Отидете към основна версия

7 705 191

Западът постави Путин в шах, но не успя да го матира

  • русия-
  • владимир путин-
  • нефт-
  • газ-
  • кремъл

Владимир Путин веднага разбра, че му е отредена роля в този конфликт и той трябва да я изиграе

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Пищното посрещане на Владимир Путин на 6 декември 2023 г. от двете най-мощни петролни монархии в Персийския залив смая западняците. За "работното си посещение" в Саудитска Арабия и след това в Обединените арабски емирства руският президент пристигна, ескортиран от четири от своите изтребители бомбардировачи Сухой СУ-35С, които получиха разрешение за кацане. Арабските изтребители западно производство се издигнаха в небето само за да нарисуват белите, сините и червените ивици на знамето на Руската федерация. Това пише в анализ за френския вестник Le Figaro геополитическият експерт и военен кореспондент Рено Жирар.

Парий на международната общност след неуспешната си инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 г., обвинен от Международния наказателен съд в Хага, Владимир Путин знаеше как търпеливо да изчака времето си, за да се върне на дипломатическата сцена. Възможността му беше дадена от възобновяването на израелско-палестинския конфликт. Гневът на арабско-мюсюлманските лидери и население нараства към Америка, която те критикуват за безусловната ѝ подкрепа за Израел във войната му в Газа.

Следователно това голямо завръщане се случи през Портата на Ориента, чиито контури руският президент отдавна владее. Според възприятията на Близкия изток, мащабът на сегашните разрушения в Газа напълно е изтрил спомена за Мариупол. Американското вето, наложено на 8 декември 2023 г. в Съвета за сигурност на ООН върху проекторезолюция на Емирството, изискваща хуманитарно прекратяване на огъня, и за която гласуваха 13 от 15 членове, засили в Близкия изток усещането, че Съединените щати не могат повече да играят ролята на "честния посредник".

Путин веднага разбра, че нему е отредена роля в този конфликт и той трябва да я изиграе. След пътуването си до Персийския залив той прие иранския си колега в четвъртък в Москва, след което разговаря почти час в неделя с израелския премиер. За международен парий това не е лошо.

Руското изявление след този дълъг телефонен разговор за войната в Газа лаконично показва, че Русия е "готова да предостави всякаква възможна помощ за облекчаване на страданията на цивилни и за успокояване на конфликта". Дори на практика да има малък шанс Русия скоро да успее да "обезвреди" конфликта, тези думи са ефективни от гледна точка на пропагандата. Външно те укрепват влиянието на Путин в "глобалния Юг"; вътрешно, това изглажда имиджа му пред руския народ, чиито гласове той ще търси на 17 март 2024 г., за да получи пети мандат. Би било преувеличено да се каже, че петролните монархии, неутрални в руско-украинския конфликт, биха искали доброволно да се финландизират, но е ясно, че в момента се оформя известно изравняване между Русия и богатите арабски петролни режими. Този равнис се основава на общи политически и икономически интереси.

Политически петролните монархии и Русия споделят една и съща ненавист към уроците по правата на човека, които Западът обича щедро да раздава, и същото недоверие към неговия вкус към санкции, които те смятат за войни. Спомняме си, че на Г-20 в Буенос Айрес през ноември 2018 г. двама лидери, считани за черните овце на международните отношения, прекараха времето си заедно, утешавайки се един друг: Владимир Путин и MBS (Мохамед Бен Салман, принцът наследник, управляващ Саудитска Арабия) . Първият беше обвинен в анексирането на Крим и намесата си в украинския Донбас през 2014 и 2015 г.; вторият за убийството на 2 октомври 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на опонента Джамал Хашоги, колумнист на Washington Post. Изправени пред морален тормоз от Запада, се оформяше нещо като ос на солидарност за авторитарните режими. Тази солидарност между черните овце ни напомня за Договора от Рапало, подписан на 16 април 1922 г. между Ваймарска Германия и Съветския съюз на Ленин. Това ще доведе до тайна помощ за германско превъоръжаване, което ще се извършва на съветска територия през 20-те години на миналия век.

От икономическа гледна точка интересите на петролните монархии от Персийския залив и Русия са съгласувани, откакто последната се присъедини към ОПЕК+ през 2016 г. В сряда, 6 декември, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Русия решиха заедно да намалят производството си на петрол, за да спрат спада на цените. През 2022 г. много западни коментатори обявиха края на Путин. Вярно е, че той направи гигантската грешка да подцени украинската воля за съпротива и да надцени стойността на руската армия. Той току-що показа обаче, че все още не е мъртъв политически и че си остава шахматист на добро ниво.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 90 гласа.

Свързани новини