Отидете към основна версия

4 842 89

Украинците били неблагодарни и опасни: как лъжат в мрежата

  • украйна-
  • война-
  • бежанци

Много държави ги посрещнаха с прояви на солидарност, но търсещите убежище станаха и обект на фалшиви новини, омраза и дезинформационни кампании

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Украинските бежанци били "нацисти, насилници, паразити". Твърди се, че "експлоатират" приемащите страни - почти винаги с помощта на фалшиви истории. Защо тази тактика често хваща вяра и как се разпознават лъжите.

След избухането на войната в Украйна европейските държави са приели и регистрирали около 8 млн. украинци като бежанци. Данните са на ООН. Много държави ги посрещнаха с прояви на солидарност. Но търсещите убежище станаха и обект на фалшиви новини, омраза и дезинформационни кампании, посочва Юлия Смирнова от Института за стратегически диалог (ISD).

Според анализа на организацията подвеждащите наративи се менят в зависимост от целевата аудитория. Така например на хората в Русия им се казва основно, че украинците бягат от предполагаемите "нацисти", които управляват страната им. А в останалата част на Европа подвеждат хората с твърденията, че бежанците са неблагодарни, склонни към насилие и опасни, посочва Смирнова.

Твърдение: Украинците бягат от нацистите

Още преди инвазията в Украйна руските пропагандни медии многократно повтаряха, че Украйна се управлява от нацисти, които желаят да изгонят всичко руско от страната им. Според Върховния комисариат на ООН за бежанците от началото на войната около 3 млн. украинци са напуснали родината си.

В публикация на информационния сайт "News Front"

се цитира украински войник, който казва пред "Ню Йорк таймс" следното: "Освобождаваме земя, но без хора на нея". Оттам някои правят заключението, че украинците са избягали от отвоюваната територия, за да се спасят от "нацисткия режим".

Проверка на фактите: Подвеждащо

Цитатът, използван в две статии на американското издание, е верен. Никъде обаче нацистите не се споменават като причина за бягството от Украйна. В една от публикациите

се посочва, че много украинци, живеещи под руска окупация, са избягали в Русия от страх да не бъдат сметнати за колаборационисти. В другата статия се казва, че още преди пристигането на окупаторите 80% от населението на Донбас е избягало от руснаците към Западна Украйна или други страни в Европа.

Разбира се, възможно е наистина да има украинци, които вярват на руската пропаганда и искат да избягат от предполагаемия нацистки режим. Но това едва ли се отнася за по-голямата част от украинските бежанци. Както и за близо трите милиона от тях, които се намират в Русия. Освен това правозащитни организации като „Хюман Райтс Уоч“

и „Амнести Интернешънъл“ вече обявиха, че много украински бежанци - а правителството на САЩ говори и за стотици хиляди - са били принудени да отидат в Русия против волята си.

Цитирането на медии с висока репутация на Запад за обосноваването на подвеждащи и неверни пропагандни тези, както и за фалшиви новини е често срещащ се модел на дезинформация.

Твърдение: Полските деца с рак трябва да отстъпват място в болниците заради украинци

В публикация в Tуитър се твърди: "Полски деца са изхвърляни от онкологични болници. Днес се обади съседката ми, която извела 4-годишния си син от онкологичната болница, защото трябва да освободи място за украински деца".

Проверка на фактите: Неоснователно

Полските платформи за проверка на фактите "Fakehunter"

и "Demagog" са разследвали това твърдение. Според тях Министерство на здравеопазването и Полското дружество по детска онкология и хематология (PTOHD) отричат това твърдение. А в медиите в Полша няма информация за предполагаемия инцидент.

Експертът по фалшиви вовини Томазо Канета от Европейската обсерватория за дигитални медии (EDMO)

обяснява следното: "Украинските бежанци са обект на дезинформация на много нива. Биват наричани нацисти, насилници, паразити. Твърди се, че "експлоатират" приемащите страни." За "доказването" на подобни тези свободно се използват фалшиви истории.

Възможно е и разказът за онкоболните полски деца да е измислен. Той е бил публикуван от профила в Туитър @aga34686913

, който се е описал по следния начин: "Католик. Консервативен." Създаден е през март 2021 г. и е бил блокиран заради нарушения на правилата. Уеб архивът показва, че само между 21 и 28 март 2022 г. чрез него са били публикувани или препубликувани почти 100 туита. Голяма част от тях са с националистическо и антиукраинско съдържание. Често троловете се контролират от ботове - компютърни програми, автоматично идентифициращи и разпространяващи съдържание.

Полските фактчекъри са установили, че профилната снимка на акаунта се появява за първи път в Инстаграм през 2017 година. Въпросният профил

със 139 000 последователи всъщност принадлежи на Аника Борон, която работи като агент по недвижими имоти в Торонто, Канада. Запитана за полския профил с нейна снимка в Tуитър, тя заяви за ДВ: "Определено нямам нищо общо с този профил! Снимката ми често се използва за фалшиви профили."

Твърдение: Семейство украински бежанци е принудително изведено от апартамент в Полша.

Друга техника за продуциране на фалшивите новини използва автентични кадри, поставени в нов контекст. Видеозапис на операция на пожарната в Краков показва колко лесно може да бъде направено това.

В клип, публикуван в началото на декември 2022 г. и разпространен в руски, полски и германски акаунти, се твърди, че полицията в Краков с помощта на пожарната служба е извела насила семейство бежанци от Украйна от незаконно обитаван апартамент, след като последните не успели да си платят наема. На записа се вижда как двама пожарникари със стълба се опитват да влязат през прозорец на втория етаж на стара сграда. Чуват се и гласове на полски и испански език.

Проверка на фактите: Неоснователно

Проучване на базираната в Киев журналистическа платформа Stop Fake

е разкрило, че същите кадри са качени в Ютюб в началото на октомври 2021 година или месеци преди руската инвазия в Украйна. Следователно те не биха могли да имат нищо общо с украинските бежанци, прокудени от войната в Полша.

Твърдение: Украинци са пребили до смърт руски бежанец в Германия

Във видеоклип в TikTok жена съобщава на руски език, че 16-годишен застъпник за правата на бежанците в Ойскирхен край Кьолн е бил пребит от украински бежанци и по-късно е починал от раните си.

Проверка на фактите: Фалшиво

Отговорните германски полицейски служители отричат да е имало подобно нападение. Малко след това същата жена се извини в друго видео, че очевидно е била погрешно информирана.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 58 гласа.

Свързани новини