Отидете към основна версия

2 109 18

"Няма за какво да си говорят президентите"

  • русия-
  • сащ-
  • турция-
  • украйна-
  • зърно-
  • сделка-
  • владимир путин -
  • реджеп тайип ердоган

Август е към своя край и надеждите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган да се срещнат в Турция явно не са се сбъднали. Това е единственото, което може да се каже с относителна сигурност. Турският президент каза, че сега планира да се види с руския си колега през септември

Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Турските медии предполагат, че срещата между Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган ще се състои все пак на руска територия. Основната тема на преговорите е нова сделка за зърно. Буквално ден по-рано турският президент обяви намерението си да се срещне с колегата си или в Индия на срещата на Г-20, или на заседание на Общото събрание на ООН в САЩ. А още по-рано Ердоган заяви, че чака Путин в Анкара или директно в Истанбул през август. Политическият наблюдател на Комерсант FM Дмитрий Дризе смята, че новият формат на сделката за зърно е голяма въпросителна.

Август е към своя край и надеждите Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган да се срещнат в Турция явно не са се сбъднали. Това е единственото, което може да се каже с относителна сигурност. Турският президент каза, че сега планира да се види с руския си колега през септември. Може би в Индия на срещата на Г-20 или в Ню Йорк в кулоарите на Общото събрание на ООН. Що се отнася до Ню Делхи, разбира се, всичко е възможно, но Путин определено няма да отиде в САЩ - руската делегация ще бъде оглавявана от външния министър Сергей Лавров.

Турските медии обаче не се предават и ето новата информация: Ердоган скоро ще дойде в Русия, за да обсъдят възобновяването на зърнената сделка и украинското споразумение като цяло. Той също възнамерява да се обади на украинския президент Володимир Зеленски, за да попита мнението му. Новият външен министър на Турция Хакан Фидан ще посети Киев в близко бъдеще.

Няма официално потвърждение, че Ердоган ще дойде в Русия. Напълно възможно е утре да се появи някакъв друг вариант, къде и как да се водят преговори на най-високо ниво.

Въпреки това могат да се направят някои междинни резултати: президентите няма за какво да говорят, няма компромис за зърното и всичко останало, очевидно, е намерено.

Освен това, ако имаше резултат, въпросът можеше да бъде свален на ниво делегации и да се подпише нов документ в тържествена обстановка, но не непременно в присъствието на висши служители.

Забелязва се също, че новото споразумение за доставка на всъщност руско зърно на световните пазари някак си се загуби, заседна в споразуменията. Документът трябваше да бъде подписан в Будапеща, но засега всичко е утихнало по този въпрос. Или може би нямаше нищо. Или ще бъде обявено съвсем скоро. Сега всичко е, разбира се, възможно, но все още не е обявено.

Междувременно в Атина се провежда срещата на върха Украйна-Балкани. Владимир Зеленски проведе ползотворна среща с основния европейски съюзник на Русия, сръбския президент Александър Вучич. Активно се обсъждаше и т. нар. алтернативен зърнен коридор - доставка на украински храни, по-специално през Румъния и България. Турция реагира негативно на това, което е разбираемо - тя губи монопола си да спасява бедните страни от глобалния глад.

Обобщавайки казаното, стигаме до извода, че ситуацията е в развитие. Настоящите формати остаряват доста бързо и е много вероятно сделката със зърно в предишната версия вече да е в историята. Както и да е, турската страна наистина иска да запази лицето си и да обяви предстоящата среща. Но желанията, както знаете, не винаги съвпадат с възможностите.

Всичко това не е много добре за Реджеп Тайип Ердоган – заложени са авторитетът и влиянието му в света. Нека обаче не избързваме с преценките. Все още може да се получи както с украинско, така и с руско зърно. Може би ще се отвори още един коридор. Сега всичко е възможно, както бе споменато по-горе.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини