Отидете към основна версия

6 911 58

Расисти в ЕС?

  • украйна-
  • русия-
  • бежанци-
  • расизъм

На украинско-полската граница стрелят по чернокожи студенти

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Военната операция от страна на Русия в Украйна доведе до безпрецедентна вълна от бежанци на Запад. Полската граница вече са преминали над 300 000 украинци, а по данни на Европейската комисия броят на бежанците може да нарасне до 4 милиона души. На фона на тези данни в социалните мрежи все по-често започнаха да се появяват доказателства, че украинските граничари демонстрират откровен расизъм към чернокожи бежанци, които пребивават на територията на Украйна. Родените в африкански и арабски държави, както и в Индия, биват пропускани през украинско-полската граница „само след белите хора“. Те често биват обиждани по всевъзможен начин и дори бити.

Ето хрониката от последните дни. Студентът от Нигерия Александър Сомто Орах, който следва в Киевския университет, специалност „Мениджмънт“ трети ден посред описва в своя профил в социалната мрежа Twitter своите изпитания при преминаването на украинско-полската граница. По негова информация, голяма група африканци е прекарала две нощи под открито небе на украинския граничен пункт. Сред бежанците е имало жени с малки деца, като температурите не са надвишавали 2 градуса по Целзий.

Нигерийският студент Сомто Орах казва, че от украинска страна на границата се е извършвала истинска сегрегация по расов признак. По думите му, украинските граничари са разделили потока бежанци в две редици. Едната е била от украинци, а другата – от африканци и индийци. Украинците са пропускани с приоритет. По 100 украинци и след това по един-двама от „дефектната опашка“. Когато един от чернокожите студенти – Брандо Терно се е опитал да влезе в редицата на украинците, момчето е било жестоко бито. Сомто Орах е публикувал в блога си снимки на синините на неговия приятел и пише: „Военните направиха това с него, когато се опитваше да премине границата. Счупиха му крака с кубинки. Това е ужасно“.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 51 гласа.

Свързани новини

  • Приказките на Шарл

    По темата, подета от автора на тези редове в началото на март „Расисти в ЕС?“, се появи интересно продължение. След като българският инфор ...
    17.03.2022
    6 368
    25