27 Май, 2023 12:03 7 639 36

Дали Борисов и Сарафов няма да се окажат съучастници?

  • бойко борисов-
  • правосъдие-
  • борислав сарафов-
  • иван гешев-
  • прокуратура

Докато СГП прекратява делото за пачките и кюлчетата от спалнята на бившия премиер, Сарафов и ГЕРБ стартираха атаката срещу Гешев

Дали Борисов и Сарафов няма да се окажат съучастници? - 1
Снимка: ПИК
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

На 10 май (сряда) делото за кюлчетата и пачките в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов е било прекратено, съобщи в петък късно вечерта сайтът „Биволь“. Медеята публикува и постановление, което се твърди, че е на прокурор от Софийска градска прокуратура. Името на магистрата е заличено, но в публикацията се твърди, че прекратяването се е случило със знанието и под надзора на заместник-главния прокурор и директор на Националното следствие Борислав Сарафов. По това време обвинител №1 Иван Гешев бе на посещение в САЩ и е бил заместван именно от Сарафов.

По интересно е, че прекратяването на разследването по кюлчетата и пачките на Борисов, съвпада по време с изненадващата активност на Сарафов по разграничаването му от Иван Гешев. За първи път на 5 май, а после и в почивния 8 май, Сарафов пусна позиции до БТА, с които се разграничи от главния прокурор. На 9 май Сарафов даде интервю и за БНР. Решението на прокурора да прекрати наказателното производство е с дата 10 май. Само ден след това – на 11 май, кандидатът към онзи момент на ГЕРБ за премиер Мария Габриел изненадващо обяви в парламента, че първото нещо, което би направила ще е да поиска от бъдещия правосъден министър да поиска отстраняването на Иван Гешев. В крайна сметка Габриел не стана премиер с първия мандат, а вероятността да стане ротационен министър-председател и с втория мандат, изглежда все по-малка. На 12 май (петък) пък шестима кадровици от прокурорска колегия на ВСС изненадващо също поискаха отстраняването на главния прокурор и дори задействаха такава процедура.

Всички тези съвпадения напълно потвърждават тезата на обвинител №1 Иван Гешев, развита на 15 май (понеделник), че зад гърба му са се правили договорки за „изпирането“ на Борисов по няколкото дела, които има по негов адрес в прокуратурата. Тогава Гешев скъса оставката си, като обяви, че го прави заради отправени заплахи срещу него и семейството му. Обвинител №1 заподозря, че е бил предаден от своя заместник Борислав Сарафов, който е проявявал интерес към възможността за прекратяване на т.нар. дело „Барселонагейт“, докато Гешев е бил в САЩ. Часове след разкритията на главния прокурор, Сарафов спешно поиска и получи персонална охрана.

При второто си изявление на 22 май Гешев даде ясно да се разбере, че внезапната атака срещу него по няколко фронта идва от един център с адрес Банкя. Всичко това обяснява и прокарването с невиждана за парламентарната практика скорост на поправките в НПК и ЗСВ, с които се създаде механизъм за разследване на главния прокурор, както и за намаляване от 17 на 13 на гласовете на членове на Висшия съдебен съвет, с които обвинител №1 може да бъде предсрочно освободен.

Елементарната логика сочи, че „лицето Бойко Методиев Борисов“ е имал пряк интерес от елиминирането на Иван Гешев и възможността поста на главен прокурор да бъде поет от шефа на следствието Борислав Сарафов. Докато Гешев е в САЩ, а Сарафов го замества, СГП прекратява делото за пачките и кюлчетата от спалнята на Борисов. По същото време, по твърдения на прокурор от СГП, Сарафов се интересува как и кога може да бъде прекратено делото „Барселонагейт“. С политическите си лостове, Борисов пък от своя страна прави нужното, за да отстрани Гешев, който отказва доброволно да се оттегли и предупреждава, че е „готов да се бие“.

Към момента няма коментар от СГП по публикацията на „Биволь“, нито са ясни мотивите за решението на наблюдаващия прокурор. Но е много вероятно още в понеделник това решение да бъде отменено от горната инстанция. Ако това се случи, то не е изключено да се стигне и до ново привикване на Борисов в държавното обвинение. Нещо повече, наличните съвпадения, могат да послужат и за основание на обвинителите да проведат най-малкото проверка дали Борисов и Сарафов няма да се окажат съучастници в престъпление срещу правосъдието.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Карадаичка българска

    25 3 Отговор
    не мозе да баде!
  • 2 Има логика

    53 13 Отговор
    А и ПП са измислили как да изперат Боко нали са заклети евроатлантици
  • 3 Аа не уе...

    23 0 Отговор
    Швепс!
  • 4 Последния Софиянец

    65 2 Отговор
    Сарафов е прекратил делото за чекмеджетата на Бойко Борисов с мотив че това деяние не е подсъдно понеже и самия Сарафов има чекмеджета.

    Коментиран от #20

  • 5 гошо дето

    29 0 Отговор
    откъде да знаем тия двамата с кого си лягат и св кого стават
  • 6 истина е

    52 0 Отговор
    Ако заработи съда , и Белене няма да може да поеме политическите бандити !!!
  • 7 Кой

    45 0 Отговор
    е по - по нагъл и по - богат от двамата ?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Даниел

    42 0 Отговор
    Има 3-4ма човека ,който явно много ги е страх да не бъде разпуснато събранието,което автоматично ще доведе до премахване на имунитети,а от там и зрелищни арести ,като вид отмъщение за предстелството от бивши приятели
  • 10 голяма бъркотия

    39 0 Отговор
    "Когато актовете се ритат, магаретата си го отнасят".
    Във всеки случай тези разправии отдалечават нормализирането в държавата. А и горчивият вкус на нещо грозно, подмолно, саботиращо, остава. Огромното желание на обикновените хора е, най-накрая,
    разумът да победи, но явно нищо не зависи от нас. Жалко е, че животът ни премина само в напрежение и безпътица. Чудим се защо децата ни избягаха. Ами ето защо....тъжно, много тъжно.
  • 11 Макробиолог

    15 0 Отговор
    Има нещо гнило в Хаити.
  • 12 Гост

    30 4 Отговор
    Всички са в киреча и "чисти" няма! Колкото до Гешев, само ако някой прокурор се разрови в аферата "Жоси" да провери по какъв начин възрастния му баща е станал акционер... ще се размирише яко!
  • 13 Банкя

    43 3 Отговор
    Още от кои години се знае, че Сарафов е човек на толупа. Няма никакво съмнение. Сарафов ще изпере Буци. Цяла държава е впрегната да изпере толупа. Много жалко.
  • 14 Наш човек

    35 1 Отговор
    Хипотетично, но само хипотетично може да предположим такава версия, защото излезе информация, че Сарафов и неговото семейство имат доста висок стандарт на живот, сдобили са се незнайно как с приказни имоти във вилно зони на София, скъпи автомобили и т.н Логично е, че с една прокурорска заплата няма как да се къпеш в такъв лукс.

    Коментиран от #31

  • 15 някой

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "мечo":

    да вземеш да идеш на училище ли....поне българския да УпраЙш?На твое място бих се срамувал да пиша-няма да ми е комфортно да ме смятат за нискочел абориген!
  • 16 Пипи Чорапчето

    24 2 Отговор
    Някак си се прокрадва една идейка, че Гешев е " от добрите";)
    Не! Не е! Половината му мандат мина в пазене на "лошите"!
    Всички вън! Когато си бил назначен - буквално! - от лошите, няма как да си от добрите!

    Коментиран от #23

  • 17 Ддд

    21 1 Отговор
    До онзи ден "журналисти като тези", пришиваха Бойко и Гешев един за друг, от днес поради различни стечеНия на ситуациите, вече пришиват Сарафов към Бойко, а Гешев го пишат герой срещу Бойко.
    С такава журналистика, няма да четем истински новини!
  • 18 Ловец на боклуци

    21 0 Отговор
    Всичките пърдят в една кратуна!
  • 19 ЕДГАР КЕЙСИ

    7 5 Отговор
    ТО И ZEЛЕНИЯ ЧОРАП , ДЕЙСТВАШЕ ....... С ШАРЛАТАНИТЕ , НО СЛЕД КАТО ........"НЕКСО" БЕШЕ ...... ПОДГОНЕНА ОТ САЩ...... ЧОРАПА СЕ УПЛАШИ И ....... ВЕДНАГА ГИ НАРЕЧЕ ....... "ШАРЛАТАНИ" ...... ФАКТ !
  • 20 васил стефанов

    13 4 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    незная кой колко чекмеджета има но съм чел за един с 19 имота и 12 кенефа

    Коментиран от #26

  • 21 Красимир Петров

    22 1 Отговор
    Пределно ясно е,че тиквата стои зад всички
  • 22 негроти

    11 3 Отговор
    Баце е октопод. Пипалата са му на всякъде и никой за нищо не може да го хване. От всяка ситуация излиза чист.
  • 23 интересът клати феса

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "Пипи Чорапчето":

    Да беше чела Йовков, Достоевски, Библията да беше почела...И, - ако Гешев е готов да сътрудничи за ликвидиране на мафията, мофиотите и мафиотския модел, унищожаващ България, значи е от добрите, преживял е катарзис. Така е с повечето светии и светици. Дали Пипи Чорапчето чете и друга литература, освен детска?

