Отидете към основна версия

4 079 16

Ще потънат ли между 80 и 100 млн. лева пари за здраве в бюджета? Пенка Георгиева пред ФАКТИ

  • пенка-
  • георгиева-
  • нзок-
  • пари-
  • бюджет-
  • блс-
  • преговори

Финансовият министър да обяви колко са надсъбраните здравни вноски за отчетния период и колко се очаква да бъдат събрани до края на 2022-а, пита тя

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как ще се разпределя излишъкът в Националвата здравноосигурителна каса (НЗОК), както и какъв ще бъде бюджетът за здраве в началото на 2023-а, ако служебният кабинет не внесе държавен бюджет. Пред ФАКТИ говори Пенка Георгиева от Пациентски организации “Заедно с теб”.

- Г-жо Георгиева, в последните дни на заседанията на Здравната комисия в парламента доста разгорещено се коментира как ще бъде разходен излишъкът на НЗОК. Има ли някакво съгласие вече…
- Ние, от Пациентски организации “Заедно с теб”, категорично настояваме НЗОК да предложи прозрачно разпределение по предварително съгласувана Методика на резерва в размер на 171 милиона лева и това да бъде направено съвместно с Българския лекарски съюз (БЛС). Смятаме, че управителят на НЗОК - проф. Петко Салчев, еднолично и прикрито решава как да бъдат изразходвани средствата от здравните ни вноски и затова се присъединяваме към искането на БЛС за оставка му. Принципът на разпределение е примерно ¼ да отидат за лекарствени препарати, ¾ за медицински дейности - клинични пътеки, направления, специализирана помощ и т.н.

- А колко са средствата, които са повече?
- Достатъчно много. Тези средства са на здравноосигурените граждани и трябва да отидат за плащания на дейности, а не в края на годината да бъдат прибрани в общия държавен бюджет.

Според наши експерти това са между 80 и 100 милиона лева.

Но е важно тези пари да бъдат усвоени в рамките на тази година. Ако влязат в общия държавен бюджет, няма как да бъдат използвани за здравеопазване. А по Закон те са от здравни вноски и могат да се използват само за медицински дейности.

- Защо да се вземат в държавния бюджет…
- Такива разпоредби има, че може да се вкарат в бюджета. В публичното пространство се коментират опити за прикриване на средства от здравни вноски, които са предназначени и принадлежат на българските пациенти и медицински специалисти. Възмутени сме от начина на управление на НЗОК и от начина на разпределение на средствата за здравеопазване. Считаме, че проф. Салчев създава напрежение в системата, която и без това се задъхва от липсата на реформи. Според него надсъбраните вноски са около 20 млн. лева, но това не е така. И от БЛС казват, че са между 80 и 100 млн. лева. Просто си искаме парите.

Включително тази пари могат да се използват и за авансови плащания за януари 2023-а.

Не сме съгласни с едноличното решение от страна на Надзорния съвет на НЗОК за разпределянето на очаквания остатък от средствата за 2022 година, защото това е закононарушение. УС на БЛС и НС на НЗОК трябва заедно да решат как да бъдат разпределени тези средства по предварително договорена методика. Призоваваме ръководството на НЗОК за спазване на законността в системата на здравеопазването. Прозрачността и правилното разпределение на нашите средства са защита на нашите права, защото само добре заплатените медицински специалисти биха ни лекували добре с реално реимбурсирани законно установени лекарствени средства.

- При положение, че служебният кабинет не смята да внесе бюджет, плащанията за здраве през януари ще са…
- Миналата седмица в четвъртък депутатите в Здравната комисия в парламента гласуваха бюджета за януари 2023 година да е както е бил за януари 2022-а. Така бюджетът може да се движи до март месец. Дотогава или служебното, или редовно правителство трябва да внесе бюджет, в който вече да са заложени всички параметри по пера.

Удълженият бюджет не може да продължава вечно, така че отлагането също не е много добра опция.

БЛС съюз иска тези пари да се разпределят по определена методика, а НЗОК не искат. Тази седмица отново ще има важно събиране в Здравната комисия в парламента. На сбирката се очаква да присъстват от БЛС, от Зъболекарския съюз, проф. Салчев от НЗОК и др. Дано да се постигне някакво единомислие. БЛС обаче не смятат, че с това ръководство на НЗОК, в лицето на проф. Салчев, има смисъл да се водят разговори, така че ще видим какво ще стане.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.

Свързани новини