Last news in Fakti

28 Март, 2019 10:28 36 546 68

Средната заплата в Сърбия достигна...

  • сърбия-
  • заплата-
  • александър вучич

Средното възнаграждение в западната ни съседка през януари е било 54 521 динара или 462 евро

Средната заплата в Сърбия достигна... - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Средната заплата в Сърбия през януари е била 54 521 динара или 462 евро. Това бе съобщено официално преди два дни, но първи на обществеността това съобщи преди четири дни президентът на Сърбия Александър Вучич, пише белградският вестник "Данас".

Това е с 40 процента повече в сравнение със заплатите през 2014 г., когато станах премиер, каза Вучич преди четири дни, съобщавайки новината.

За 460 евро Вучич говореше и преди Нова година, когато призна, че малко се е изхвърлил с прогнозата за 500 евро до края на годината, отбелязва изданието.

Средната заплата в Сърбия през последните два месеца на 2018 г. и първия на 2019 г. се повиши с по около 15 евро. През ноември тя бе под 430 евро, един месец по-късно - 445 евро, за да достигне през януари 460 евро. За това обаче говореше не само Вучич, но и министърът на финансите Синиша Мали, който по време на новогодишните празници обеща увеличаване на заплатите в държавния сектор между 7 и 12 процента, и увеличаване на минималната заплата на 27 000 динара, пише изданието.

Икономисти обаче твърдят, че това увеличение може да изглежда голямо в проценти, но на практика не е, а заплатите в страната продължават да са ниски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Слънчев бряг

    234 69 Отговор
    1990 запада уби българската икономика и сега сме като слуги ,а не пълноправни членки в техните измислени съюзи !

    Коментиран от #11, #13, #17, #43

  • 2 Опа

    123 25 Отговор
    Ако са като нашите лъжливи статистики! Смисъла е да се оспокоят овцете!
  • 3 Гост

    191 47 Отговор
    А те даже не са в ЕС. БГ е най-западналата дупка на балканите, албанците не можем да стигнем.
  • 4 Коментар📝

    28 13 Отговор
    https://m.fakti.bg/bulgaria/370144-srednata-zaplata-v-balgaria-e-950-leva.
    NO COMMENT
  • 5 Fen

    165 34 Отговор
    Срамно, но страна която е преживяла война наскоро има по-добър стандарт на живот от нас.
  • 6 Там се работи

    141 20 Отговор
    В Сърбия се борят за всеки чужд инвеститор и имат план за привличането им, направиха облекчения и промениха законите си. Бойко крепи бюдже година за година и малкото увеличавание в хазната се дължи от парите на емигрантите българи, които са най големият ни външен инвеститор. Тези политици мислят само за кражби и се изчерпаха за 30 години с лъжите си.
  • 7 гост

    32 92 Отговор
    Тоя сръбски русофил да седи мирен и да си трае че чичо Дони да не му спре тока и на него ...

    Коментиран от #14

  • 8 волен сидеров

    66 18 Отговор
    ей така се прави политика за народа,а не са в евросъюза,ние сме и кво-най бедни и окрадени като народ смеСега дори фирмите ,които произвеждат свалят заплатите на работниците и раздуват щата на администрацията...
  • 9 Българин

    73 15 Отговор
    Браво на ,Там се работи! Така е прав си но ако питаш управляващите ще ти кажат че най големият инвеститор са Лидъл и Кауфланд ! Нищо че изнасят огромната печалба в Германия !

    Коментиран от #62

  • 10 Евала

    69 7 Отговор
    Браво гледам бате Бойко преди време се целуваше със този гей премиера на Сърбия( тоест са в добри отношения!!! Поне така заявява Бойко!!! А защо тогава бате Бойко непоколебимо своя сръбски колега да му предаде Цветан Василев и да се разнищи схемата със обира на всички времена!!!!! Такъв обир няма във световната история за толкова много пари !!! Всички участници в тази схема са си в бг!! Цветан Василев се знае къде е! И пак нищо!!! С удоволствие бих експериментирал да направя пакост и да отида в Сърбия - обзалагам се ,че за 8 часа ще ме върнат в бг с белезници

    Коментиран от #15

  • 11 Комунист

    49 38 Отговор

    До коментар #1 от "Слънчев бряг":

    А защо изтока не уби икономиката на запада...мухлясъл мозък...У как така сега убитата икономика произвежда повече ...

    Коментиран от #29, #57

  • 12 стоян георгиев

    59 30 Отговор
    ето изкочиха патриотите дето след путин наи-харесват весна змянац и шабан шаулич.в сърбия било цветя и рози не като у нас.те сърбите си оправили работата не като тук сорос...там икономиката привличала чужди инвестиции,а не като тук!!!демек пишат откровени лъжи с цел да покажат кви съветски патриоти са.истината е обратна.сърбите са много по-зле от нас ,инвестициите там хич ги няма въпреки лъжите на техния премиер.заплатите там са много по-ниски от нашите ,а безработицата по-голяма в пъти от нашата въпреки че сърбите тръгнаха от съвсем различна база.1990 година разликата в доходите у нас и у сърбия бе в пъти в полза на сърбите.нали прочетохте другари??в пъти.идваха тук с западногерманските марки и се чувстваха все едно са в бангладеш.в последствие сърбия ограби парите на излезлите републики,щото централите на банките бяха в белград.ограби милиарди,които сърбия изхарчи за водене на безсмислени воини ,а накрая остана по-малка от българия като територия и без излз на море.изолирана от съседите си и от европа,но тва много се харесва като ситуация на съветските патриоти у нас и явно искат да повторим сръбското фиаско.всъщност проблема с това че водим сърбите толкова малко не е при сърбите ,а при нас.

    Коментиран от #20, #22, #49, #56

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мммм

    29 19 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Той дъртия ти дядо Дони може ида го спре,но батко ти Путин ще им го пусне и 1999г. никога няма да се повтори,защото и Русия не е същата,вижда се вече и във Венецуела,видя се и в Сирия. Така,че спокойно "мен".
  • 15 Мммм

    20 7 Отговор

    До коментар #10 от "Евала":

    Едва ли Вучич е гей,но са приятели с Бойко във фейса,но станели въпрос за инвестиции Вучич обира за сърбите всичко вкл. и тази за Фолксваген,а наще не ги броят за хора. Що се отнася до обратната любов,една от дамите в Сърбия опозиционер на Вучич, виж казаха го,че е обратна,ама то тя е гледала от западналият запад та тя е негов поддръжник и в любовта.
  • 16 Mango number five

    59 16 Отговор
    Аз съм бил в Сърбия, Сърбина може и с 100 евро да живее, защото всички Сърби имат къщи с по 20декара дворове. Сърбина си пие ракията гледа си добитъка и га боли фара ко стаа по света. Ние с апартаментите да му мислим

    Коментиран от #18

  • 17 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    25 5 Отговор

    До коментар #1 от "Слънчев бряг":

    Да ама политиците от тогава насам са мултимилиардери те знаеха това че народа ще е мизерник и ще стане колапс но милиардите от европата ги стимулираха да говорят за демокрация европа и тем подобни дивотии а по онези времена и простия народ искаше да чуе именно точно това 😂😂😂😂валута дънки шоколади кабелна телевизия порно и дрога😂😂😂
  • 18 стоян георгиев

    34 21 Отговор

    До коментар #16 от "Mango number five":

    ами купи 20 декара и се мести на село .що стоиш в панелката като не ти харесва?
  • 19 Т Колев

    28 19 Отговор
    Кога ще ги стигнем ... сърбите?!?

    Коментиран от #34, #37

  • 20 ултра

    7 6 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    +++++++++++++!!!!!!!!!!!!
  • 21 истинко

    56 24 Отговор
    Сърбите - бомбардираха ги, цепеха ги, съдиха ги .....и какво ли не още, а сега са по-богати от нас! От нас, дето сме в ЕС! По стандарт на живот ни минаха и румънците от които бяхме по-добре при влизане в ЕС, да не говорим за гърците, които имаха повече от 300 милиарда дълг.....те са на светлинни години от нас!
    Когато си поставиш крадци да те управляват такъв ще е резултата за теб! ГЕРБерастите ще богатеят!

    Коментиран от #35

  • 22 Македонец

    7 8 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Я сега обясни за прическите на Македонците... и за сестра ти.
  • 23 Густо Майна

    21 8 Отговор
    Не е важна статистиката. Важна е базата на която ляга. В Сърбия понеже много "дърпате", зимата човек може да се удуши от пушеци! Велик стандарт - няма що! Те и онези, протестиращите в Брюксел реално плащат 4 к на шофьор, но към бюджета декларират 600 лв. Всичко е през крив макарон на югоизток от Будапеща!!!
  • 24 истинко

    23 10 Отговор
    Апартаментизацияяяяя му е майката а не да си мерим средната заплата...! На човече по апартаментче в кв. Изток, по 600 кв. м. със собствен асансьор ...за 500 евро на м.кв.! Цел през 3-тата петилетка на ГЕРБерастите!
  • 25 325

    19 5 Отговор
    А как бе?Ма то комунистчетата тук казват, че в Сърбия заплатите бли по-големи от нашите ?хахаха

    Коментиран от #44

  • 26 Видял

    34 18 Отговор
    900лв срешу нашите 1200(които реално са много повече защото сивата икономика е 30%) и Бензин 2.85 още октомври 2018г ама Ганьо се прехласва по високия стандарт на сърбите хахахаха.Нагледах се на просяци в Белград.На мръсотия и графити също.
  • 27 ВИЗИЯ БГ

    24 4 Отговор
    България има по голяма производителност от Ирландия, Гърция, Кипър, ако се гледа добавена стойност на зает в селското стопанство. Добавената стойност в селското стопанство, на зает е измерител на производителността, защото това са световни цени, конвертируем продукт. ($ 5000 заплата за наши доктори в ЮАР 08 Декември 2005 09:15 в-к "Труд", а тогава БВП на глава в ЮАР 5000 долара на глава, сега на България е 8000 долара, но месечна заплата на доктор не е 8000 долара) Щом заплатите са ниски, значи има излишък на хора и работна ръка. Ако няма велосипеди за 5 долара в САЩ, значи ли, че няма велосипеди на пазарът в САЩ. ТАКА И С РАБОТНАТА РЪКА В БЪЛГАРИЯ. Цената винаги е въпрос на търсене, дори цената на трудът. Но голямото търсене на евтиното, няма да накара пазарът да го предложи, или то ще е имитация.
  • 28 Очевидец

    27 4 Отговор
    Преди промените СФРЮ беше за нас като " Кореком" - сега еобратно, това те го казват, а щом сърбин го казва, значи е така. На хартия всички сме супер!
  • 29 Палко

    24 21 Отговор

    До коментар #11 от "Комунист":

    По БВП през 1988 България е била на 25 място, през 2013 е на 78 място! Справка от МВФ (IWF). И какво произвежда, след като запада разби икономиката ни?
    Вземи прочети малко и тогава се изказвай!!!

    Коментиран от #32, #46

  • 30 Челмето.

    7 0 Отговор
    Толкова кухи лейки едва ли има някъде другаде.Ба ти юнаците
  • 31 Психопат

    15 6 Отговор
    Значи! Ако спрете да пишете глупости и вземете да работите, ще взимате повече от сърбите! 500 евро гарантирани!! Държавен служител 650, мияч в заведение 450, в хранителните вериги 600 И т.т!!!!
  • 32 Гост

    28 8 Отговор

    До коментар #29 от "Палко":

    Пълни лъжи са това 25 място и че запада е разбил икономиката ни ,едно поколение живя и израсна стерилно по отношение на социализма и след 30 г се манипулира грандиозно младото поколение, няма да се учудя ако след 10-20 г Т. Живков се обяви за най големият демократ и борец против тоталитаризма.

    Коментиран от #54, #63

  • 33 Петкова

    25 10 Отговор
    Абе идиоти не ме инересува средната заплата,която е лъжа един взема 10000 а другия 500 лв и хоп средна .А кскво ще кажете за 300 лв пенсия гладни,болни и стария иска топло цял ден е в къщи,а политиците окрадиха труда на хората от нашето поколение.Смърт на всички довели ни до мизерия.
  • 34 никси

    5 10 Отговор

    До коментар #19 от "Т Колев":

    баи тодоре ние не само че неможем да ги стигнем ,но ние пьрво неможем да ги сретнем както е трьгнало ,те отиват на някьде и се врьщат ,а ние само си ги гоним и пак неможем да ги стигнем.
  • 35 гост

    13 12 Отговор

    До коментар #21 от "истинко":

    А пък на ни управлява БСП и Виденов, което май е толкова лошо колкото и американските бомби.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Зара

    22 18 Отговор
    Минаваш цяла СЪРБИЯ по перфектни магистрали и плащаш 6 евро. В столицата им Белград в 9 часа вечерта мола беше пълен, излизаш навън чисто, живо, пълно с хора, осветено, все едно си в Западна столица.

