Last news in Fakti

19 Февруари, 2023 19:42 13 444 133

Foreign Policy: Путин сбърка за много неща, но за четири беше прав

  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • нато

Той надцени военната мощ на своята армия, подцени силата на украинския национализъм и способността на неговите многочислени въоръжени сили да защитят родната си земя

Foreign Policy: Путин сбърка за много неща, но за четири беше прав - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавният глава на Руската федерация сбърка за много неща, когато взе решение да започне война в Украйна, но в четири от преценките си се оказа абсолютно прав, пише професорът по международни отношения в Харвардския университет Стивън Уолт в статия за американското издание Foreign Policy.

"Фокус“ представя превод на материала без съкращения и с уточнението, че той отразява единствено гледната точка на неговия автор.

Владимир Путин обърка много неща, когато реши да нахлуе в Украйна. Той надцени военната мощ на своята армия. Подцени силата на украинския национализъм и способността на неговите многочислени въоръжени сили да защитят родната си земя. По всичко личи, че той е преценил погрешно единството на Запада, скоростта, с която НАТО и други ще се притекат на помощ на Украйна, желанието и способността на страните-вносителки на енергия да наложат санкции на Русия и да се откажат от нейния износ на енергия. Той може също така да е надценил желанието на Китай да го подкрепи: Пекин купува много руски петрол и газ, но не предоставя на Москва гласна дипломатическа подкрепа или ценна военна помощ. Съберете всички тези грешки заедно и резултатът е решение с негативни последици за Русия, което ще горчи дълго, след като Путин напусне политическата сцена. Без значение как ще се развие войната, Русия ще бъде по-слаба и по-малко влиятелна, отколкото би била, ако беше избрала различен път.

Ако сме честни пред себе си – а безпощадната честност е изключително важна във военно време – ще трябва да признаем, че руският президент все пак се справи с няколко неща. Това по никакъв начин не оправдава решението му да започне военни действия, а също и методите, които избра за воденето им. Просто посочвам онези аспекти на въоръжения конфликт, където преценките и оценките на Путин се оказаха верни. Да игнорирате правилните му стъпки означава да направите същите грешки, които той направи. Това е подценяване на противника и погрешно разбиране на ключовите компоненти на ситуацията.

И така, за какво беше прав?

Администрацията на Байдън се надяваше, че заплахата от "безпрецедентни санкции" ще възпре Путин да предприеме офанзива. Тогава тя се надяваше, че ще успее да удуши военната му машина с ограничения, да предизвика недоволство сред населението и да го принуди да промени курса. Започвайки военните действия, Путин беше уверен, че Русия ще устои на всякакви санкции, които можем да наложим. И беше прав (засега). Търсенето на руски суровини е доста високо. Икономиката на страната продължава да се представя добре с много лек спад на БВП. Дългосрочните последици може да са по-сериозни, но Путин правилно предположи, че санкциите сами по себе си не могат да определят изхода от конфликта.

Второ, Путин правилно изчисли, че руският народ ще понесе високата цена и че провалът на бойното поле няма да доведе до неговото сваляне от власт. Отначало той може би се е надявал, че военните действия ще приключат бързо и ще бъдат евтини; но по-късно, след първите неуспехи, той реши да продължи започнатото и мобилизира резервисти, като беше сигурен, че мнозинството руснаци ще се съгласи с неговото решение и че той ще успее да потисне възникналата опозиция. Мобилизацията на допълнителни сили може и да беше хаотично според нашите стандарти, но Русия успя да задържи големи части на бойното поле без никаква заплаха за властта на Путин. Разбира се, всичко може да се промени, но досега той доказва своята правота по този въпрос.

Трето, Путин разбра, че другите държави ще защитят собствените си интереси и не всички страни ще го осъдят за започналите военни действия. Европа, САЩ и няколко други реагираха силно и решително, но ключови страни от Глобалния юг и някои други значими държави (като Саудитска Арабия и Израел) не го направиха. Военната операция не е от полза за международната репутация на Русия (както показва гласуването в Общото събрание на ООН с огромно осъждане на случващото се), но само ограничен брой държави в света са категорично против нея.

И най-важното. Путин разбра, че за Русия съдбата на Украйна е много по-важна, отколкото за Запада. Забележете: много по-важна е за самите украинци, които правят колосални жертви, за да защитят страната си. Но Путин има предимство пред основните поддръжници на Киев по отношение на желанието си да поеме разходите и рисковете. И въпросът не е, че Западът има слабо, плахо и страхливо ръководство, а че политическата ориентация на съседа по руската граница винаги е била по-важна за Москва, отколкото за далечни държави и народи, особено за онези хора, които живеят в богатата и добре защитена територия от другата страна на Атлантическия океан.

