Last news in Fakti

16 Ноември, 2020 12:28 5 069 20

Адв. Иван Тодоров пред ФАКТИ: Защо ще ограничават правото ни на движение, и то - за да влезем в държавата си

  • гранична полиция-
  • иван тодоров-
  • вас-
  • върховен административен съд-
  • кулата-
  • илинден-
  • глоби-
  • мвр

"При тези ограничителни мерки за пътуване се засягат не само правата на хората, които дължат глоби, но и на всички останали граждани“, каза адвокат Тодоров

Адв. Иван Тодоров пред ФАКТИ: Защо ще ограничават правото ни на движение, и то - за да влезем в държавата си - 1
Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В четвъртък – 12 ноември, Върховният административен съд нaрeди нa грaничнитe влacти нeзaбaвнo дa прeуcтaнoвят връчвaнeтo нa нaкaзaтeлни пocтaнoвлeния и/или eлeктрoнни фишoвe зa нeплaтeни глoби нa ГКПП „Кулaтa – Прoмaхoн“ и нa ГКПП „Илиндeн – Eкcoхи“.

„ВАС дават няколко основни причини за това. Първата е, че противоречи на член 35 от Конституцията и тълкуванията, които Конституционния съд е направил. Това е свързано със свободата на придвижване на всеки български гражданин. На второ място, възможността да се пътува до всички държава в Европейския съюз се залага в Договора за функциониране на Европейския съюз. Това е изрично гарантирано право и не може да бъде затруднено, не може да бъде и забранено. Пише го съвсем изрично. Трета причина е, че в Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи също го пише това нещо.

Освен това има немалко решения на Съда на Европейския съюз, където изрично се казва, че всякакви ограничения, наложени от държавите произтичат от изключително важни неща, които касаят здравето на хората. Изрично са изброени причините, поради които може да се ограничава свободното движение на хора. Събирането на глоби е далеч от такива причини“.

Това каза пред ФАКТИ адвокат Иван Тодоров, който е адвокат по делото, образувано по частна жалба от неговия клиент.

За причините, които се посочват в тези решения, адвокат Тодоров каза: „Например здравни причини. Разбира се, ако има епидемия ще се наложат ограничения. Когато има епидемия обаче, може да се ограничи свободата на придвижване на всеки човек. Това са ясни неща и в съдебните решения изчерпателно се изброява в кои случаи могат да се наложат ограничения – защита на сигурността, на суверенитета и т.н. Глобите въобще не се доближават до тези неща. Нито суверенитетът, нито на националната сигурност, нито здравето на хората се засяга от тях“.

„Гранична полиция“ няма компетентността – това е самостоятелна причина. Всички тези причини са самостоятелни. Всяка една по себе си е достатъчна, за да се отменят тези проверки. „Гранична полиция“ няма законовото право да извършва процесуални дейности по събиране на глобите“, каза още адвокатът.

Той обясни, че такова събиране на глоби по граничните пунктове не би могло да влезе в националното ни законодателство дори и със закон. „Дори и закон не може да противоречи на европейското право. Дори да се приеме закон и в него да се каже, че „Гранична полиция“ може да прави проверки по границите и т.н., той ще действа, но ще противоречи на европейското право и при атакуване би следвало Конституционният съд да го отмени като противоречащ на международноправни актове. Това ще е закон, който ще противоречи на европейското право. Ако някой иска да нарушава европейското право и Конституцията – член 35, може да приема такива закони“, каза адвокат Тодоров.

„Да не говорим още, е има едно друго нещо – при тези ограничителни мерки за пътуване се засягат не само правата на хората, на които са наложени глоби, които дължат глоби, но и на всички останали граждани. Повече от 3/4 от пътуващите граждани нито дължат глоби, нито са направили нарушения. Например аз нямах нарушение и стоях близо три часа на жегата през лятото с малко дете. Стояхме и чакахме да влезем в България. Тоест аз ако нямам пари в момента, не мога да вляза в родната си държава. Може човек да няма пари и няма да може да влезе в България. Проверката става на гръцка територия, от българи. Представете си за какви безобразия става въпрос. Как ще ти ограничават правото да влезеш в собствената си държава? Даже болните хора, които искат да се приберат в държавата си, не могат да им го забранят- приемат ги, слагат ги под карантини и разни мерки, но затова, че имаш глоба от 50 лева не можеш да влезеш в държавата си преди да ги платиш. Освен това откъде накъде ще чакаме часове наред без да имаме задължения? Защо ще ни наказват с това нещо, защо ще ограничават правото ни на движение, и то - за да влезем в държавата си?“, допълни адвокат Иван Тодоров.

Той не изключи практиката за събиране на глоби по граничните пунктове да е въведена съзнателно именно по време на пандемия. „Не мога да съм сигурен обаче. Понеже не могат да събират глобите си търсят начин да ги съберат. И преди мислеха да въведат такова нещо, но го въведоха точно сега – вероятно има връзка“, каза той.

