Отидете към основна версия

8 371 48

Настимир Ананиев пред ФАКТИ: Не само са ни подслушвали, следели са ни и физически

  • настимир ананиев-
  • тихомир василев-
  • подслушване

"Сигурен съм, че ще има редовен кабинет и ще продължи изчегъртването", каза лидерът на партия Волт

Снимка: ФАКТИ

"Огнян Стоичков от Бюрото за контрол на СРС-та излезе и потвърди, че има двама души, които са подслушвани незаконно - единият е политически активно лице, а другият е гражданин". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Настимир Ананиев, председател на партия Волт, част от гражданската мрежа "Изправи се.БГ".

Припомняме, че според изтекли документи Ананиев и Тихомир Василев - граждански активист от протестите през лятото и есента на 2020 година, са били подслушвани. Като с оглед изнесеното от Огнян Стоичков, нищо чудно той да е визирал именно тях двамата.

"Опитали са се да съберат достатъчно доказателства, за да ни приберат. Те са искали да ни приберат, да повдигнат обвинение и да ни държат както знаете е практиката на управлението Борисов-Гешев. Това е фактически модел - да се прибират хора, да се държат в следствието не с месеци, а с години. Предполагам, че нас двамата са искали да ни приберат (б.р. с Тихомир Василев)", добави лидерът на Волт.

"Огнян Стоичков от Бюрото може да бъде викнат при една затворена комисия да разкаже всъщност кои са тези, които са незаконно подслушвани и как се е случвало. При мен информация, която изтече през медиите, е, че има искане от Специализирана прокуратура, която действа като държава в държавата, към Специализирания наказателен съд и той е разрешил това подслушване. Не знаем с какви доводи. На какво основание ме подслушват - на протестиращ, на председател на партия, на предприемач, на баща?

Вижда се и една последователност. В момента, в който спират да подслушват Тихомир Василев, започват да подслушват мен. Периодът, в който мен ме слушат, тогава се водеха най-големите преговори за съставяне първо на коалицията "Изправи се! Мутри вън!". Освен това, ие преговаряхме с Триото, преговаряхме с "Демократична България", преговаряхме със Слави Трифонов, за да имаме единна система за пазене на изборния резултат", заяви още по темата Настимир Ананиев.

Той бе категоричен, че купеният, корпоративният и контролираният вот се е изплашил от действията на служебното правителство и за това не е присъствал активно в изборите на 11 юли.

"Бойко Рашков от парламентарната трибуна каза, че МВР са били ползвани едва ли не за хрътки на прокуратурата (б.р. по време на протестите). Били са използвани да следят "този", да проверяват "онзи". Нас не само са ни подслушвали, следели са ни и физически на протестите. Чел съм доклада, всеки може да го прочете. Обединяват подслушване с наблюдение - външно наблюдение, явно с подставени лица сред протестиращите, които са наблюдавали какво се случва. Търси ли са, иска ли са да съберат достатъчно данни, за да могат да ни арестуват. Очевидно не са успели. Ние искахме Борисов и Гешев да подадат оставка, искаме хората да живеят нормално. Аз лично не вярвам в агресията, не съм поддръжник на агресивните действия", обясни политикът.

Според него в парламентарната комисия, създадена да нищи полицейското насилие на протестите и масовото подслушване на протестиращи български граждани, може да бъдат викани хора от МВР, които да дадат обяснения за случвалото се.

"От Бойко Рашков разбрахме, че подслушванията и делата, които не са успели да ги унищожат, са ги пратили на Специализирана прокуратура, защото никой няма достъп до тях", отбеляза Ананиев и припомни, че от обединението "Изправи се.БГ! Ние идваме!" искат закриването на специализираните съд и прокуратура.

"Може би това, което е с "преврата" - по документите, които изтекоха, е било искането, което са направили пред Специализирания наказателен съд. Но ние не знаем и няма как да разберем защо е разрешено това подслушване. Това е огромен скандал. Подслушват се политически опоненти, опозиция и граждани. Аз нямам против да се подслушват политици, които разполагат с ресурс, които разполагат с изпълнителна власт, които разполагат с публичен ресурс и са във властта. Но когато си в опозиция и когато не разполагаш с такъв ресурс, когато говориш опозиционно, когато си търсиш правата, излиза, че това се използва като една бухалка. Целият този апарат се използва срещу стотици протестиращи", допълни още лидерът на председателят Волт.

"Сигурен съм, че ще има редовен кабинет и ще продължи изчегъртването. Виждаме, че Борисов реве навсякъде. Той не само реве, той вече псува, той е нервен и не може да си сдържи нервите, защото вижда, че краят е дошъл", смята Настимир Ананиев.

Той призова хора, знаещи за злоупотреби с публични средства и пр., да бъдат смели и да говорят за тези неща в Комисията по ревизията, която започна в 45-ия Парламент и продължава в текущия 46-ти.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.

Свързани новини