Поради тази основна асиметрия на интереси и мотивации, САЩ, Германия и останалата част от НАТО внимателно калибрират отговорите си. И затова президентът Джо Байдън от самото начало изключи изпращането на американски войски в Украйна. Той правилно разбра настроението на Путин, който реши, че съдбата на Украйна си струва да изпрати там няколкостотин хиляди войници да се бият и да умрат. Но американците мислят съвсем различно относно изпращането на синовете и дъщерите си на фронта. Има смисъл да изпратим няколко милиарда долара помощ на украинците, за да могат да защитят страната си; но Украйна не е достатъчно важна за САЩ, за да застраши собствените им войски или да се допусне да представлява значителен риск от ядрена война. Предвид тази разлика в мотивацията, ние се опитваме да спрем Русия, без да използваме американски войски, за да се бием с нея. Не е известно дали този подход ще бъде ефективен.

Това също обяснява защо украинците - и техните най-шумни поддръжници на Запад - упорито се опитват да обвържат съдбата на страната си с огромен брой странични въпроси. Ако ги слушате, се оказва, че руският контрол върху Крим и част от Донбас ще нанесе смъртоносен удар на "основания на правила ред“, което си е чиста покана към Китай да превземе Тайван като голям подарък за диктаторите по света, катастрофален провал на демокрацията, знак, че ядреното изнудване е възможно и че армията на Путин може да марширува чак до Ламанша чрез такова изнудване. Твърдолинейните на Запад изтъкват тези аргументи, за да накарат съдбата на Украйна да изглежда толкова важна за нас, колкото и за Русия. Подобни тактики на сплашване обаче не издържат. Съдбата на света през XXI век няма да се определя от този, който ще контролира украинските територии, за които се водят битки - Киев или Москва. Те ще се определят от това кои страни притежават ключови технологии, както и от изменението на климата и политическите развития на много други места.

Да се ​​признае тази асиметрия означава да се разбере защо ядрените заплахи играят само ограничена роля и защо страхът от ядрено изнудване е неоснователен. Както Томас Шелинг писа преди години, размяната ядрени удари е ужасна перспектива и така пазаренето в сянката на ядрените оръжия се превръща в състезание за "поемане на най-големия риск“. Никой не иска да използва дори една ракета с ядрена глава, но страната, която се интересува от разглеждания проблем, ще бъде готова да поеме повече рискове, особено ако са застрашени нейните жизненоважни интереси. Поради тази причина не може напълно да се изключи възможността Русия да използва ядрено оръжие при евентуално нейно катастрофално поражение. Разбирането на това налага определени граници на това докъде сме готови да стигнем. Отново, това не е защото западните лидери са слабохарактерни или страхливи. Това се дължи на факта, че те са разумни, даже благоразумни хора.

Това означава ли, че ще се поддадем на "ядрен шантаж“? Ще може ли Путин да използва подобни заплахи, за да принуди към допълнителни отстъпки на други фронтове? Отговорът е не, защото колкото по-далеч се опитва да стигне, толкова повече тази асиметрия в мотивацията ще бъде в наша полза. Ако Русия се опита да принуди другите да направят отстъпки по въпроси, които засягат техните жизненоважни интереси, нейните искания ще останат без внимание. Представете си: Путин се обажда на Байдън и казва, че ще нанесе ядрен удар, ако Америка не върне Аляска на Русия. Байдън ще се изсмее и ще го посъветва да се обади, когато изтрезнее. Ядрените заплахи на врага с цел принуда не са убедителни, когато балансът на решимостта е на наша страна. Струва си да припомним, че нито САЩ, нито Съветският съюз постигнаха успех чрез ядреното изнудване през годините на дългата Студена война (и дори срещу неядрени държави), въпреки че разполагаха с огромни арсенали.

Но в един случай ситуацията може да се промени, въпреки че такава перспектива е разочароваща. Колкото повече помощ, оръжия, разузнаване и дипломатическа подкрепа предоставят САЩ и НАТО на Украйна, толкова повече тяхната репутация ще зависи от изхода на конфликта. Поради тази причина президентът Володимир Зеленски и украинците настояват за все повече помощ. В техен интерес е да обвържат Запада със съдбата си възможно най-здраво. Не ги обвинявам по никакъв начин за това. Ако бях на тяхно място, щях да направя абсолютно същото.

Последиците върху репутацията често са преувеличени, но поради такива опасения войните продължават, дори когато не засягат жизненоважни материални интереси. През 1969 г. Хенри Кисинджър осъзнава, че Виетнам е от малка стратегическа стойност за САЩ и че е невъзможно да се победи там. Но той заяви: "Присъствието на 500 000 американци реши важността на Виетнам. Факт е, че сега вече е въпрос на вяра в американските обещания". Въз основа на това убеждение Кисинджър и президентът Ричард Никсън продължиха американската война във Виетнам за още четири години в напразен опит да "сключат мир с чест“. Същото заключение важи и за изпращането на танкове Abrams и изтребители F-16 в Украйна. Колкото повече оръжия изпратим там, толкова повече задължения имаме. За съжаление, когато и двете страни започнат да мислят, че за да защитят жизненоважни интереси, те трябва решително да победят врага, прекратяването на войните става по-трудно и вероятността от ескалация се увеличава.

Отново, всичко казано по-горе не означава, че Путин е бил прав, като е отприщил враждебни действия, или че НАТО постъпва погрешно, като помага на Украйна. Но Путин не е разбрал всичко погрешно и разбирането на това, което е направил правилно, трябва да повлияе на това как Киев и неговите поддръжници ще действат през следващите месеци.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 123 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    193 163 Отговор
    Путин е велик държавник!

