Отидете към основна версия

11 287 32

Открито писмо до човека зад Гинка

  • гинка върбакова-
  • чез-
  • енергетика-
  • инвестиция-
  • сделка

Благодаря ти, че ни изнесе този безценен урок по „Как НЕ се прави бизнес“

Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Човеко зад Гинка, който и да си ти. Явно имаш пари. Много. И искаш да ги инвестираш. Дотук добре. Само че парите ти не стават за пряка инвестиция, защото или са със странен произход, или самият ти имаш странна биография.

Което не е добре, а и трудно /невъзможно, в кратък срок/ се променя. Поради което ти е бил нужен токов предпазител. Или бушон, да е по-разбираемо за читателите. Което, с оглед на нежеланието ти да излизаш на светло, е разбираемо. Само че си избрал изключително нелеп и неподготвен предпазител /бушон/, способен да спечели моментално световен конкурс за най-некадърен предпазител /бушон/. Което е неразбираемо, защото явно си човек възможности и акъл.

Зает в отстрелването на местни конкуренти и спечелването на търга в Чехия, явно си забравил че в един момент всички камери и микрофони в тази земя като човешка длан ще се забият в лицето на Гинка. Което е разбираемо. Но с много малка част от 320-те милиона евро можеше да наемеш човек, дори един единствен човек, който да научи Гинка що е то бизнес, офшорка, финансиране, самоучастие, риск, залог, допълнително обезпечение и управление на държавно гарантиран монопол върху услуга с държавно регулирана цена. Защо не си го направил е тотално неразбираемо.

Докато ти, човеко зад Гинка, умело движиш международните дела, Гинка можеше да е дала няколко интервюта в които да изработи публично поведение, да ни убеди в аванс че разбира поне нещо от енергетика и управление на среден и едър бизнес, да каже някоя и друга критична дума за липсата на реформи в сектора и да звучи независимо и смело. След което в деня, в който ти, човеко зад Гинка, беше избран за купувач, целокупният български народ да не изпадне в нелечимо недоумение как така несъществуваща госпожа от пазарджишко осъмва като енергийна милиардерка.

Защото Гинка свирепо те издъни, човеко зад Гинка. Първо те пратиха при словашки магнат, после в СИК, после в Грузия и Парадайз Пейпърс. Направо те разкатаха. В отговор на което вие първо пуснахте едно предварително разписано менте в БТА, после още по-странно рандеву в една национална телевизия, после едно още по-странно в друга. С което не само не отговорихте на въпросите, а поставихте още сто. И все без отговор.

Заради теб, човеко зад Гинка, цяло едно правителство се сблъска с тежък имиджов проблем. Който е почти нелечим на този етап. И заради който имиджов проблем сделката ти ще иде в канавката. Двама премиери се репликират, зам.министър праща документи, те пък /документите/ били една страничка. Все заради теб и Гинка.

На моменти сделката и всичко около нея изглеждаше толкова тъпо, че за миг се усъмних да не би цялата работа наистина да е авторство на Гинка. Но после пак изгледах интервютата и ми мина.

Та, човеко зад Гинка, да ти имам сделката и милионите. Дано успееш да ги опазиш и да си ги харчиш със здраве. Въпреки че ако правиш бизнес по този начин, определено не съм оптимист.

Хубавото е, че покрай теб отново ще видим кой кой е. Кои политически лидери проумяват нещо и кои се литкат от жълти изрезки. Кои издания знаят, че и трите ЕРП-та подават планово заявление за цени до 31-ви март, и кои ще пляснат заглавие „ЧЕЗ поискаха увеличение на цената“. Кои лидери искат тук да продължат да идват чужди инвеститори и кои искат България да изглежда като талибанска губерния, която забранява, изземва и национализира с извънредно законодателство.
Та в някакъв смисъл ти благодаря, човеко зад Гинка.

И за маските, и за това че ни изнесе този безценен урок по „Как НЕ се прави бизнес“.

Чао. И да си пазиш парите. Ще ти трябват.

Георги Харизанов, Facebook

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини