12 Май, 2023 08:41 6 978 17

Заради фирма, тровеща Перник: Общински шеф даде кмета Владимиров на прокурор

  • перник-
  • кмет-
  • прокуратура-
  • фирма

Магистратите са сезрани за престъпни действия на градоначалника и фирма

ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Общински шеф сезира прокуратурата за престъпни действия на кмета на Перник Станислав Владимиров и фирма „Тера Корп“ ЕООД, довели до тежко замърсяване на въздуха в детските градини в района.

Това става ясно от сигнал, изпратен до районна прокуратура в Перник. В него шефът на общинарите от БСП Кирил Леонов описва в подробности скандала. От документа става ясно, че според договор, подписан от кмета Владимиров и „Тера Корп“ ЕООД, фирмата трябва да доставя газьол на стойност 253 440 лева.

Вместо това обаче „Тера Корп“ ЕООД доставя тежко гориво, което вече трета година се използва за отопление на детските градини в Перник. Скандалът вече се появи и в няколко централни медии.

Разликата между газьол и тежко гориво е както в цената, така и в качеството. Газьолът е с по-висок акциз, защото е екологично чист, а тежкото гориво е по-евтино, защото е непречистено и замърсява околната среда.

„Съдържанието на сяра в тежкото гориво е в пъти по високо от газьола. При газьола е под 0.1%, докато при тежкото гориво съдържанието на сяра и вредни частици е над 1 %. При горене замърсява въздуха и вреди на здравето на населението. Още повече, че в случая става въпрос за деца в детски градини“, пише Кирил Леонов до прокуратурата.

На пръв поглед кметът не е извършил нищо нередно, защото според борсов договор със Софийска стокова борса, доставката е на газьол за промишлени и комунални цели. Съпътсващи документи обаче разобличават Владимиров. „Според акцизен данъчен документ, експедиционна бележка, фактури, декларация за съответствие на качеството на течните горива и др., става очевидно, че доставяното гориво не е газьол, а тежко гориво“, пише още общинарят. Той е категоричен, че с тези действия община Перник и „Тера Корп“ ЕООД нарушават грубо както българското, така и европейското законодателство.

„Целенасочено се ощетява държавния бюджет и пернишките данъкоплатци. Перничани и техните деца дишат мръсния въздух от използваното тежко гориво със знанието и съдействието на кмета на община Перник“, пише Леонов и моли прокуратурата да извърши „инстанционен контрол за извършените престъпни дейния“.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    20 9 Отговор
    Дали?! А не е ли защото цялото ръководство на БСП - Перник, включително кмета, отказаха да ви ходят по свирката, отказаха да се съобразяват с г-жа Нинова и сие?! И сега търсите начин да ги дискредитирате, накажете и да покажете на останалите в БСП, че същото ще ги сполети и тях, ако надигнат глави срещу ръководството на БСП! Колко сте прозрачни в ченгеджийските си номера, просто нямам думи!
  • 3 съд до дупка

    14 14 Отговор
    Цената на мазута е два пъти по евтин от газьола , а този кмет от комунист стана герберист !!В името на парите се тровят хора .Това е недопустимо!!

    Коментиран от #6

  • 4 Ужас за децата на Перник

    11 17 Отговор
    Любимият кмет на Бойко Борисов и Румен Радев.... отровител на малки деца
  • 5 Тежкото гориво не се ли казва МАЗУТ?

    9 3 Отговор
    Да ти тровят въздуха толкова очевидно и ти да не правиш нищо....
  • 6 Демек ти си живееш в миналото и смяташ

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "съд до дупка":

    Че комунистите имат някаква социална идеология??? Е, в Парламента не остана такава. Там има само крадене, влияние, продажничестото и замитане на следи. Демек тоя в Парламента са престъпници Нр. 1 - враг на България!
  • 7 Пълни глупости

    5 1 Отговор
    Газьолът е с по-висок акциз, защото е екологино чист!?!
  • 8 пенко

    5 0 Отговор
    "ФАКИРО КИРО ЛЕОНОВ-ОТ БеСиПи " --- 99% СМЕ ЗА КМЕТА , А ВИЕ БИВШИТЕ -/ДНЕС САМО БОКЛУК /-- ЗАПОЧВАЙТЕ ДА ГНИЕТЕ - НЯМА ДА ВИ ИМА !!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 РазбирачО

    0 1 Отговор
    А Онзи Измислен гъзар "Цедката"-бузика кмета заради боклука,но ще гризне дръвцето!Па и не виждам какво е плашат на човек ,който не излиза от вкъщи за да не го думнат!Пернишка работа
  • 11 Човеко дето си е е...л веко

    0 0 Отговор
    Федята ще го изяде за боклука дръвцето,защото фирмата за боклук р на Вълка!Па и той не излиза от мизерната си къща,страх лозе пази,той е от малкото останали живи и вместо да си трае се прави на гъзар!
  • 12 До РАЗБИРАЧО

    1 0 Отговор
    Разбирачо , ти нали излизаш често , така че гледай да не те чукне кълвачО ….
  • 13 До РАЗБИРАЧО

    1 0 Отговор
    Та може и да го превариш “Цедката” …
  • 14 Запознат

    1 3 Отговор
    Не знам за къщата на Федята , не знам даже кой е тоя човек , но знам , че къщата в Халкидики (Гърция) на първа линия на кмета-слънце на Перник е супер лукс
  • 15 Къде е прокуратурата ?!!!!!

    2 5 Отговор
    А дано най-накрая се задействат компетентните органи и да разобличат това “божество” кмета на Перник , че е най-голямото зло за перничани откакто съществува Община Перник ! Неслучайно сме на първо място по заболеваемост от рак не само в България , но и в Европа . Заради тези негови безобразия има раково болни от всякакви възрастови групи - от бебета до възрастни хора ! СРАМ ! ПОЗОР ! Има статистики, хора погледнете ги , не бъдете заспали !!!!

    Коментиран от #17

  • 16 ганю

    0 2 Отговор
    кмета е братчет на Хитлер с газ трови българите и децата им
    смътрт на кмета фашист
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.