ПОЗИТИВЕН ден наВСИЧКИ НИКОЛАЕВЦИ и НИКОЛАЙКИ

    Коментиран от #11

  • 6 Варненски Моряк

    7 5 Отговор
    Никулден се празнува с Калкан!;)
  • 7 Мъдрият

    23 2 Отговор
    Първо светецът е Свети Николай Мирликийски чудотворец! Велик християнски светец, който има уникално житие, за което не сте написали нищо!

    Като пишете такива статии - наблегнете на житието на светеца според житията на Светиите, защото това е важното! А вие наблягате на разни обичаи поверия и суеверия - което не е правилно!

    Освен всичко друго, навярно дори и не знаете, че Свети Николай е първообраз на дядо Коледа и на дядо Мраз!

    Хайде поне на самия празник - напишете читава статия за Свети Николай!

    Коментиран от #10

  • 8 девил

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Интересни неща:))":

    Ти ме изпревари със довода за шарана в морето ,пожелавам ти весел празник ако си именик ,банкер или рибар може и трите и на всички други именници да сте живи здрави щастливи със много парички
  • 9 Даа

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Интересни неща:))":

    Най-добрата рецепта за пълнен шаран е с орехи, лук и моркови.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Да попитам

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    А,кога ще празнуваш със Стамат магарето.
  • 12 Балъка BG

    9 1 Отговор
    Шаран в морето ! Или статия за шарани?
  • 13 Николай ореха

    0 7 Отговор
    Успешна и великолепна седмица на всички мои колеги сатанисти и хапвайте по два три ореха на ден
  • 14 Николай до 32г детсвеник

    0 0 Отговор
    Добър вечер и успешна седмица
  • 15 Кратун

    6 4 Отговор
    Сега,ако напишете,че празника е на 19 декември,а не на 6.На 6 празнуват католиците,а доколкото знам ние все още сме източноправославни и такова ще си останем.
    Стига с това навеждане!

    Коментиран от #16

  • 16 Мъдрият

    9 0 Отговор

    До коментар #15 от "Кратун":

    Да, така е по стария стил, както е и сега в Русия, Сърбия, Грузия...

    Но през 1968 БПЦ приема новия стил, под влияние на Гърция, и оттогава подвижните празници ги празнуваме 13 дни по-рано. И в Румъния е така.

    Коментиран от #19

  • 17 Хан Ауспух

    5 10 Отговор
    Шарана е много отврагително нещо за ядене. кво му харсват някой незнам.
  • 18 Теодор маминото синче

    4 0 Отговор
    Продавам си вкисналата царска туршия
  • 19 Да да

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "Мъдрият":

    Подвижни празници , сигурно се предвижват с кола или каруца 🤣😂🤣
  • 20 Важното

    7 0 Отговор
    Важното за " най-светлите" християнски празници е на коя дата какво се яде и колко струва на пазара. Важното е софрата и масрафа, християнството е на заден план. Питайте журналистите, ако не вярвате...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 бай Гъдю

    4 1 Отговор
    Шаран в морето?... Той е сладководна риба! ;)
  • 23 Пенсионер

    8 0 Отговор
    Добре, е...и? За празниците оставихте пенсионерите без Коледна добавка. Засрамети се. В Гърция дават на хората по 250 евро, тука нищо. С какви пари възрастните хора ще посрещнат празниците?