    Коментиран от #63, #90, #116

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Майна

    92 114 Отговор
    Лесно се пишат ,,анализи,,
    Трудно се прави човеколюбива политика в свят окупиран от злото .
    Респект към този голям ЕРУДИТ !

    Коментиран от #100

  • 4 Бай Георги

    92 81 Отговор
    Добре е да се поднасят факти които малко от малко отговарят на истината.
    Зле е когато боравим с чужда информация без да е проверена,с една дума написаното
    по горе не отговаря на истината.
  • 5 честен русофил

    128 152 Отговор
    Путин е злодеят на 21 век.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бацо прецедател

    46 38 Отговор
    Кога почнахме да кундиме Фатмакиа преди четири петелетки, бацо Пуци ни бе комир деа! Сеги сами сме си самодостатачни и безаналогови!

    Коментиран от #37

  • 8 Сатана Z

    140 124 Отговор
    Владимир от Изтока ще победи Антихриста и ще донесе мир на Земята в следващите 1000 години.
    Слава на Руската армия-Освободителка на България!
    Z

    Коментиран от #25

  • 9 България вън от ЕС и НАТО

    113 110 Отговор
    Само Евразия и българският лев

    Коментиран от #58, #99

  • 10 ТероРуЗЗия

    82 98 Отговор
    Кагебисткият запъртък по стар авторитарен обичай се е обградил с още по-големи... пардон, "още по-малки" запъртъци, които наливат вода в мелницата на несъстоятелните му "нови реалности". "Изтрезняването на Русия" ще е мъчителен, но неизбежен процес... НаздАровье и пока, кацап!
  • 11 Путин пионката на Сорос и Ротшилдовите

    66 115 Отговор
    Руския народ го отнесе,нямат храна и лекарства,внасят сухо мляко на бартер от Китай за ребьонките,рафтовете в магазините празни,рекордна инфлация ,рафтовете по магазините празни,пак гладомор

    Коментиран от #14

  • 12 Укропат

    87 50 Отговор
    Стига , бе? Как така бил прав? Не може. Нашата доктрина не позволява да е прав. Ние за това го разболяваме и го погребваме всеки месец по два пъти и разбира се че е подменен поне 10 пъти. Няма как да е прав. Шефчето каза че прави са само посевите линии дето ги шмъркаме! Нали Зеленко!
  • 13 Абе

    77 106 Отговор
    А на вас ясно ли ви е, че Путин се провали тотално?
    Три дни и сме в Киев. Ньет!
    Три дни и сме в Бахмут. Ньет!
    Европа умира без нашия газ. Ньет!
    Руската икономика е супер силна и ще се справим сами. Ньет!

    По-провален лидер русия не е имала освен Горбачов.

    Коментиран от #15, #17

  • 14 Теле

    59 29 Отговор

    До коментар #11 от "Путин пионката на Сорос и Ротшилдовите":

    Пълни глупости, но добре описа укрия
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ин Ко

    51 11 Отговор
    Цялата кампания е насочена с/у тези който могат да окажат въздействие с жива сила и техника с/у новия световен ред. Системно и хитро разчистване на хора,техника,контрол на ресурси, платежни системи,банки ,фирми и образователни капацитети... Участват всички рамо до рамо...
  • 17 РЕАЛИСТ

    24 25 Отговор

    До коментар #13 от "Абе":

    Коментарът ти е в грешната секция. Трябваше да е във"Виц на деня
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Калпазанин

    64 18 Отговор
    Стигнах до родна земя и реших да драсна няколко реда, в тази родна земя са се раждали братя по език религия и култура, проклет да е тоя дето ги подкороса от алчност и ги доведоха до брстоубийствена война а това пак е евреин за който няма родина
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ха ха ха

    19 7 Отговор

    До коментар #15 от "Абе":

    Ама кой ще дойде..?

    Коментиран от #28

  • 22 ТрампЛин

    38 66 Отговор
    Има ли някой на когото да не му е ясно къде го стяга чипика на Путин? Целта е повече от ясна и иска да каже на САЩ-Стани ти за да седна Аз!!! Ако някой си мисли че Путин желае нещо по-различно от това което е САЩ днес, нека обясни. САЩ има технологии, има бизнеси има огромни компании, които инвестират в други страни. Дават хляб на хората, и всяка страна се Бори за инвестиции от САЩ! Какво ще предложат руснаците? Ще нацвъкат атомни елцентрали на всяко кюше? Ще произвеждат Посейдони на всяко кюше? Какво? В какво могат да инвестират, в какво имат технологии??? Така не става! Постигни това което са постигнали другите народи в научно техническото си развитие, създай бизнес компании които искат да инвестират в чужбина, пък тогава се напъва!!! А може би искат отново да изнасят Идеология и Революция? На всеки у според способностите….на мен според лакомията ми!!! Беше тази!

