Отидете към основна версия

3 235 3

Украйна укрепва границата си с Приднестровието

  • михаил саакашвили-
  • саакашвили-
  • украйна-
  • приднестровие
Михаил Саакашвили

Украйна възнамерява да укрепи границата си с непризнатата Приднестровска република, заяви губернаторът на област Одеса Михаил Саакашвили. Той обвини Приднестровието в дестабилизиране на ситуацията в Украйна, както и в контрабанда и трафик на наркотици.

"Този хаос трябва да приключи. В тази област има контрабанда, наркотици, оръжие, има дестабилизация и нищо не е добре. Така че това е въпрос на вътрешна сигурността и на икономическите ни интереси ", заявява бившият грузински президент, цитиран от "Интерфакс ".

Украинският президент Петро Порошенко на 8 юни подписа закони за прекратяване на споразуменията между правителствата на Украйна и Руската Федерация за сътрудничество във военната  сфера, в областта на военното разузнаване и съвместните военни превози.

Украинският лидер прекрати също така споразуменията за транзит на временно пребиваващи в Приднестровието руски военни части през украинска територия. Отменено бе и споразумението за съвместно опазване на секретна информация.

Приднестровието е сепаратистка част от държавната територията на Република Молдова, на левия бряг на река Днестър, населена основно с руснаци, украинци, молдовани и българи (село Паркани). Под контрола е на самопровъзгласилата се на 2 септември 1990 г. Приднестровска молдовска република (ПМР), която няма международноправен статус.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: