Отидете към основна версия

5 086 91

Росен Карамфилов пред ФАКТИ: Уволнението на Морфов е един вид абсолютен публичен линч над свободата

  • росен-
  • карамфилов-
  • сашо-
  • морфов-
  • народен театър-
  • велислава-
  • кръстева-
  • протести

Може би и това е големият проблем, че казусът стана личностен, казва писателят

Снимка: Личен архив
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Александър Морфов е един от последните истински революционери. Някога революционерите са били разстрелвани. Сега биват уволнявани дисциплинарно. Това обаче не ги прави по-малко велики. Запомнете това лице. Един ден светът ще стане послушен и пълен с овце, които вървят в права линия. Тогава ще се сетите за Сашо. За неговите бунтове. И ще заревете с глас. Това написа писателят и журналист Росен Карамфилов, след като се разбра, че главният режисьор на Народния театър – Александър Морфов, е уволнен. Това е само половината от новината. Другата половина е, че Велислава Кръстева напусна поста ПР на театъра. И това някак трябва ли да означава край на сагата… Ето какво сподели по темата Росен Карамфилов пред ФАКТИ.

- Г-н Карамфилов, как гледате на сагата в Народния театър, която май има финален етап…
- Това е някакъв абсурд. Ако някой ми беше казал, че ще се случи подобно нещо в Народния театър, нямаше да повярвам. Морфов е един от най-великите български режисьори. Човек, който със стореното от него и присъствието му в театъра, е една институция. Александър Морфов не е просто име? Когато кажеш Александър Морфов, първото нещо, което ти хрумва, ако си нормален и мислещ човек, е какво е направил той. „Сън в лятна нощ“, „Полет над кукувиче гнездо“, „Хъшове“, разбира се. Трябва да има елементарна благодарност към такива хора, направили много през тези години. В този смисъл дисциплинарно уволнение на Александър Морфов е един вид абсолютен публичен линч над свободата, над правото на свобода. Непростимо е.

- Но пък срещу това имаме правото на един човек да работи в театъра. Казусът като цяло стана по-скоро личностен?
- Може би и това е големият проблем, че казусът стана личностен. Намеси се и политически въпрос, станаха много неща. Но не трябва да забравяме всеки един такъв човек, какъвто е Александър Морфов. Какво се случва и то в момента? В момента страшно много колеги на Морфов протестират. Ще има и още протести. Ето това е правото да изразиш свободно мнението си.

- Виждаме разделение в Народния театър…
- Ето това е абсурдът. За мен е необяснимо как и защо се стигна до този момент. Да, Александър Морфов е по-свободолюбива, по-бунтарска личност. Това го знаем отдавна. Той си е просто такъв като човек, няма нищо лошо човек да има индивидуалност, да бъде себе си, да бъде искрен със своите убеждения - каквито и да са те. Талантът, в крайна сметка, носи характер.

- Няколко месеца сага… Сега Александър Морфов е уволнен, а Велислава Кръстева напусна. Това ли е завършекът…
- Не мога да знам точно какво е, защото аз не работя в Народния театър и не знам точно какво и как се случва. Но имаме и виждаме едно престъпление спрямо личността на Александър Морфов. Не мога да подмина това, което се случва с него. С този човек аз съм свързан.

- Каква е връзката?
- Той беше много близък приятел на моя баща Кольо Карамфилов. Последните събития в Народния театър показват ясно кой кой е. А, повярвайте ми, Сашо Морфов не е „никой“.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 57 гласа.

Свързани новини