Отидете към основна версия

4 022 22

Неграмотни получават шофьорски книжки, но всички са доволни

  • неграмотни-
  • шофьорски книжки
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Виктория Чобанова, фейсбук:

В последните дни идват ученици за медицинско свидетелство за записване в средно училище (след 7-ми клас). На снимката са литературните произведения от днес на двама ученици от ОУ Св. Св. Кирил и Методий в гр. Ихтиман, където се обучават деца от ромски произход. Задачата, която им поставих, е да напишат едно изречение - "Днес времето е слънчево".

Изпълнението е налице. Следващата задача (колко е 20 - 7?) се сдоби с верен отговор след около 2 минути прехвърляне на пръсти. Но пък задачата "колко е 5х6?" вече беше непосилна. Четенето завърши на първата дума - дори и едно изречение не се получи. За държавни граници изобщо не може да се говори.

Но пък тези деца, които са завършили основно образование с 3-4 (!) по повечето дисциплини и с успешно взети матури след 7-ми клас (???), ще получат по същия начин средно образование в професионално училище, ще получат безплатни шофьорски книжки и ще карат колите си заедно с другите, които могат да четат и пишат. Майките им ще получават детски добавки, защото децата им ще са записани в училище.

А учителите в професионалната гимназия ще получават заплати без резултат, защото не вярвам някой в гимназията да учи децата на материала от 1-ви клас или пък да успее да предаде специализирани знания на деца, които не могат да четат и пишат. Цялата система е навързана така, че всички по веригата да са доволни. А след това същите тези деца ще останат да получават социални помощи и да се размножават, осигурявайки раждаемост в България... Сгреших ли някъде?

*Заглавието е на редакцията

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини