Отидете към основна версия

7 029 17

Заради фирма, тровеща Перник: Общински шеф даде кмета Владимиров на прокурор

  • перник-
  • кмет-
  • прокуратура-
  • фирма

Магистратите са сезрани за престъпни действия на градоначалника и фирма

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Общински шеф сезира прокуратурата за престъпни действия на кмета на Перник Станислав Владимиров и фирма „Тера Корп“ ЕООД, довели до тежко замърсяване на въздуха в детските градини в района.

Това става ясно от сигнал, изпратен до районна прокуратура в Перник. В него шефът на общинарите от БСП Кирил Леонов описва в подробности скандала. От документа става ясно, че според договор, подписан от кмета Владимиров и „Тера Корп“ ЕООД, фирмата трябва да доставя газьол на стойност 253 440 лева.

Вместо това обаче „Тера Корп“ ЕООД доставя тежко гориво, което вече трета година се използва за отопление на детските градини в Перник. Скандалът вече се появи и в няколко централни медии.

Разликата между газьол и тежко гориво е както в цената, така и в качеството. Газьолът е с по-висок акциз, защото е екологично чист, а тежкото гориво е по-евтино, защото е непречистено и замърсява околната среда.

„Съдържанието на сяра в тежкото гориво е в пъти по високо от газьола. При газьола е под 0.1%, докато при тежкото гориво съдържанието на сяра и вредни частици е над 1 %. При горене замърсява въздуха и вреди на здравето на населението. Още повече, че в случая става въпрос за деца в детски градини“, пише Кирил Леонов до прокуратурата.

На пръв поглед кметът не е извършил нищо нередно, защото според борсов договор със Софийска стокова борса, доставката е на газьол за промишлени и комунални цели. Съпътсващи документи обаче разобличават Владимиров. „Според акцизен данъчен документ, експедиционна бележка, фактури, декларация за съответствие на качеството на течните горива и др., става очевидно, че доставяното гориво не е газьол, а тежко гориво“, пише още общинарят. Той е категоричен, че с тези действия община Перник и „Тера Корп“ ЕООД нарушават грубо както българското, така и европейското законодателство.

„Целенасочено се ощетява държавния бюджет и пернишките данъкоплатци. Перничани и техните деца дишат мръсния въздух от използваното тежко гориво със знанието и съдействието на кмета на община Перник“, пише Леонов и моли прокуратурата да извърши „инстанционен контрол за извършените престъпни дейния“.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.

Свързани новини