Отидете към основна версия

13 876 36

Кучета- убийци безкрай ...

  • кучета - убийци-
  • безкрай-
  • куче

Още едно дете стана жертва на озверяло животно

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В 21-ви век България се прочу с жертвите, които даде от освирепели бездомни или отглеждани кучета. В страната хората, като че ли са разделени на две – защитници и противници на кучетата. Починалите са обикновено възрастни хора и деца, а техните четириноги нападатели са не само бездомните псета, за които трябва да бъдат изградени приюти, и които се множат заради човешкото безхаберие, но и домашни любимци. Така или иначе, зад нападенията на зверовете домашни или бездомни, които нападат безпомощни хора, се крие по някакъв начин човешката безотговорност. Докога ще продължава това и не ли нужно да имаме още по-строги санкции и закони при подобни случаи?!
Този път жертва стана малката Виктория на годинка и десет месеца, която почина след ухапвания от съседското псе.
Инцидентът се разигра в четвъртък в Силистра. Малката Виктория беше зверски нахапана от съседско ловно куче, след като се опитала да си поиграе с него. Животното е било вързано в двора на собствениците си, които отглеждат десетина кучета от различни породи.
Детето за минути останало без надзор и влязло в съседния имот през дупка в оградата. Тогава се случила трагедията. Майката се притекла на помощ и едва изтръгнала момиченцето от зъбите на разяреното животно.  Детето, загубило много кръв, било прието в интензивното отделение в травматичен шок. Най-сериозни били травмите по шията и главата. Часове наред лекарите се борили  за живота му, но не успели да го спасят. В петък сутрин детето почина.
Родителите са в шок и отказват контакти с медиите. Само преди месец при нелепа злополука семейството е изгубило и по-големия си син.
След трагичния инцидент кучето-убиец трябва да мине през изолатор за 2 седмици. Животното ще бъде изследвано за бяс и други болести и ако продължи да проявява агресия, ще бъде умъртвено.
Общината в Ситово ще отпусне средства, за да подпомогне родителите, но каквото и да се направи оттук нататък, нищо няма да им върне детето,  коментира кметът Николай Неделчев.

По данни от Регионалната здравна инспекция в Силистра (РЗИ) от началото на годината до края на август в Силистренска област са регистрирани 122-ма души, нападнати от кучета и други животни. 70% от регистрираните нападения са от бездомни кучета.

На 19 октомври 2009 г. четири домашни кучета нападнаха на улицата в разградското село Сушево 6-годишно момиче, тръгнало с 4 монети към магазина, за да си купи нещо сладко.
Кристияна почина на път за болницата в Кубрат, а 49-годишната бивша учителка Елена Банкова, която е собственичка на кучетата, бе осъдена на 1 година условно с 3 години изпитателен срок.

Преди години баба в Ловешко остана без двата си крака също от отглеждани у дома кучета, след време също почина.

Проф. Ботьо Тачев си отиде от този свят след като бе наръфан от бездомните псета. Поне по 140 случаи на ухапвания годишно има само в София.

Всеки нормален човек би си задал въпроса докога? Не е ли време да помислят управляващите, за да предотвратят подобен род нелепа смърт?

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини