Отидете към основна версия

2 939 10

Първите дни на украинския Д'Артанян

  • украйна-
  • володимир зеленски-
  • президент-
  • първите дни-
  • доналд тръмп

Украйна бе въвлечена в международен скандал

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Володимир Зеленски трябваше да се съсредоточи върху вътрешнополитическата борба. Въпреки това, благодарение на неговите опоненти, новоизбраният президент вече успя да развали личните си отношения с президента на САЩ Доналд Тръмп, а Украйна бе въвлечена в силен международен скандал. И всичко това се случи едва в първите дни от мандата му, коментира руското списание "Експерт", цитирано от Агенция "Фокус".

Президентските избори в Украйна може да бъдат определени като съкрушителното поражение за вече бившия държавен глава на страната Петро Порошенко и завладяваща победа на човек, който до съвсем скоро си изкарваше прехраната като комедиант. Те обаче оставиха отворен въпроса за властта в страната.

Ако Порошенко и неговите съюзници запазят контрола си във Върховната рада, мандатът на Зеленски ще стане само още един сезон от поредицата „Слуга на хората“, заснет с декора на президентската власт. Обръщайки се за подкрепа на чуждестранни играчи, Порошенко и неговото обкръжение активираха външни сили, в сравнение с които въпросът за властта в Украйна заприлича на истински пазар, отбелязва изданието.

От обкръжението на Порошенко хвърлиха един вид пробен камък в Демократическата партия на САЩ през март тази година. Главният прокурор на Украйна Юрий Луценко заведе дело за намесата на Артем Ситник, директор на Националното бюро за борба с корупцията (НАБУ), който бе създаден с активното участие на САЩ.

Именно НАБУ даде на американците компромата на Пол Манафорт, ръководител на щаба на кампанията на Доналд Тръмп. През август миналата година Луценко публично каза: „Ние си сътрудничихме с ФБР и дадохме много важна информация, която е в основата на обвиненията на Манафорт“, и изрази желанието си да продължи да подпомага разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер.

Но измина година, и сега Луценко атакува посланика на САЩ в Украйна Мари Йованович, протеже на Барак Обама, като заяви, че тя му е дала списък с хора, за които настоява да не бъдат съдени. Белият дом реагира положително на атаката срещу заговорниците от "украинската клетка", която защитава интересите на Демократическата партия на САЩ. Първо, синът на президента Доналд Тръмп реагира положително на тази новина, а след това Йованович бе отзована от Украйна преди изтичането на мандата ѝ. И тогава бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън обяви желанието си да участва в президентските избори през 2020 г. Това бе истински подарък за Доналд Тръмп и новите му приятели от Киев.

Стана възможно не само да се удари по Демократическата партия, но и да се унищожи репутацията на Байдън, който, в качеството си на вицепрезидент, извърши в миналото редица спорни действия спрямо Украйна. Такъв е случаят с "Бурисима Холдингс" на украинския бизнесмен Николай Злочевски, който от 2010 до 2014 г. заемаше високи държавни постове. През 2014 г. срещу него бе образувано наказателно дело за незаконно обогатяване - предприемачът е добивал не само природен газ от земните ядра, но и както стана ясно - пари от държавния бюджет.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Олигарсите подкрепяха Зеленски

    Украинските олигарси подкрепяха Володимир Зеленски на изборите за президент на Украйна. Това заяви украинският бизнесмен Игор Коломойски, цитиран от & ...
    28.05.2019
    2 597
    8
  • Киев: Не искаме мир с Москва

    Лидерът на опозиционната партия "Баткившчина" Юлия Тимошенко смята, че Украйна се нуждае от силна армия и засилване на санкциите срещу Русия ...
    24.05.2019
    6 896
    53
  • Украинската мечта ще се срине

    Руският сенатор Алексей Пушков заяви, че украинските планове за добър живот за чужда сметка няма да се сбъднат, съобщи РИА Новости. Той коментира д ...
    23.05.2019
    5 131
    27
  • Мир с Русия? В Украйна ще има референдум

    Украйна може да подложи на референдум мирно споразумение с Русия, ако такова бъде договорено. Това съобщи Андрей Богдан, началник на администрацията н ...
    22.05.2019
    7 872
    22