Отидете към основна версия

1 247 9

„Зърнената сделка по-скоро е жива“

  • турският външен министър-
  • хакан фидан-
  • турция-
  • русия-
  • москва-
  • генералният секретар на оон-
  • антониу гутериш-
  • владимир путин -
  • реджеп тайип ердоган

Този път дипломатически източник на ТАСС в Анкара съобщи за предстоящата среща между Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Още повече, че се казва и датата, и мястото - 4 септември, Сочи

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дипломатически източници на ТАСС назоваха очакваната дата и място на преговорите между президентите на Русия и Турция. Междувременно, според съобщения в медиите, турският външен министър Хакан Фидан заминава на посещение в Киев, а след това вероятно и в Москва. На свой ред генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обяви известен напредък в работата по възобновяването на сделката за зърно. Политическият наблюдател на "Комерсант" Дмитрий Дризе смята, че турският лидер Реджеп Тайип Ердоган възнамерява да съживи големия преговорен процес.

Този път дипломатически източник на ТАСС в Анкара съобщи за предстоящата среща между Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган. Още повече, че се казва и датата, и мястото - 4 септември, Сочи.

Освен това новият министър на външните работи на Турция Хакан Фидан изглежда в момента пристига в Киев, след което трябва да отиде в Москва. Вярно е, че няма конкретика по този въпрос, само турски ресурси съобщават за това.

По логиката на нещата, ако мисията му се увенчае поне с някакъв успех, руско-турски преговори на най-високо ниво ще има.

Всичко, разбира се, е възможно, сами разбирате в какъв свят живеем. В това отношение обаче има известна причина за оптимизъм. И ако е така, тогава можем да се осмелим да кажем, че зърнената сделка е по-скоро жива, а не обратното. Поне Турция продължава да демонстрира оптимизъм, въпреки че може да изглежда, че това никак не е лесно. Ето, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, в кулоарите на срещата на върха на БРИКС, каза, че работят върху това как да предотвратят глобалния глад, все още не всичко е договорено, но има някакво движение.

Освен това трябва да припомним, че съобщенията от публикации за подготовката на алтернативно споразумение между Турция, Руската федерация и Катар за доставка само на руски храни на световните пазари все още не са официално потвърдени.

Не е тайна, че възобновяването на зърнената сделка ще означава намаляване на напрежението около Украйна като цяло и в Черно море в частност. Докато сега процесът върви точно в обратната посока, има ескалация.

Затова явно мисията на Хакан Фидан е категоричен шанс. Да, ще кажете, имаше много такива възможности. Но темата за преговорите остава на дневен ред, независимо от всичко.

И всъщност г-н Фидан отива в Украйна. Ясно е, че там няма да се говори само за зърно. В същото време Кремъл обвинява само Запада за провала на черноморската инициатива - той не иска да се съобрази с руските искания.

Има някакво задкулисно движение, нещо се случва, нещо, което ние не знаем. Не, това не са източници, които съобщават, това е изключително на ниво сензации. Просто всяко по-нататъшно влошаване винаги може да бъде спряно, просто трябва да искате да го направите. Това е първо.

И второ, ако не говорим за чувства, а за това, което се случва в действителност, тогава руските партньори, включително тези от БРИКС, и Турция, отдавна изпращат сигнали - имаме много различни съвместни планове, перспективите са пред нас, много блажени и насърчителни. Но това, което се случва около Украйна, пречи на всичко това, да се реши този въпрос за общото благо.

Освен това само руското зърно не изглежда достатъчно, за да спаси бедните страни от глад. Така че Реджеп Тайип Ердоган е готов да помогне, както винаги, използвайки опита си като посредник.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.

Свързани новини