Отидете към основна версия

12 491 7

Мажоритарен вот и задължително гласуване сменят политическата картина

  • мажоритарен вот-
  • бриго аспарухов
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.


- Ще успее ли да остане на власт правителството на Пламен Орешарски?

- Не мога да прогнозирам, но считам, че разумът диктува, че трябва да остане, защото в противен случай падането на правителството сега и нови избори хвърлят страната в неизвестни посоки. Няма изявен политически субект и отново ще бъдат разпилени гласовете, отново ще изпаднем в ситуация на преговори за коалиционно управление с неизвестен край. А едно правителство, каквото е сегашното, има програма, заявена, криво-ляво я изпълнява. За мен е по-добре стабилността. Предпочитам я пред неизвестното.

- Сегашната криза, протестите, как ще се отразят на мандатоносителя БСП?

- Проблемите с БСП не са от днес, не са и от вчера, няма да спрат и утре. Това е характерно за левите партии, левите движения в целия свят. Левицата както и десницата търсят своя нов образ и трудностите при намирането на този образ са много.

Те са продиктувани от новите реалности, които съществуват по света – новите поколения, които се раждат, новите икономически условия, при които работим, финансовите кризи и т.н. Така че и левицата и десницата вървят в общ контекст и търсят своя нов облик, нов образ, новата политика.

- При създалата се политическа ситуация в страната се чуха гласове за провеждане на мажоритарен вот при избор на парламент. До колко той ще бъде успешен като изход от кризата?

- Въпросът за новият изборен закон предстои да се води и вече се води, но предстои да се задълбочава. Има много плюсове мажоритарният избор и те са, че хората виждат срещу себе си личност или й вярват или не й вярват, т.е. правят своя персонален избор, а не партиен избор. Възможно е при мажоритарен вот хора, които не са привърженици на левицата да гласуват за мажоритарен избор на ляв кандидат и обратният процес също е възможен.

Така че в тази ситуация на мен ми се струва, че мажоритарният вот е добро попадение. Но по-важно е да се въведе задължително гласуване за парламентарни и всякакви други избори. Задължително гласуване на българина. Това ще даде съвсем друга политическа картина и представителство в нашата страна.

Затова аз съм да се въведе и мажоритарното начало в избора и задължително гласуване за всички българи, плюс това да се избират и областните управители след много разумна административна реформа в цялата страна – става дума за делението на страната на области, защото при един пряк избор областните управители ще бъдат независими от властта и едновременно с това ще упражняват и ще провеждат политиката на правителството по места, но вече като независими – с по-голямо самочувствие, с по-голяма мисъл. Това е моят мотив да искам задължителен и пряк избор за областни управители.

- Но не трябва ли да се помисли все пак и за изчистване на избирателните списъци от мъртви души?

- Това е особено важно и особено наболял въпрос – почти цирей и трябва да бъде пукнат този цирей т.е. и списъците трябва задължително да бъдат изчистени. Въпросът е защо политическите субекти, участващи в живота на страната, кандидатстващи за управлението й не го правят. Сигурно всички се досещаме защо не става това, но сега е наложително и това го диктуват гражданите на България.

- Според Вас, на сегашното правителство какъв мандат трябва да се даде да управлява – 6 месеца, една година или...?

- Шест месеца е малко време, освен това съвпада със зимния период, затова е по-добре да бъде едногодишния период, да кажем догодина, април месец. По този начин ще изпълни планираната програма или ще видим как ще я изпълни. Но догодина, ако се проведат парламентарни избори, това ще съвпадне и ще синхронизира избора и на представителството на България в Европейския парламент. Няма да има разминаване, сега има разминаване както знаете.

- Какво трябва да се направи, за да се избегне купуването на гласове?

- Единствено и само чрез строги законови мерки, друг начин няма. Другият начин е по-трайното решение – повишаване стандарта на живот на хората независимо с 50 или 100 лева.

Ако има задължителен закон за гласуване, тогава пак може би ще съществува това изкушение, но на мен ми се струва, че една от мерките може да бъде и това.

- Ще успее ли старата десница да се върне отново в играта, да се консолидира и да влезе в парламента или просто изчезва от политическата сцена както се случи в бившите соц. страни?

- За политически плурализъм в държава като нашата трябва да има три политически основни субекта – това са левица, десница и центристка партия, която да бъде моста между лявото и дясното, средната класа също. Знаем, че средната класа е и в ляво и в дясно и най-вече в центъра. Така че десницата, в представите на европейските десни партии,  ако се оформи, сега й е шансът. Т.е. има шанс, но лошо впечатление ми прави, че новият избор на ДСБ например започва с остър, примитивен антикомунизъм. Това не е хубаво. В днешно време никой не разбира вече този език, особено младите хора. Острото политическо противопоставяне – пещерното – вече не играе за никого.
 

P.S.

Мажоритарните избори са ЗАБРАНЕНА тема в големите телевизии, радиа, вестници и сайтове.

Поради това, ФАКТИ.бг счита за нужно да изпълни дълга на българските медии към гражданите и открито застава зад каузата "100% Мажоритарни избори".

Може да я подкрепите и Вие във Facebook: http://on.fb.me/10e8t3N
 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини