Отидете към основна версия

1 949 60

Може ли Китай да бъде посредник между Русия и Украйна?

  • си дзинпин-
  • китай-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • франция-
  • еманюел макрон-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Ще промени ли Пекин стратегията си?

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Твърдо вярвам, че Китай играе важна роля в изграждането на мира", написа Еманюел Макрон на китайски в Туитър малко преди срещата си със Си Дзинпин. По време на срещата между двамата Макрон заяви: "Знам, че мога да разчитам на Вас да вразумите Русия и всички да седнат на масата за преговори".

Може ли Китай да бъде посредник?

Все още е твърде рано да се прецени доколко амбициозната му задача е била успешна. Си Дзинпин наистина се обяви за нови преговори между Русия и Украйна, но на съвместната пресконференция отново не осъди агресията на Москва. Същевременно и Макрон, и Си се обявиха срещу използването на ядрени оръжия.

Москва реагира незабавно на изявленията на двамата президенти, като изключи посредничество на Китай във войната. Китай "несъмнено разполага с много ефективен и изключителен посреднически потенциал", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Тагесшпигел". Но ситуацията с Украйна е "комплексна", допълни той. "Засега няма изгледи за политическо решение". Според говорителя на Кремъл за момента Москва не вижда "други възможности освен продължаването на специалната операция".

И Китай, и Франция имат отговорност и способност да преодолеят "различията" и "ограниченията" в момент, в който светът преминава през дълбоки исторически промени, заяви китайският президент Си Дзинпин на пресконференцията с френския си колега. Той определи отношенията между двете държави като "положителни и последователни". Според него тридневното посещение на Макрон ще "даде нов тласък и нова атмосфера" в отношенията между Пекин и Европа.

Фон дер Лайен предупреди Китай да не доставя оръжия на Кремъл

Двустранната среща бе последвана и от тристранна среща с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. На нея тя е предупредила Китай да не доставя оръжия на Русия. "Пряко или косвено", уточни после тя пред журналисти. "Въоръжаването на агресора би било в разрез с международното право и би навредило значително на нашите отношения", коментира Фон дер Лайен. Тя призова Си да потърси пряк диалог с президента на Украйна Володимир Зеленски и заяви, че като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Пекин носи голяма отговорност. Председателката на ЕК оцени като "положителен знак" уверението на китайския лидер, че ще направи това щом настъпи подходящият момент.

Ще промени ли Пекин стратегията си?

Ще промени ли Китай поведението си спрямо войната в Украйна? Позицията, която Си зае, е добре позната, казва Гжегож Стец от центъра "Метрикс". "Това, което казва Си Дзинпин, сме го чували и преди", обяснява експертът пред АРД. "Важно е изреждането на червените линии от страна на европейските лидери. А също и призивите на фон дер Лайен и Макрон към Си Дзинпин да разговаря директно с президента Зеленски и да се ангажира повече с Украйна." Според него въпросът е дали тези стъпки могат да убедят лидерите в Пекин да не предприемат стъпки, които иначе биха предприели.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 14 гласа.

Свързани новини