Отидете към основна версия

1 590 1

САЩ атакува Ислямска държава от нова база в Ирак

  • сащ-
  • ислямска държава-
  • ирак

Планира се изпращането на още 400 военни в страната

Снимка: БТА/AP

САЩ планира да създаде нова база в иракската провинция Анбар, съобщи „Ню Йорк Таймс“.

В Ирак трябва да бъдат изпратени и поне 400 военни, които да обучат и подпомогнат местните сили с борбата срещу Ислямска държава и превземането на ключовия град Рамади.

Финалното решение трябва да бъде обявено официално от Белия дом. То обаче следва месеци на задкулисни дебати, за това как да бъде върнат друг ключов град – Мусул, който военните от Ислямска държава превзеха през миналата година. Сега обаче се очаква връщането на Рамади да попадне във фокуса на дълга военна кампания , която ще се стреми да върне Мосул на по-късен етап.

Планът е намиращата се край град Хабанях иракска база Ал Такадум, да бъде използвана като нов център за обучение на военната коалиция, предвождана от САЩ.

„Както президентът вече отбеляза, ние обмисляме редица възможности за ускоряването на обучението и екипирането на иракските сили за сигурност, подкрепяйки ги в борбата им срещу Ислямска държава.“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност – Алистър Баски.

„Тези опции включват и изпращането на още инструктори в Ирак.“

Провинцията Анбар е населявана от племена на сунити, които подкрепят американските власти в борбата им с Ислямска държава. Град Рамади е столицата на провинцията и се намира на около 100 километра от Багдад и е близо до границите със Саудитска Арабия и Йордания.

Очаква се броя на иракските сили, подготвящи се да контраатакуват Рамади да нарасне от около 5500 до поне 10 000 души. Още 3000 войника трябва да бъдат назначени, за да се запълнят редиците на разделението на Седма иракска армия  в Анбар и разделението на Осма иракска армия в Хабанях.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • САЩ пак ще имат военни бази в Ирак

      САЩ сериозно обмислят идеята да върнат своите бази в Ирак, предаде Си Ен Ен. Телевизията се позова на изказване пред  пред репо ...
    11.06.2015
    1 443
    1