    Коментиран от #50

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 моше

    60 24 Отговор
    говори така сякъш американците не предизвикаха преднамерено този конфликт и не воюват натовски доброволци на страната на украйна,петото нещо за което се оказа прав и предстои да се случи е колапсът на еднополюсния модел в света
  • 25 Перко

    34 57 Отговор

    До коментар #8 от "Сатана Z":

    Мир имаше ,докато деградиралеца путин не реши ,че е най-важния на земята и нападна Украйна.Да ни пази Господ от путиновия мир.
  • 26 ТрампЛин

    32 53 Отговор
    Руския модел за света го видяхме! Докато Запада развиваше технологии за добруването на човечеството, на Изток се въоръжавахме и опосквахме остатъците от онова което заварихме! Ех, като свърши опоскването, решихме че е били Грешка!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 От тук на. Татък

    13 22 Отговор
    Всяко негово действие ще е грешка,дано измислят машина на времето че да спаси кожата😄
  • 32 Да, бе

    66 20 Отговор
    Бла, бла, бла, дъра-бъра... Истината е, че щатите са лешояд, който се храни с мършата и на враговете и на съюзниците си, и както акулите, ако спре да се движи /и убива/ просто умира,което е и съвсем близо.

    Коментиран от #35, #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 деНАЦИфикация

    45 31 Отговор
    Путин винаги е прав !!! Ще го разберете по трудния начин !!!

    Коментиран от #38

  • 35 ТрампЛин

    13 27 Отговор

    До коментар #32 от "Да, бе":

    Много точен израз! Като акулата, ако спре да се движи-умира! Така е в живота, трябва движение! Социализма който ужким строяхме беше жив застой, затова и умря! Браво пич, имаш малко акъл!
  • 36 Варненец

    32 41 Отговор

    До коментар #32 от "Да, бе":

    По-голям лешояд от рашка няма. Виж ги в каква мизерия живеят и се радват, защото още не са излезли от крепостическото мислене. Аз по-долно робство от рашкото не познавам, преживял съм го и не искам да се връща.
  • 37 ??????????

    9 9 Отговор

    До коментар #7 от "Бацо прецедател":

    Пре..Цедател,кундиме?...,петЕлетки,кОмир ,ДЕА?сегИ?...самодостатАчни...-и това само в две(2)изречения!!!!
    Който те е учил сигурно е в гроба,като ти чете...като се опитва да ти чете "възвишените"ти коментари!!!Иди и постави цветя с молба да ти прости и да не се върти в гроба!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Е, да, ама Ни,

    19 9 Отговор
    По Петко Бочаров ! Цялата писаница, от руски, статя, е пропита от единство и борба, на противоположностите, по марксизма-ленинизма! Няма категорична позиция, на автора! Политическо говорене, стил дамаджанов, примерно и не само
  • 40 Русофилите пак шокирани

    20 26 Отговор
    Днес в интервю оня руски палячо пригожин казва че България трябва да се подели между Украйна и Русия

    Коментиран от #42, #43, #45

  • 41 ако

    31 16 Отговор

    До коментар #30 от "Варненец":

    Наистина си бил офицер....има само един път-върни си пагоните!Толкова си бил "офицер",щом не виждаш по-далеч от носа си!Заради такива"офицери"сме на сегашния хал,без войска,без оръжие,без командване,бвз ЧЕСТ!!!ОФИЦЕРИНО!!!Не само ти си бил..."офицерин"...селялино!!!

    Коментиран от #48

  • 42 Ако питаш

    15 10 Отговор

    До коментар #40 от "Русофилите пак шокирани":

    Русофилите, цялата принадлежи на Просия.
  • 43 ако

    12 18 Отговор

    До коментар #40 от "Русофилите пак шокирани":

    Наистина си бил офицер....има само един път-върни си пагоните!Толкова си бил "офицер",щом не виждаш по-далеч от носа си!Заради такива"офицери"сме на сегашния хал,без войска,без оръжие,без командване,бвз ЧЕСТ!!!ОФИЦЕРИНО!!!Не само ти си бил..."офицерин"...селялино!!!
  • 44 ха ха

    18 13 Отговор
    Този ръб е провел климактеричната пропаганда веднага след смисления анализ. Ясно е, че Давос е превзел топ университетите по света. Нищо, Путин помага с твърдоглавата си война. Оказа се, че складовете на Запада са празни. Трябват както оръжия, така и боеприпаси. Трябват суровини, трябва енергия, трябват и приятелски настроени страни. И най-важното, трябват други лидери с друго виждане за света. Клакьорите от университетите и медиите сами ще дойдат. Те са като лешоядите. Светът се променя и само идиотите могат да подценяват изобретателността и способността на Запада да се приспособява.
  • 45 ами

    11 10 Отговор

    До коментар #40 от "Русофилите пак шокирани":

    дай някакъв линк да прочетем/видим с очите и ушите си
  • 46 Още три години,

    20 17 Отговор
    Войната ще продължи, с цел изтощение! Никога Русия няма да спечели, защото ке се създаде прецеден и амбиции на военнолюбивите руснаци, с цел контрибуции и репарации
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 И аз съм

    14 6 Отговор

    До коментар #41 от "ако":

    Офицер , от запаса! Не си ми дал ти пагоните, нито на ген. Колев !
  • 49 Ние сме голи,

    26 15 Отговор
    Но въоръжени, казваха руснаците, преди 59 години, но война не се печели от бедна държава, защото завоюваната територия иска благоденствие! Украйна е голяма държава! Не е Грузия, Чечня ! За Путин е голям залък!
  • 50 Русофобия

    12 21 Отговор

    До коментар #22 от "ТрампЛин":

    Превъзнасянето на расата( в случая САЩ), напомня за нацисткото арийство, и последвалия от него антисемитизъм.

    Коментиран от #61

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Дори и бабо

    9 13 Отговор
    Е. ВА макарон , каза: Русия трябва да загуби тази война, но да не бъде унизена?! Трабва им, за противодействие срещу Китай!
  • 53 Факт

    22 15 Отговор
    Много промити соросоидни мозъци бълват идиотщини тук докато от Азовстал , Мариопул , Соледар и Бахмут видяхме яко бегане ! Що ли ?
  • 54 Истината

    17 19 Отговор
    Кучетата си лаят - керванът си върви към Киев ….

    Коментиран от #57

  • 55 Само глупости

    25 24 Отговор
    Руската армия си е по казармите, барабар с цялото модерно въоръжение на Русия! На фронта са наемници на вагнер и кадиров. И точно това вбесява САЩ, че цялата военна мощ е налице и не могат да се справят с наемници от кол и въже! И от там денонощмо пропагандни статии1
  • 56 Асеновград

    11 14 Отговор
    Алоо авторчето на статията ти явно си и сляп и глух какви глупости написа. Комунист шизофреник не може да е прав за нищо. Бъдете по грамотни и разумни моля . Мислете със собствените си глави а не да повтаряте небивалици на други. Мислете.....
  • 57 Стойчев

    18 5 Отговор

    До коментар #54 от "Истината":

    Абе, стигна ли 60 километровия керван до Киев или още пътува?

    Коментиран от #59

  • 58 ВНЮША

    14 5 Отговор

    До коментар #9 от "България вън от ЕС и НАТО":

    има ли яко куупейкии
  • 59 Стигна

    10 17 Отговор

    До коментар #57 от "Стойчев":

    Излъга глупаците, че ще превзема Киев, докато им взе източна Украйна спокойно и се върна!

    Коментиран от #65

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 ТрампЛин

    19 12 Отговор

    До коментар #50 от "Русофобия":

    Напротив! Русия и САЩ са двете страни на една и съща морална монета! Разликата идва в това, кой какво може да предложи на останалата част на света, на Т.н. Партньори? САЩ може Много, Русия Нищо! Не става със-Стани ти да седна Аз!

    Коментиран от #66, #133

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Цола Драгойчева

    20 14 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Путин е комплексирано джудже с кафяво по гащите.

    Коментиран от #64

  • 64 Вярно ли

    5 13 Отговор

    До коментар #63 от "Цола Драгойчева":

    За нещо звучащо не чак толкова детсйи не можа ли да плати америка за България? Колко ли още ще траем такива НПО, плащащи на такива деца за лъжи?

    Коментиран от #67

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 В първата

    15 18 Отговор

    До коментар #61 от "ТрампЛин":

    част беше от написаното, беше прав, после като каза, че САЩ можел да ти предложи много, прозвуча по детски глупаво на фона на десетките войни, милионите избити и стотици милиони съсипани човешки съдби! САЩ може да ти предложи много, докато си им послушен роб! След това ще те изхвърлят като мръсно коте!

    Коментиран от #70, #72

  • 67 САЩ НОМЕР ЕДНО!

    22 11 Отговор

    До коментар #64 от "Вярно ли":

    Абе нещо много ви цъкат минусите, трябва да вдигнете заплатите на руските тролища и орки. Не ги бива.

    Коментиран от #69, #76, #129

  • 68 Баба ви, Българката

    20 2 Отговор

    До коментар #15 от "Абе":

    Тука не смее, шубе го е НАТО
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 ТрампЛин

    16 8 Отговор

    До коментар #66 от "В първата":

    Русия започва с това! Само превратаджийски правителства се нуждаят от Вагнер и Просия! Всяка държава търсеща и вести и, ги търси от САЩ, защото Просия Няма какво да предложи!

    Коментиран от #71, #75

  • 71 Трамплин

    9 5 Отговор

    До коментар #70 от "ТрампЛин":

    Инвестиции!
  • 72 ТрампЛин

    9 8 Отговор

    До коментар #66 от "В първата":

    Съвсем сериозно! Кажи коя руска фирма желаеш да инвестира у нас. Москвич? Лада? Запорожец? Ковровец? Иже? Беларус? Краз? Направа на матрьошки? Самогон?

    Коментиран от #74, #105

  • 73 Коментар

    25 3 Отговор
    Това прочетохте ли го добре?Цитирам:"Но американците мислят съвсем различно относно изпращането на синовете и дъщерите си на фронта."
    Тогава защо вие искате да ни вкарате в чужда война?!
    Иначе едно време като дете Столтенберг е протестирал срещу войните,а сега като порастна ги разгаря...Сам е скандирал срещу бомбите,а сега настоява да пращат.Изгубил е човешкото в себе си докато се е качвал по стълбата на славата.