    Коментиран от #41, #59, #60

  • 39 Истината

    12 0 Отговор
    Истината :

    "Икономисти обаче твърдят, че това увеличение може да изглежда голямо в проценти, но на практика не е, а заплатите в страната продължават да са ниски."
  • 40 бай Даньо

    24 4 Отговор
    Ало другари русороби искате ли малко методична помощ с опорните точки. Начи "сърбите имат по голяма средна заплата " не е никаква опорка, това е глупост. Фактически е неверно. Ако искате опорка която е смислена и на всичко отгоре ще направи безумните ви антибългарски изстъпления накак по приемливи и изглеждащи като загриженост за България , а не да прозира на руска омраза за принизяване и смачкване на българския дъх и още да мирише на сръбска скара... То пробвайте "защо изостанахме така драматично от Румъния в доходите" . Това виж е фактически верно и има практически смисъл да се намери решение на тая дилема, тоест е патриотичнио и българско и пак ще има мегдан да излеете обилно помия по всичко българско , но някак загрижено да изглежда ... Давай!
  • 41 Ало

    22 9 Отговор

    До коментар #38 от "Зара":

    Зарче, всичко наред ли е душо? Викаш в мола в Белград е много яко и си обиколила цяла Сърбия ? Кифла заспала
  • 42 кучето

    25 8 Отговор
    Пълна измишльотина! Мини границата и само им виж колите на скапаните сърболяци и тях ги лъжат олигофрена Вучич защото му пари под задника, а да не говорим за сбърканата джендърка министър председател. Айде не ми ги хвалете тези цървули!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Спас

    0 3 Отговор

    До коментар #25 от "325":

    Извади си главата от газа ,иди и виж.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Госн

    7 7 Отговор

    До коментар #29 от "Палко":

    Това с 25-тото място е една шега, нали :)
  • 47 бай Даньо

    22 12 Отговор
    Другари, преди да легнете да умирате щото "наш колко сме зле и как ще ги стигнем сърбите" . Да се съобразяваме със фактите все пак. А те са че в България средната заплата за декември 2018 е 1205 лева или 616 евро, това според НСИ мерено по методика на ЕС докато в префалената Сърбия по бодрите приказки на тамошния пръв лъжец са 460 евро. В Сърбия се говори за едни 15 евро ръстове докато у нас средната заплата е пораснала от януари до декември 2018 от около 1050 до 1205 , което е към 14% ръст. ТОВА СА ФАКТИТЕ ДРУГАРИ , другото не става за опорки дори.

    Коментиран от #55

  • 48 Коко

    3 7 Отговор
    Чичо ти Дони тоя път ще му пръдне.на шмайзера нали видяхте ко стана с СЕВРРНА КОРЕЯ как показаха на ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО среден пръст
  • 49 Дългия

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    И да им го напишеш на челото наште малоумници пак няма да разберат. Защото правилото гласи, че чуждото винаги е по слатко.
  • 50 ААА

    13 7 Отговор
    Мерило за състоятелността на държавата е качеството на живот в селата( не съм расъл на село) . И в Сърбия и в Гърция в селата си личи живот и дейност - бели къщи , стегнати огради , зеленина , асфалт ,читави автомобили . При нас е достатъчно да излезеш на 15-20 километра от някой областен град и виждаш- "Хирошима" и "НагЪзаки" - паднали дувари , и покриви ,строшени прозорци , макадам , и някоя магарешка каручка. Всичко което е ставало за работа , и за еб..е се е евакуирало . Трима , четирима местни феодала- държат земеделската земя , и дават работа на 10-15 крайно селектирани от мизерия и и пиянство хора. В кръга на майтапа , да си кажем истината - Населено място където няма мурви е със затихващи функции.

    Коментиран от #53

  • 51 Бате Люси

    14 12 Отговор
    За пръв път видях Сърбия през 1999 година на път за Будапеща. Още до Ниш разбрах , че в България се краде много. Нямаше дупки по пътя , имаше маркировка навсякъде , пустееща земя нямаше и т.н.В един през нощта минах по понтон , защото Нато беше унищожила един мост. Сърбите работеха на осветление , с генератори.След 4-5 дни на обратно минах вече по въстановеният мост. Невероятно - ние това го правим години.Вземете за пример само ремонта на тунелите при Витиня.Сърбите воюваха вече почти 10 години и въпреки всичко изглеждаха по-добре от нас.МНОГО се краде у нас!!!
  • 52 Алек

    9 5 Отговор
    230 € = 460лв им е минималната заплата... Без НАТО ще гледат ЕС през крив макарон Това е условието на ЕС!
  • 53 Алек

    11 1 Отговор

    До коментар #50 от "ААА":

    Там никога не е имало ТКЗС-та!