Адвокат Тодоров обясни защо ГКПП „Калотина“, където също се събират глоби по този начин не се споменава в решението на ВАС: „Нашата клиента, която се обърна към нас, се оплака за незаконосъобразни действия по границата с Гърция и поради това атакувахме тези решения. Можехме да атакуваме всички решения, но имайте предвид, че това няма значение. Върховният административен съд много ясно е казал, че те нямат право на много самостоятелни основания. Основните неща са европейското право и Конституцията. Като казвам европейско право, решенията на Съда на ЕС са част от европейското право“.

„Ако искат да действат законосъобразно, „Гранична полиция“ трябва да прекрати тази практика във всички пунктове. Ако искат да действат незаконосъобразно, са длъжни по пряко разпореждане на ВАС да я прекратят само за Гърция. По принцип съдът им казва, че тази практика е незаконосъобразна навсякъде“, каза още той.

„Колкото има право да проверява аптечки, толкова има право да проверява и за глоби – няма разлика“, категоричен беше адвокатът. Той уточни, че „Гранична полиция“ не може да проверява за аптечки, триъгълници и т.н., но няма и оплаквания от такава дейност.

„Проблемът е, че се губи страшно много време на всички граждани. Голямото мнозинство от тези граждани са абсолютно невинни и са с изрядни плащания към държавата“ – каза адвокат Тодоров в края на разговора.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анарх

    42 3 Отговор
    Държавата не е наша, тя е на номенклатурчиците капиталисти.

    Коментиран от #3

  • 2 др Гей Билтс

    10 8 Отговор
    Ще можете да се разхождате, като свободни кокошки на по 5 м2 като ви натъпчат у концлагера.
  • 3 честен ционист

    23 2 Отговор

    До коментар #1 от "Анарх":

    И тяхна вече не е, отдавна я продадоха за жълти стотинки.
  • 4 123

    37 7 Отговор
    На Боко му трябват пари щото държавата върви към фалит. Купува самолети и кораби за милиарди а няма пари за заплати.
  • 5 месара

    18 43 Отговор
    народа първо да почне да спазва правилата- законите , после ше търси права ! ако си бяха платили глобите нямаше да имат проблеми !

    Коментиран от #8, #11

  • 6 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 2 Отговор
    държава на капитало олигарси

    Коментиран от #16

  • 7 Гост

    17 34 Отговор
    Адвокате, хайде стига с тези ромски номера, където виждате само правата си! Хайде да погледнете и задълженията си, а?!

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Глей ти

    23 2 Отговор

    До коментар #5 от "месара":

    Принципно си прав, но КАТ не си дават труд да те уведомят. Обикновено научаваш за тези неща, когато ти се наложи да вадиш нови документи.
  • 9 Criminal

    23 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Чакай малко, от сектор кат са ДлъжнИ да ме издирят, или при проверка да установят, че имам фиш и да ми го връчат.......аз не съм длъжен всеки ден да ходя да питам снимала ли ме е някоя фея от храстите............
  • 10 похлупак

    18 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    А задълженията на държавата кой гледа дали се спазват? Само на АМ Струма (и бившата Люлин) има един куп стари и забравени знаци, също и такива които противоречат на наредбите, а катаджиите вместо да уведомят областното пътно да си оправи бакиите, се крият зад храстите и ловят!
  • 11 Булгарбаши

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "месара":

    Месарада лапа мръвки и да не ръси мъдрости ,защото изобщо не му се отдава.
  • 12 Next

    9 3 Отговор
    То в кочината има ли нещо да е нормално. Такова крадене посредством закони или не, никога в историята на нито една държава не имало. Факт. Корумпираните политици трябва да получат бой с камшик в центъра на всяко едно населено място, и да целуват ръка за прошка. Оставка бе, боклуци!
  • 13 Шпиц командите на Бойко

    4 1 Отговор
    То в Перник вече има концлагер и щото много говоря сега ме преследват като диво животно,а на съседите бивши ченгета казали ,че съм изрод и тем подобни гадории!
  • 14 На този принцип

    2 7 Отговор
    Скоро и заповедите за задържане ще са незаконни, че ограничават правата на придвижване на обвинените

    Коментиран от #15

  • 15 Някой си

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "На този принцип":

    Мноо си ..... Саше!
  • 16 Хохохо

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Сус бе
  • 17 Димитров

    1 1 Отговор
    От девет кладенци вода ще извади,но своя интерес ще защити!Ето таса разбираме демокрацията.,по български.Ами какъв европеец е щом избягва плащането си,не спазва правилата в своята държава,но претенции после за права проявява?
  • 18 Гост

    1 0 Отговор
    Отменихте го, ама не навреме, а когато се насъбраха милиони от глоби. Чак тогава го отменихте.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.