    Коментиран от #25

  • 24 хммм

    11 0 Отговор
    ДА. ОПРЕДЕЛЕНО!! Включете и фустата Мария Гаргамел!
  • 25 Пипи Чорапчето

    14 0 Отговор

    До коментар #23 от "интересът клати феса":

    Рахат бъди - чела съм и продължавам да чета.
    Тези политически псевдокатарзиси ми дойдоха но гуша!
    Имам питане: а утре, ако пак се сдушат с Буци ( той му викаше шефе в един запис и много му се възхищаваше на умението да се прай на луд), какво се случва с катарзиса му?;)
  • 26 Ама

    11 0 Отговор

    До коментар #20 от "васил стефанов":

    За Цв.цв.ли говориш?!щото и него го изпраха прокуратурата...
  • 27 Мишо

    17 0 Отговор
    Сарафов от ден на ден затъва в тинята все повече, в стремежа си да се "избели" пред бащицата. Само, че не се сеща за приказкта : "не знаеш от къде ще те изненадат". Толкова е дълбоко в тинята, че няма да може въобще да се измъкне. Бащицата не е единствения, който може да му връне. Ако се проследи скоростта на реакцията му след случая с "атентата" срещу Гешев , Сарафов не е "неизряден" замо срещу един човек, а сигурно доста народ му има карез. Изчиства един, но ще се появят много, много други. Пак ли ще се оправдава тогава?
  • 28 Урко

    6 0 Отговор
    Всеки е съучастник на всеки стига да не му пречи, като почнат да си пречат стават врагове, а камо ли да му се гледа в канчето. Ако всеки си трайка и си папка порцията всички, ще са приятели но има хора дето не им стига порцията и искат от на другия е те това ги прави вече врагове... всъщност какво значение има нали вие/ние няма да вземем пари от цялата тази работа и си оставаме обикномени данъкоплатци и издържаме цялата тази клика... така че ако няма да предприемате нищо по-добре да не разбирате механизма...
  • 29 Тото 1 и Тото 2

    5 0 Отговор
    Не знам защо , но лично аз бих се накефил бат Бойчо да бъде щателно разследван и съден от честен съд и .....да отиде в затвора !
  • 30 Пийпинг ТОМ

    6 0 Отговор
    Борисов се превърна в еманация на всичко лошо , пошло , лицемерно и корумпирано в България !
  • 31 пери

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Наш човек":

    Нищо хипотетично няма. Сарафов се е подложил на Бойкото и онзи ден беше доста нервен по бтв, като се опитваше да ни убеди, че нямал нищо общо с политици. Да, с много не, само с един - Баце, ама то стига. Нищо в тая държава не се случва без неговото знание и никой не може да забогатее или да се облажи без неговата благословия. Затова толкова хора са хванати за топките, включително и Сарафов. Така че не на нас тия, че бил необвързан, бял и невинен.
  • 32 Живко

    14 0 Отговор
    Няма съучастие, има пари и зависимости. Трябва да има някой който следи пътя на парите ( разбирай и коли, къщи , вили). Така най-добре се виждат кой с кого прави бизнес или съучастие. Другото си е тежката ЗАВИСИМОСТ от нещо, някой (разбирай хомосексуалност, хазарт, алкохол , връзки с чужди служби, връзки с жени). Правилото е да се назначават на отговорни постове такива хора ,които се манипулират лесно , със сигурност които се принуждават да вършат неща в противоречие на Закона, вкл. и прекратяване на знакови дела. По какво ще ги познаем? По дългите години които си траят в НС, МС , Висшата администрация, Службите, Прокуратурата, Съдебната система, МВР и не вършат нищо което ТРЯБВА по ЗАКОН. Затова в България няма нито един осъден Висш служител на споменатите служби и ведомства.
  • 33 ХАЗАРТА

    5 0 Отговор
    КЪДЕЕ СА ПАРИТЕЕ КЪДЕ Е МАТА ХАРИ ЗАТВОООООООООР !
  • 34 ХАЗАРТА

    3 0 Отговор
    КЪДЕЕ СА ПАРИТЕЕ КЪДЕ Е МАТА ХАРИ ЗАТВОООООООООР !
  • 35 Анонимен

    2 0 Отговор
    Те си мислят, че като изгониха умните на запад и тук могат да ни будалкат, но уви, не са благоприятни отзивите от българи живеещи на запад, много по умни са от вас и си споделят събирайки се по дворовете вън, добре че напуснахме България, децата ни щяха да гладуват и са прави. Мафия. Убийства след убийства. И Президента им е крив и Неудобен И Гешев
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.