Отидете към основна версия

3 625 14

Всички сърби в една държава

  • милорад додик-
  • сърбия-
  • босна и херцеговина-
  • косово

Милорад Додик смята, че е дошло време за обединяване на сръбския народ

Снимка: Shutterstock

Председателят на председателството на Босна и Херцеговина Милорад Додик смята, че бъдещото десетилетие ще бъде време за обединяване в една държава на сърбите, живеещи разделени в Сърбия и Република Сръбска, която влиза в състава на Босна и Херцеговина, съобщи ТАСС.

Когато говорят за това, че Босна и Херцеговина ще тръгне по пътя на присъединяване към НАТО, аз казвам, че Република Сръбска не може да бъде в НАТО и няма да бъде, подчерта той в Ниш на церемония в памет на жертвите на бомбардировките на НАТО в Югославия през 1999 г.

Той увери, че никога няма да позволи да се създаде граница на НАТО по река Дрина, която разделя Сърбия и Република Сръбска. Настъпват години, десетилетия на държавно обединяване на сърбите. Надявам се, че и на други това ще стане докрай ясно, тъй като друг път просто няма. Защо другите могат да имат своя държава, а сърбите не могат да имат своя единна държава, попита той.

По думите на Додик той не вярва в проекта Босна и Хереговина.

Босна и Херцеговина е резултат на идеология и политика, която бомбардираше сърбите в Сърбия и в Босна и Херцеговина, каза той.

В момента сърбите са разделени в две страни. По-голямата част живеят в Сърбия - около 7 милиона, а още 1,1 милиона сърби живеят в Република Сръбска, една от съставните части на Босна и Херцеговина.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: