Отидете към основна версия

7 701 36

Дали Борисов и Сарафов няма да се окажат съучастници?

  • бойко борисов-
  • правосъдие-
  • борислав сарафов-
  • иван гешев-
  • прокуратура

Докато СГП прекратява делото за пачките и кюлчетата от спалнята на бившия премиер, Сарафов и ГЕРБ стартираха атаката срещу Гешев

Снимка: ПИК
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

На 10 май (сряда) делото за кюлчетата и пачките в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов е било прекратено, съобщи в петък късно вечерта сайтът „Биволь“. Медеята публикува и постановление, което се твърди, че е на прокурор от Софийска градска прокуратура. Името на магистрата е заличено, но в публикацията се твърди, че прекратяването се е случило със знанието и под надзора на заместник-главния прокурор и директор на Националното следствие Борислав Сарафов. По това време обвинител №1 Иван Гешев бе на посещение в САЩ и е бил заместван именно от Сарафов.

По интересно е, че прекратяването на разследването по кюлчетата и пачките на Борисов, съвпада по време с изненадващата активност на Сарафов по разграничаването му от Иван Гешев. За първи път на 5 май, а после и в почивния 8 май, Сарафов пусна позиции до БТА, с които се разграничи от главния прокурор. На 9 май Сарафов даде интервю и за БНР. Решението на прокурора да прекрати наказателното производство е с дата 10 май. Само ден след това – на 11 май, кандидатът към онзи момент на ГЕРБ за премиер Мария Габриел изненадващо обяви в парламента, че първото нещо, което би направила ще е да поиска от бъдещия правосъден министър да поиска отстраняването на Иван Гешев. В крайна сметка Габриел не стана премиер с първия мандат, а вероятността да стане ротационен министър-председател и с втория мандат, изглежда все по-малка. На 12 май (петък) пък шестима кадровици от прокурорска колегия на ВСС изненадващо също поискаха отстраняването на главния прокурор и дори задействаха такава процедура.

Всички тези съвпадения напълно потвърждават тезата на обвинител №1 Иван Гешев, развита на 15 май (понеделник), че зад гърба му са се правили договорки за „изпирането“ на Борисов по няколкото дела, които има по негов адрес в прокуратурата. Тогава Гешев скъса оставката си, като обяви, че го прави заради отправени заплахи срещу него и семейството му. Обвинител №1 заподозря, че е бил предаден от своя заместник Борислав Сарафов, който е проявявал интерес към възможността за прекратяване на т.нар. дело „Барселонагейт“, докато Гешев е бил в САЩ. Часове след разкритията на главния прокурор, Сарафов спешно поиска и получи персонална охрана.

При второто си изявление на 22 май Гешев даде ясно да се разбере, че внезапната атака срещу него по няколко фронта идва от един център с адрес Банкя. Всичко това обяснява и прокарването с невиждана за парламентарната практика скорост на поправките в НПК и ЗСВ, с които се създаде механизъм за разследване на главния прокурор, както и за намаляване от 17 на 13 на гласовете на членове на Висшия съдебен съвет, с които обвинител №1 може да бъде предсрочно освободен.

Елементарната логика сочи, че „лицето Бойко Методиев Борисов“ е имал пряк интерес от елиминирането на Иван Гешев и възможността поста на главен прокурор да бъде поет от шефа на следствието Борислав Сарафов. Докато Гешев е в САЩ, а Сарафов го замества, СГП прекратява делото за пачките и кюлчетата от спалнята на Борисов. По същото време, по твърдения на прокурор от СГП, Сарафов се интересува как и кога може да бъде прекратено делото „Барселонагейт“. С политическите си лостове, Борисов пък от своя страна прави нужното, за да отстрани Гешев, който отказва доброволно да се оттегли и предупреждава, че е „готов да се бие“.

Към момента няма коментар от СГП по публикацията на „Биволь“, нито са ясни мотивите за решението на наблюдаващия прокурор. Но е много вероятно още в понеделник това решение да бъде отменено от горната инстанция. Ако това се случи, то не е изключено да се стигне и до ново привикване на Борисов в държавното обвинение. Нещо повече, наличните съвпадения, могат да послужат и за основание на обвинителите да проведат най-малкото проверка дали Борисов и Сарафов няма да се окажат съучастници в престъпление срещу правосъдието.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 38 гласа.

Свързани новини