    Коментиран от #114

  • 74 Която

    1 7 Отговор

    До коментар #72 от "ТрампЛин":

    и чужда фирма да инвестира в държавата ти, имаш само плюсове първолаче. Това е заетост на работна ръка, данъци, търговия и много други!

    Коментиран от #80

  • 75 САЩ

    12 1 Отговор

    До коментар #70 от "ТрампЛин":

    не мислят за твоето добро! Те само използват и въртят интриги по света.

    Коментиран от #79

  • 76 Плюсовете и минусите

    8 2 Отговор

    До коментар #67 от "САЩ НОМЕР ЕДНО!":

    са приоритет на комплексарите и платените тъпанаре! Ти дано не си от тях първолаче! :)) А САЩ плащайки на такива, са дъно! Факт! :))
  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 4568

    5 2 Отговор
    Ура за другарят Путин!
  • 79 ТтампЛин

    6 10 Отговор

    До коментар #75 от "САЩ":

    Колко трябва да си наивен да мислиш че Русия мисли за твоето добро!!! Те не мислят за доброто на руснака, та за доброто на някой друг?!? Нали се разбрахме, двете страни на една и съща монета!!!

    Коментиран от #85

  • 80 ТрампЛин

    5 9 Отговор

    До коментар #74 от "Която":

    А къде ще пласираш боклуците им? Запитал ли си се? Кой ги купува? Какво руско имаш у вас? Самовар, тостер, атомна Ел.централа, Посейдон? То бива да сте неграмотни, ама вашето чак боли!

    Коментиран от #83

  • 81 ТрампЛин

    7 5 Отговор
    До тук бях със споровете! Мечтайте за великодушната русия която ви мисли доброто.
  • 82 цццц

    16 3 Отговор
    Човекът е прав и политкоректен. Мирът няма шанс, световната ядрена война е неизбежна. Две ядрени сили да се бият до смърт - това предстои, ако народите не се организират с масови протести за отпор! Петиции, протести, ако трябва и глобални. Но нещо трябва да се направи, но нямаме право да повтаряме предишни грешки, нямаме право на равнодушие. Става въпрос за нашата кожа и агресивни морални кастрати нямат право да разполатат с живота на хората! Война на войната!

    Коментиран от #84

  • 83 Ами първолаче

    5 3 Отговор

    До коментар #80 от "ТрампЛин":

    Това е въпрос на инвеститора, а не на паляците продали си бъдещето:)) Що не четеш книжки? По полезно е от драскането на глупости за семки и бонбонки.
  • 84 Нищо конкретно

    4 1 Отговор

    До коментар #82 от "цццц":

    Само призиви!
  • 85 А това къде го прочете

    6 1 Отговор

    До коментар #79 от "ТтампЛин":

    Не са за деца тия неща! Не се излагайте и не се продавайте! Утре ще ревете като сарански мечки.
  • 86 Оракулът от Каспичан

    8 13 Отговор
    Важното е,че тези за които сбърка,всъщност ще му излезат през носа.Русия вече стана за посмешище с калпавата си армия от клошари,пияници,пандизчии и наемници.За САЩ,русия отдавна представлява единствено досадна конска муха,която им се пречка по пътя за тотална конфронтация с Китай.По-важното за ватенките е,че китайците видяха колко са жалки,а китайчетата не само,че не уважават такива смотльовци,но и със сигурност това ще е сигнал за Поднебесната да покаже на ватенките,кой всъщност е Велика сила.

    Коментиран от #88

  • 87 Не за 4 неща

    15 5 Отговор
    а за всичко е прав, приятелчета. Вашата военна риторика дайте оръжия води само до по-голяма ескалация и то благодарение на вас. И да, още нищо не сте видели. Просто не познавате Русия.
  • 88 Ти кога видя армията

    7 2 Отговор

    До коментар #86 от "Оракулът от Каспичан":

    Щото си е по казармите! Когато човек чака друг да мисли вместо него, само бозъ твори! Ползвайте ги тези неща на раменете! :))
  • 89 много дълга статия

    5 12 Отговор
    Всичко е много по-просто. Русия печели своя национален доход от продажба на ресурси. За Путин хората нямат никакво значение. Те не са квалифицирани и не произвеждат технологични стоки за пазара. Докато са живи консумират бюджета. Като умрат освобождават разходната част на бюджета.
  • 90 кириленко

    2 7 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    а ти тъмен балкански субект с една гънка в мозъка...
  • 91 Гориил

    13 3 Отговор
    Това не е технологична война. Това е война за ресурси. Който има най-много печели.
  • 92 Некой си

    7 2 Отговор
    1996г.Путин заявява ,че извън границите на бившия СССР,живеят 25 млн.руснаци ! И ще ги защити по всякаква начин !

    Коментиран от #93

  • 93 От кого?

