Отидете към основна версия

2 550 68

The Telegraph: България откри най-високия пилон в ЕС - с похвали или с подигравки?

  • българия-
  • рожен-
  • пилон-
  • знаме-
  • национализъм

„Това няма да направи българите по-богати, но ще повдигне духа на хората“

Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Българско знаме, което трябва да символизира територията на България от 111 000 квадратни км., беше издигнато на рекордния стълб висок 111 метра (364 фута) миналата седмица на горска поляна в Родопите, пише The Telegraph.

България взема короната от Финландия, която има 100-метров такъв - макар и да е далеч от височините на някои извън Европа, които са почти два пъти по-високи.

„Това няма да направи българите по-богати, но ще повдигне духа на хората“, каза 45-годишният Симеон Караколев, организатор на историческия ежегоден фолклорен събор на Рожен, чиято фондация стои зад проекта.

Караколев събра 500 000 евро (560 000 долара) дарения за стълба в кампания, подета от проруския президент на България, Румен Радев.

Местни медии съобщиха, че от името на Радев са били потърсени редица публични компании да дарят пари за мачтата на планинската поляна, където се провежда фестивалът.

Кампанията беше широко осмивана в социалните медии, като едно меме, изобразяващо президента, който се люлее на стълба, стана популярно, докато мнозина казаха, че страна, разтърсена от висока емиграция и разпадаща се здравна система, има по-спешни грижи от събирането на средства за масивен пилон с флаг.

Политологът Огнян Минчев се оплака как патриотизмът е бил отвлечен от „лидери, които измерват националната гордост с височината на знамето... квазинационалисти, доминирани от руската пропаганда“.

Национализмът и популизмът са във възход в балканската нация, където мнозина остават русофили въпреки нахлуването на Москва в Украйна.

Скорошно проучване на фондация "Отворено общество" установи, че България е сред страните в ЕС, които са най-податливи на руска пропаганда и дезинформация.

Хиляди присъстваха на издигането на знамето и се възползваха от шанса да го докоснат.

Бетонът, излят за основите на пилона на флага върху планинските ливади, и предполагаемите нередности с разрешителните за него, също предизвикаха призиви на природозащитници за забрана. Петиция срещу него събра хиляди подписи.

Караколев каза, че това е "незаслужена омраза" и благодари на властите, че не са "отстъпили на натиска, тъй като проверките показаха, че всичко е напълно законно".

Радев заклейми "непочтените опити за очерняне и разбиване на тази инициатива", докато той и Караколев откриваха пилона с викове "Да живее България!"

Няколко хиляди души от всички възрасти, много в национални носии, се събраха на церемонията преди тридневния годишен фестивал, използвайки възможността да докоснат гигантския флаг, преди да се издигне.

„Да, някои хора не го харесват... (но) във всяка държава има знамена. Те са един от символите на една нация”, каза 69-годишният полковник от запаса Димитър Митев и добави, че се надява тази инициатива да повиши патриотизма.

„Почувствах се зле, когато видях този прът да стърчи от земята насред ливадите и околните гори. Това е човешка намеса в природата“, каза пред АФП бизнес консултантът София Ботушарова, на 38 г., от близкия град Чепеларе.

Все пак хиляди екрани на телефони осветяваха нощта, докато аплодиращата тълпа чакаше издигането на знамето. Но когато настъпи големият момент, последва разочарование, тъй като липсата на ветрец го остави да виси апатично от стълба.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 23 гласа.

Свързани новини