Отидете към основна версия

2 822 4

Ново разкритие за "Червената планета"

  • марс-
  • червената планета-
  • вулкан-
  • разкритие

На Марс има вулканична активност от над 2.4 милиарда години

Снимка: Shutterstock

Анализът на метеорит от Марс, намерен в Африка през 2012-а разкрива, че на "Червената планета" има вулканична дейност от над два милиарда години. Това потвърждава твърдението, че най-старите вулкани в Слънчевата система са именно на Марс, пишат от "СайънсДейли".

Проучването е на професора от Университета в Хюстън Том Лейпън. Той изследва каменния метеорит, носещ името "Северозападна Африка 7635" и установява, че възрастта му е доста по-голяма от на другите намирани шерготити (вулканични метеорити). Досега всички разучавани метеорити, паднали на Земята от Марс, варират в датирането си между 327 и 600 милиона години. Анализът на Лейптън обаче установява, че "Северозападна Африка 7635" е на над 2.4 милиарда години.

Голяма част от информацията за Марс, с която човечеството разполага, идва от състава на метеорити, паднали на Земята. Чрез анализите на различните вещества човек узнава за възрастта на метеорита, за източника на магмата, както и за времевите му характеристики.

Най-големият вулкан в Слънчевата система също се намира на "Червената планета". Щитовидният Олимпус Монс е висок почти 27 километра, което е около три пъти повече от най-високият на Земята - Мауна Кеа (около 10 000 метра, измерван от океанската му основа в Тихия океан).

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Смъртта дебне на Марс (ВИДЕО)

    Планетолози от НАСА представиха изследване на тема кои са петте основни причини, от които може да умре човек на Марс, предаде lenta.ru. Това се случи ...
    15.05.2017
    3 786
    10
  • Пълен напред към Юпитер (ВИДЕО)

    Сондата "Джуно" на НАСА успешно се доближи на 4400 км до Юпитер за пети път миналата седмица, съобщиха от американската космическа агенция. ...
    04.04.2017
    1 842
    2