    5 3 Отговор

    До коментар #92 от "Некой си":

    Това е абсолютно подстрекаване към сепаратизъм!!! Ако наистина е казал това през 1996, какво се чудим как е започнала войната, и Кой я започна?!?
  • 94 Раша изгубиха пак война

    3 18 Отговор
    Русийката иска да седи на една маса с Англия и САЩ ,но нямат когнитивен капацитет,руския народ живее в нищета,бяха спасени от Бонапарт и Адолф ,малки им са чурките за да са сред великите сили

    Коментиран от #96

  • 95 Мда

    0 4 Отговор
    Вярно е !
  • 96 ТрампЛин

    4 12 Отговор

    До коментар #94 от "Раша изгубиха пак война":

    Дори да измести САЩ! Нов световен ред ще налагат! С МАЗ, КрАЗ, ЗиЛ, Молотовка, Запорожец, Масквич, Жигули, УАЗ….Чушкопек и Самовар в едно! Стани ти да седна Аз! Нов световен ред където рублата ще се оженя срещи десетки и стотици долари! Нов световен ред с подкрепата на Парцалената Коалиция съставена от Еритрея, Буркина фасо, Сирия, Иран??? С.Корея, ЦАР, Мали….Сега тепърва им изнасят Революция и Идеология на военните хунти в част от посочените държави! След като установят Новия Световен Ред с горепосочените, ще основат и ново ООН, където ще осъдят всеки дръзнал да се противопостави на Новия Фюрер!! И като ще настане един Руский Мир….Стойнта гледай!
  • 97 Сони

    11 3 Отговор
    Путин е най великия
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Андрей Кончаловски

    2 12 Отговор
    "Русия е ядрена държава със средновековен манталитет", оправдаващ издевателствата над по слабите от нея!
  • 102 Име

    18 0 Отговор
    Русия, а не Путин, защо си мисли авторът, че Путин е станал сутринта от дивана и е решил нещо. Путин изразява интересите на Русия.

    Русия беше притисната в ъгъла, като виновна и така - 30 години.

    Унижението невинаги води до добри резултати - за покорителите - справка - в България има едни 5 века робство, обаче сега ние сме в Европа, а Турция е в неприятно състояние - имат по-слаба от нас позиция.

    Същото е и с много други държави - унижавани с векове.

    Държавите се състоят от човеци, а не от кучета, които да вържеш на синджир и да биеш.

    Да не бяхте се подигравали на Русия.
  • 103 Ще поживеем

    4 0 Отговор
    и ще видим…
  • 104 Тома

    9 0 Отговор
    Дано да не е така, но си мисля, че тази статия подготвя почвата на Англия, за изтегляне от по нататъшно носене на отговорност пред Украйна, във връзка с обещаните гаранции, за запазване на териториалната й цялост!
  • 105 Демократ

    14 1 Отговор

    До коментар #72 от "ТрампЛин":

    Това са глупости. Коя американска компания е в България? Руските "Росатом" и " Лукойл" са в основата на българската икономика поне за сега. Да не говорим за канадците,които ограбват България от години ( по 10- на тона злато на година).

    Коментиран от #127

  • 106 Име

    13 0 Отговор
    В интерес на истината, макар и озлобени към нас - руснаците - говорим след Втората световна война, докарват техника - багери, всякакви работи и - ни правят язовир Искър. Каква им е целта - никаква, просто - докато в Западна Европа има план Маршал - руснаците възстановяват също. Сега - цяла София има вода, при Третото Българско царство е имало малко вода.
  • 107 Артилерист

    17 0 Отговор
    Обилно разтягани локуми, които не контактуват с реалността. Откровена лъжа е например, че американците не изпращали своите синове и дъщери да се бият. А с какво американците воюваха по време 25-те войни, които са водили след Втората световна? Малко ли американски синове загинаха във Виетнам, например? Между впрочем, американците загубиха тази война преди всичко, защото понесоха прекалено много неприемливи загуби. Втората голяма лъжа е, че западните лидери не само били разумни, ами и чак благоразумни! Ако това е така, тези лидери защо подкрепят американците -че даже и участват в коалиции на желаещите заедно тях-в многобройните им агресии по целия свят? Трето, по отношение на изнудването за използване на ядрено оръжие от Русия. Американското НАТО беше на път да обгради Русия отвсякъде, Минските споразумения не се спазват умишлено от Запада, осем години Украйна се въоръжава и американски и английски съветници я подготвят за война с Русия, като същевременно я провокират с избиването на рускоезичните в Донбас и т.н. Кой кого изнудва?
  • 108 Бла, бла.

