Отидете към основна версия

2 890 61

Ангел Славчев: Имаме Министерство на електронното управление, а МОН хариза средните училища на "Школо"

  • школо-
  • ангел славчев-
  • лични данни-
  • ученици

Скандал с личните данни на децата ни. И на никой не му пука, а това засяга само всички ученици, техните родители и учителите им в страната

Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Британската фирма "Джунипър Едюкейшън" купува 100% от акциите на "Школо" ООД, частна фирма, която администрира платформа, на която се намират по-голямата част от е-дневниците на всички български училища. А тези, които са на друга платформа, са интегрирани в Школо. Не само това - там са личните данни на всички МАЛОЛЕТНИ български ученици, както и на техните родители. Знам го, защото се подвизавах известно време като учител и съм ползвала платформата. За това предупреждава във "Фейсбук" Ангел Славчев.

Той припомня, че "Джунипър Едюкейшън" е частна фирма, зад която стои частният инвестиционен фонд Horizon Capital, който финансира основно технологични фирми, които се занимават с управление и анализ на данни.

Звънна ли ви вече звънчето? "Кеймбридж Аналитика"? Нещо?

Частната българска фирма "Школо" ООД управлява БЕЗПЛАТНАТА платформа за администриране на българското средно образование - срещу какво? Как една частна фирма печели от това? Кой избра тази фирма да прави това? Къде са книжата от конкурса, пита Ангел Славчев.

Българското МОН нямало капацитет да администрира електронните дневници на училищата, затова били дадени на частна фирма. Нима? А защо тогава имаме Министерство на електронното управление? То с какво се занимава? И защо тогава имаме "Информационно обслужване", избори с машини?

Защото държавата няма капацитет?

Проверени ли са британците, които купиха "Школо", по Закона за защита на личните данни? Кога? Как? Няма данни.

И на никой не му пука, а това засяга само всички ученици, техните родители и учителите им в страната, обобщи Ангел Славчев.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 43 гласа.

Свързани новини