Отидете към основна версия

14 746 109

Адв. Хаджигенов пред ФАКТИ: В МВР целенасочено биват издигани и назначавани идиоти

  • николай хаджигенов-
  • отровното трио-
  • мвр-
  • бойко борисов-
  • фишове-
  • глоби-
  • вас-
  • гранична полиция

"Някой специално трябва да каже на МВР, че Конституцията има предимство пред Закона за движение по пътищата", каза адвокат Хаджигенов

Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера тричленен състав на Върховния административен съд нареди на граничните власти незабавно да преустановят връчването на наказателни постановления и/или електронни фишове за неплатени глоби на ГКПП „Кулата – Промахон“ и на ГКПП „Илинден – Ексохи“.

Припомняме, че от лятото насам пътно превозните средства, които преминават през тези контролно-пропускателни пунктове не могат да го направят с неплатени глоби и фишове. На граничните пунктове се извършваше проверка за неплатени задължения, а водачите бяха задължени да платят, за да преминат границата. Система за проверка на автомобилите за задължение е въведена от 3 юни и на ГКПП „Калотина“, но този пункт не се споменава в информацията на ВАС.

„От изложеното се установява, че липсва законово правомощие на органите и на служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ да извършват контрол по Закона за движението по пътищата, включително проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по ЗДвП и неплатени глоби в срока за доброволно плащане при преминаване на ГКПП Кулата - Промахон и ГКПП Илинден – Ексохи. Проверките при преминаване на ГКПП могат да бъдат свързани със самоличността на лицата, валидността и истинността на представените документи (лична карта или паспорт)“, пише в решението на ВАС по случая.

От ФАКТИ се свързахме с адвокат Николай Хаджигенов, за да говорим за решение на ВАС по казуса и за правомощията, които граничните полицаи действително имат.

„Първо трябва да кажа, че това е някаква безобразна тъпотия – трябва съдът да се произнесе с решение, за да обясни на милиционерите и въобще на някакви хора на безумното управление на ГЕРБ, че правото е такова, както е, че има европейски конвенции и Конституция на Република България и т.н. Това е някаква уникална простотия, която по света я има само у нас“, коментира адвокат Хаджигенов.

„Правото на свободно придвижване освен че е фиксирано в Конституцията, е част от Европейската конвенция за правата на човека. Точно както е и правото на мирен протест. Но някой специално трябва да каже на МВР, че Конституцията има предимство пред Закона за движение по пътищата. Събирането на глоби е тяхна работа и трябва да намерят някакъв ефективен начин да я вършат, ненарушавайки основни човешки права като правото на придвижване например.

У нас продължават всички да смятат, че ние сме някакво тъпо стадо овце, а те по някаква неясна причина са овчари и трябва да ни ръчкат непрекъснато. Точно същото е при тъпотиите на Бойко – ако няма правителство, видите ли, ако той не е министър председател, Земята ще спре да се върти. Тоест ще спрем да изпълняваме законите, няма да има бюджет, няма да има парламент и т.н. Страшна тъпотия е да сме 2020 година и да се налага Върховният административен съд да обяснява на министрите, че законите всъщност трябва да се прилагат – каква изненада“, каза още адвокат Хаджигенов.

Имайки предвид, че, както ВАС казва, в правомощията на служителите на „Гранична полиция“ не е включено проверяването и събирането на „невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по ЗДвП и неплатени глоби“, на въпроса дали извън проверката на документи за самоличност, граничните полицаи могат да проверяват например за аптечки, триъгълници и т.н., адвокат Хаджигенов отговори: „Мисля, че натовариха „Гранична полиция“ с полицейски правомощия. Ако имат полицейски правомощия, би трябвало да могат. Работата на „Гранична полиция“ обаче не е да проверява дали имаме аптечка, дали имаме глоби. Работата на „Гранична полиция“ е да контролира граничния контрол и нищо друго. Те могат да ги натоварят и с това да правят рисунки по асфалта с тебешир, но дали в това има смисъл“.

Адвокат Николай Хаджигенов обясни събирането на фишове и глоби от „Гранична полиция“ с „управленска импотентност“. „Интелектуална и управленска импотентност на правителството на Борисов. Аз не напразно казах, че те живеят с идеята, че са овчари, а ние сме стадо овце. Всичко се прави насила, всичко се прави с ръчкане, всичко се прави незаконосъобразно. Те така и не научиха – няма и как, тези неща в министерското училище не ги учат, че у нас има закони, които са различни по степен и сила и те трябва да бъдат прилагани. Директно Конституцията, директно европейското законодателство, което има предимство пред родното законодателство. Те обясняват, че администрацията не могла да си събере глобите. Да хвана аз да им събера глобите? Щом не могат да си съберат глобите, по света голяма част от тези дейности са разхвърляни на частни фирми и ефективността им е много по-голяма“, каза той.

“Ефективността на администрацията на Борисов би могла да се подобри, ако просто премахнем Борисов и борисовщината от държавната администрация. Това е най-лесното. Не става въпрос за законодателство, ние законодателство имаме. Имаме обаче и тъпи, необразовани и некомпетентни хора, които умеят единствено да въртят тояга. Годината е 2020, достатъчно е да сме поне средно умни“, каза адвокат Хаджигенов по повод начините за узаконяване на събирането на глоби от „Гранична полиция“.

На въпроса за какво говори това, че МВР има нужда от тълкувателно решение, за да разбере, че една дейност е незаконосъобразна, той отговори: „Ще загубим окончателно детската аудитория, но в МВР целенасочено биват издигани и назначавани идиоти. На тях трябва да им обясняваш елементарни неща, включително „аз мога да те задължа“, „на какво основание ще ме задържите, бихте ли ми посочили за коя норма говорим, моля, и как точно аз влизам в нея“ и разговорът приключва още там. Помните по протестите какъв беше цирк да има „нарушаване на Закона за движение по пътищата“. По дяволите, правото на мирен протест е в Конституцията, какъв Закон за движение по пътищата?“.

„До такава степен в МВР са некомпетентни, че там нищо не може да се направи по въпроса. На тези хора трябва да им обясняваш как да си събират глобите, същите тези хора трябва да се борят с престъпността. Каква изненада, не успяват. Ами, няма да успяват. МВР трябва да бъде изградено отново по нов начин, с нови правила и с нови хора. Единственият начин да работи МВР е този и нищо друго. Бюджетът им стана милиард и почти 900 милиона, които се харчат на 90% за осигуровки и заплати, а ползата от тях е никаква. Не могат да разкрият едни елементарни апартаментски кражби“, каза още той.

На въпроса дали има основание гражданите да съдят държавата за невъзможността да преминат през граничните пунктове, ако не платят глобите си, адвокат Хаджигенов отговори: „Категорично да. За събраните глоби, ако глобите са дължими, по-скоро не. Но за начина, по който биват събирани глобите и хората биват връщани от границата задължително трябва да бъдат съдени. И ще бъдат осъдени, разбира се“.

На въпроса дали България би могла да бъде осъдена в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради този казус, Хаджигенов също беше категоричен, че това е напълно възможно. „Преди да стигне до Страсбург обаче трябва да изчерпаме всички възможности на родното законодателство, което не е никакъв проблем, разбира се“, уточни той.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 91 гласа.

Свързани новини