    3 0 Отговор
    Поредната патетика, без фактологично и цифрово изражение.
  • 109 Основния проблем

    8 0 Отговор
    Е че както казва автора мнозинството руснаци подкрепят войната докато мнозинството европейци не подкрепят Украйна а политиците ни защитават американските интереси. Мнозинството европейци не подкрепя милиардите наливани в Украйна( като изключим поляците ,естонци,латвийци
  • 110 Кейси

    4 0 Отговор
    Във вестник "Славейче", 1989г. имаше документален разказ за прогресия. Жената разказваше, че се намира в началото на 22 век. В подземни сгради със сини стени, на територията на САЩ. Светът е разделен между две държави, съюзи, федерация Евразия и Атлантическият съюз. Двете общности си изпращат тогава отвреме на време по някоя ядрена ракета. Вероятно им трябва време да ги сглобят. Тя не искаше да разказва какво се е случило през 21 век, не било за разказване, и никой в прогресия не разказвал.
  • 111 Поредния

    3 0 Отговор
    парцал
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Сух

    4 0 Отговор
    Пропаганда..
  • 114 явно не си разбрал добре

    6 0 Отговор

    До коментар #73 от "Коментар":

    ние не сме тяхни синове и дъщери нито пък украинците та за това ни искат на фронта !!! той говори за краварските деца а не наемниците на нато така че няма нищо странно освен че народа пасе трева яко и яде доматите с коловете!!!
  • 115 Краварските ненормалници мечтаят!

    6 0 Отговор
    Поредната порция лъжи от говедарника!
  • 116 Но Атаманите ще го насметат

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Познал четири неща.Юноо голяма работа направил.На фронта по ХИЛЯДА руснака на ден дават фира,демек душите им отлитат в безкласовото общество на общонародната държава,путя пак нещо отгатнал.До края на годината и путя го няма.

    Коментиран от #123

  • 117 Макробиолог

    4 0 Отговор
    Може да се каже и по кратко--решението да си играете с огъня покрай най големия ядрен погреб беше доста тъпо.
  • 118 Туйто

    6 1 Отговор
    Понеже всички в БГ са компетентни, могат и най-вече знаят всичко затова сме помийната яма на света! Ако Навални и Ходурковски бяха в САЩ и действаха срещу властта, щяха да бъдат обявени за терористи със всички произтичащи от това превилегии. Някой да обясни защо най-великата демокрация е хлопнала кепенци и не пуска никой навътре в държавата си без да мине през благородните им служби? И защо в същото време обвинява страните от останалия свят, че не помагат достатъчно на бежанците от Азия??? Лицемерие, страх и егоизъм. Какво е мотото на най- българсия празник Хелоуин? " Лакомство или пакост". Такава е американската политика - или си даваш ресурсите и суверинитета в тяхна услуга или ставаш жертва на руска инвазия с американски ракети.
  • 119 Бравос

    6 0 Отговор
    Американците не хранят света - света храни американците!
  • 120 ЛЕЕ СЕ РУСКА КРЪВ, НЕ АМЕРИКАНСКА

    0 5 Отговор
    Путин няма оправдания за агресията...никой не признава анексираните територии....Деанексията тече с пълна сила....другото е демагогия......
  • 121 ДДРОнег

    0 6 Отговор
    Да, путин устоя и оцля прекалено дълго и точно заради тов рузия трябва да бъде тотално смачкана, за да има МИР !!!
  • 122 САЩ....НАЙ МОГЪЩИТЕ

    4 5 Отговор
    Щатско оръжие трепе руснаци.....войната дойде дюшеш за САЩ....Военни поръчки за милиарди и дебели пачки за военните концерни.....а се лее руска кръв......

    Коментиран от #125

  • 123 еее, хааа

    8 1 Отговор

    До коментар #116 от "Но Атаманите ще го насметат":

    По 1000 руснака давали на ден фира на фронта - явно ги бъркаш бройката с мозъчните си клетки..или прекаляваш с новините от бесарабски фронт.
  • 124 ДЕАНЕКСИЯ НА АНЕКСИЯТА

    0 6 Отговор
    Хаймърсите и стингърите не признават референдуми и укази.....
  • 125 Дежурен санитар

    5 0 Отговор

    До коментар #122 от "САЩ....НАЙ МОГЪЩИТЕ":

    Господине не се превъзбуждайте, транспорта идва, сложете си риза с по дълги ръкави.
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 ТрампЛин

    0 4 Отговор

    До коментар #105 от "Демократ":

    Нали това казвам, че американските фирми инвестиращи по света носят работни места и осигуряват положителен търговски баланс на държавите в които инвестират. Стоките им се търсят по цял свят! Примери да искаш. Само ще спомена Китай, изцяло изградил икономиката си на гърба на американски и западно Европейски фирми! У нас няма почва за това! Ниско квалифицирани кадри, предимно икономисти изучавали Марксистка Планова Икономика, нестабилна политическа обстановка, русофили призоваващи за излизане от ЕС…..как да инвестират. Колкото за Дънди прешъс, отиди до Крумовградския регион и виж как се развива, преди да плещиш глупости!
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Бивш канадец

    5 1 Отговор

    До коментар #67 от "САЩ НОМЕР ЕДНО!":

    САЩ номер едно ? Направо те съжалявам...като поживееш няколко години там, коренно ще си промениш мнението! Но едва ли ще ти се случи - колкото и да са загубени, но не пускат прошляци през границите си!

    Коментиран от #130, #131

  • 130 Не само…

    1 1 Отговор

    До коментар #129 от "Бивш канадец":

    ….че не ги пускат да влязат! Гонят ги!
  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.