Отидете към основна версия

2 626 28

Как се живее в Германия: данни от последното преброяване

  • германци-
  • германия-
  • преброяване-
  • наем-
  • население-
  • ес-
  • отопление

Последното преброяване в Германия предоставя информация и за размера на наемите и жилищата, както и как се отопляват хората в тях

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Към датата 15 май 2022 година населението на Германия е било 82,7 милиона души – показва последното преброяване на населението, резултатите от което сега бяха оповестени от Федералната статистическа служба.

Общият брой на жилищата в страната е 43,1 милиона – увеличение с 2,5 милиона спрямо 2011 година, пише про темата АРД. Средната площ на тези жилища е нараснала с 3 квадратни метра – до 94 кв. м., става ясно още от данните. Най-голямо увеличение на средната жилищна площ е регистрирана в три източни провинции – Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия, а най-малко в Берлин и Хамбург. Като цяло обаче хората в източногерманските провинции разполагат с по-малки жилища. Така например ако средната площ на жилищата в Саксония е 79,1 кв.м., в Райнланд-Пфалц тя е цели 107,7 квадратни метра.

Колко високи са наемите?

Преброяването дава и представа за цената на наетата жилищна площ. Средният нетен наем в Германия през 2022 г. е бил 7,28 евро за квадратен метър. Най-изгодно се живее в Саксония-Анхалт – срещу 5,38 евро на квадратен метър жилищна площ, а най-скъпо в следните провинции: Хамбург (9,16 евро/кв.м.), Бавария, Хесен и Баден-Вюртемберг, показват още данните от преброяването.

Най-скъпите градове за живеене под наем са Мюнхен (12,98 евро/кв.м.), Франкфурт на Майн (10,58 евро) и Щутгарт (10,39 евро). Берлин е някъде по средата – със 7,67 евро за квадратен метър жилищна площ. Най-евтиният по-голям град в западната част на страната е Хаген - със среден наем от 5,39 евро/кв.м.

Как се отопляват германците?

Възобновяемата енергия играе второстепенна роля, когато говорим за отоплението на сградите в Германия. Така например само 4 процента от тях използват за отопление дърва или дървени пелети, 3% - слънчева или геотермална енергия, в това число топлинни помпи.

Три четвърти от сградите се отопляват с газ (56%) или нафта (19%), 15 на сто разчитат на ТЕЦ, но преброяването не дава яснота какви енергийни източници използват въпросните ТЕЦ-ове. Преброяването през 2022 г. е проведено между май 2022 г. и януари 2023 г., анкетирани са около 10,3 милиона граждани. Следващото преброяване е планирано за 2031 година, пише още АРД.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 15 гласа.

Свързани новини