    Коментиран от #64

  • 54 Палко

    12 10 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Абе като не вярваш вземи и провери бе! Аз съм раснал в онова време, и Т, Живков не е демократ, но живота беше по-добър и по-спокоен и имаше производство, имаше и селско стопанство! Това което ти го спукат "отгоре" можеш да заблудиш само някой друг лаик-соросоид като тебе!!!

    Коментиран от #61, #65

  • 55 Тлс

    3 4 Отговор

    До коментар #47 от "бай Даньо":

    Даньо,
    Буташ масло и не доливаш!!! Яко тъп си баце!!!
  • 56 Пешо

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "стоян георгиев":

    Не идваха те в началото на 90те, а ние ходихме. Продадох всички стари дрехи, дори и тези който бяха за изхвърляне. Там мизерията бе страшна, а за Румъния, даже не ми се сеща.
  • 57 Нали

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "Комунист":

    Вие комунистите свалихте Т. Живков от власт, изключихте го от партията и го разкарвахте като някой престъпник по милиционерските участъци.
  • 58 У газо

    5 3 Отговор
    Бате Люси, е прав ама много прав.Това е самата истина. евала бате Люси.Нашите помияри последните 30г.са най големите крадци.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 гост

    8 1 Отговор

    До коментар #54 от "Палко":

    И аз съм раснал по времето на Т Живков, но мога да кажа, че беше различно за различните неща от живота - за някои по-добре, за други по-зле. Беше по-сигурно, не се споменаваше за престъпления по телевизията, но те се случваха и ти разбираш само, когато някой твой близък е видял нещо. Имаше и производство. В моят град по едно време се сглобяваха и телевизори, но през 1986г искахме да си купим българси Електрон или каквото има, но в магазина нямаше. Цената беше 960 лв. и след 2 месеца търсене и 20 лв подкуп на едни склададжия се сдобихме с телевизор. Тогава заплатата на инженер беше 300 лв.
  • 62 Пешо

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Явно неси бил там скоро да та видиш бардак.Само глупости в тая газета.
  • 63 Bulgaria+Deuchland=brotherhood

    12 5 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Значе искам да кажа няколко неща!Бил съм в Ниш,Белград и още доста градове в Сърбия и ще ви кажа,че Сърбите изобщо не са по-добре от нас.Първото което е,в Белград един бургер струва 4 евро,което е 8 лева,а в София където и да ядеш,бургер за повече от 5 лв. няма!Пътищата на сърбите са хубави и качествени,защото са строени от БОГ Адолф Хитлер и от нашите братя немци.Голяма част от мостовете и влаковите им пътища са също от времето на 3 райх,така че не се залъгвайте,че Сърбите са си направили всичко и са цвете за мирисане.Да не говорим,че в Белград е пълно с изроди,фенове на комунистическото туморче Цървена Звезда,които обикалят улиците с ножове и доста често си спретват меле с тези на Партизан.Да се върнем на България.България е на това дередже,защото народа е прост и се кланя на руските изроди,които искат да управляват света и да ограбят целият нефт,злато,сребро,руда и т.н. за Москва.Боко тиквата-бивш охранител на Тошо мангала,Корнелия Нинова-бивша слугиня на СССР, Станишев-верен роб на руските еврей и Румен Радев-възпитаник на СССР и верен слуга на славянската измет.Епа дами и господа,като човек,който живее в Ю.Корея ще ви кажа само,че тук хората работят за по 3000$,много от тях си имат имоти в САЩ,Канада и по специално на Западното крайбрежие,а ние руските роби неможем да си платим тока,водата и телефона,щото вземани или 200 лева пенсия,или 500 лв. заплата.

    Коментиран от #67

  • 64 Въпрос

    1 3 Отговор

    До коментар #53 от "Алек":

    30 години се оправдавахте с ТКЗС-тата , още 30 ли ще се оправдавате .
  • 65 Гост

    3 4 Отговор

    До коментар #54 от "Палко":

    Колко си расъл в комунизма не знам , ама сигурно си бил от тунеядците или си от задръстените комунистически чугунени мозъци, само ще ти кажа че аз 50 г съм пропилял по време на комунизма, и че сега ако е комунизъм ще умреме от глад ,казвам го от моите години живот през различни периоди в България.
  • 66 Той

    4 0 Отговор
    Не забравяйте магистралите са платени
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 име

    0 1 Отговор
    Ще ни настигат и ще ни надминат по доходи. Дори и да не са в ЕС
Новини по държави: