Отидете към основна версия

6 364 33

Георги Пинелов пред ФАКТИ: За 41 години съзнателен живот, такива диги не помня да са били издигани в Созопол

  • созопол-
  • дига-
  • плаж-
  • багер-
  • георги пинелов

"Заливът на Централния плаж е сравнително затворен и няма нужда от такива т.нар. "брегоукрепителни съоръжения", смята Пинелов

През 2019 г. дигата на Централния плаж в Созопол беше премахната, а концесионерът беше глобен. Снимка: БГНЕС/Архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като през ноември жители на Созопол протестираха срещу изграждането на предпазни диги на Централния плаж в града от концесионера на плажа, в последните дни сигналите за присъствие на багер на Централния плаж и за неговата дейност там продължават.

Последва писмо на концесионера на Централния плаж в Созопол - дружеството "Aутo Фaктoр" EOOД, до медиите като отговор на репортаж от cутрeшния блoк нa bTV. В репортажа ce твърди, чe бaгeр прoдължaвa дa кoпae на Централния плаж в Созопол.

„Кaтeгoричнo нe oтгoвaрят нa иcтинaтa cпoдeлeнитe oт мecтни житeли oпaceния, чe ce уврeждa плaжнaтa ивицa. Зa пoрeдeн път зaявявaмe, чe oт мoрeтo нe ce изгрeбвa пяcък и нe ce изгрaждaт зaщитни диги. Нa плaжa ce извършвaт eдинcтвeнo зaщитни дeйнocти пo мeтoдa "кoнтрaбoрд", кoитo цeлят дa зaпaзят цeлocттa нa пяcъчнaтa ивицa и дa ce прeдoтврaти oтнeмaнeтo ѝ oт бурнитe вълни прeз зимaтa“, пише в писмото.

От ФАКТИ се свързахме с председателя на Общинския съвет на Созопол Георги Пинелов, за да говорим по казуса с присъствието на багер на Централния плаж в града и неговата дейност там, а също и за развитието на града, за необходимите промени в управлението му.

„Твърдо на страната на съгражданите ми съм и ги подкрепям, така, както беше и миналата година, по същото време. За 41 години съзнателен живот, такива диги не помня да са били издигани. Заливът на Централния плаж е сравнително затворен и няма нужда от такива т.нар. "брегоукрепителни съоръжения". От друга страна, са неоспорими и фактите, че новия концесионер преобрази плажа, като цяло. Той е по-чист, осветен и подреден”, коментира Пинелов.

На въпроса как си обяснява присъствието на багерите на плажа, Пинелов отговори: „Доколкото разбирам от моите съграждани, медиите и от държавни органи, присъствието на багер на градския плаж е недопустимо, както и дейността му. Убеден съм, че както созополчани, така и концесионера искаме една красива пясъчна ивица. Разминаванията са в начините и средствата за постигането на тази цел“.

„Дали да бъдат предприети последващи проверки, би трябвало да кажат съответните държавни институции, като Басейнова дирекция, РИОСВ и Министерство на туризма. Редно е един път завинаги да се регламентират или забранят такъв тип диги“, каза още председателят на Общинския съвет в Созопол.

„От една година община Созопол е с ново управление. Мисля, че поетата посока за развитие е правилна. Много неща трябва да се променят. Основния приоритет е изправянето на община Созопол на крака, вследствие на завареното ѝ влошено финансово състояние. Съвсем резонно развитието на Созопол е било свързвано с летния морски туризъм. Наред с красивите плажове и чистото море, Община Созопол предлага изключителна история и археологически паметници, добре развита леглова база и прилична инфраструктура. Трябва да полагаме още усилия по утвърждаването ни като още по-модерна, привлекателна и предпочитана туристическа дестинация.

В Созопол и Черноморец се развива и рибарството. Макар и в по-малък мащаб, в селата по периферията на община Созопол, в самата Странджа планина се развиват земеделието и животновъдството. Въпреки тежката здравословна обстановка, около COVID-19 искам да завърша позитивно нашия разговор. Созопол е град на повече от 2630 години. Неговите жители сме преживели много възходи и падения и винаги сме оцелявали. За това сме създали и запазили един прекрасен и впечатляващ град, с богата култура и традиции, с неизчерпаем потенциал за развитие. Уверен съм, че ние, гражданите на Созопол и всички жители на нашата община ще успеем да се справим и преодолеем всички съвременни предизвикателства и да продължим напред, така както сме го правили винаги”, каза Пинелов в края на разговора.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 7 гласа.

Свързани новини