Last news in Fakti

29 Март, 2019 17:30 3 037 15

Външни сили готвят „цветна революция“ в Сърбия

  • сърбия-
  • цветна революция-
  • външни сили-
  • нато-
  • русия-
  • протести

Външни сили стоят зад протестите

Външни сили готвят „цветна революция“ в Сърбия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Антиправителствените настроения в Сърбия се „внасят“ в страната отвън и са инструмент за натиск върху президента Александър Вучич в опит да бъде принуден да се откаже от властта и да признае Косово в рамките на съществуващите граници. Правителството в Белград обаче държи ситуацията под контрол – това е заключението на водещи балкански експерти, цитирани от руския вестник „Российская газета“.

Според политическия анализатор Олег Бондаренко в Сърбия се използват същите техники за активиране на протестния потенциал, каквито и в Украйна през 2013 г. Вашингтон не крие намесата си във вътрешните работи на суверенната държава. Това се доказва от консултациите с водещи опозиционни фигури в Държавния департамент на САЩ, както и от редовните срещи по линия на американското посолство в Белград, предаде агенция "Фокус".

Руската страна се интересува от стабилизиране на ситуацията в региона по геополитически и икономически причини. Преди всичко става въпрос за гарантиране на енергийните потоци през сръбската територия след завършването на газопровода „Турски поток“, както и за запазването на милиарди долари инвестиции, включително модернизацията на републиканската железопътна мрежа.

Сърбия е важен въпрос в международен план, твърди Елена Пономарева, специалист по историята на Балканите. Според нея водещи политически играчи, включително САЩ, Европейския съюз, Германия, НАТО и Русия, проявяват интерес към страната. Освен това Белград все още не е посочил ясно предпочитанията си за ориентация на Изток или на Запад.

В същото време американците искат да разширят влиянието си в региона. В Косово те имат голяма военна база – „Бондстийл“, в района на която преминават важни газопроводи. Ако те бъдат прекъснати, това може да доведе до сериозни проблеми в енергийните доставки за Европа. В това отношение, особено важна е готовността на Сърбия да транспортира газ от „Турски поток“. Експертът не се съмнява, че неотдавнашните размирици в Белград, включително опитът да се завземе сградата на РТС, са инициирани отвън. „Външните куратори се погрижиха социално-икономическите изисквания да се превърнат в политически с разширяването на ултиматума за оставката на властите до 13 април“, привежда изданието думите на Пономарева.

„Всички опити на опозицията да свалят правителството са единствено нейно желание. Най-вероятно нищо няма да се промени сериозно в страната. Разбира се, провокациите не могат да бъдат изключени. Опозицията не е монолитна сила, обединена от общи интереси. В опозиционното движение няма харизматичен лидер. Външното влияние се увеличава, например, германският телевизионен канал RTL отразяваше размириците в Белград, а сръбската „дъщеря” на CNN се занимава с организационните въпроси“, обобщи Олег Бондаренко за редакцията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гаргамел

    13 40 Отговор
    просто на хората им е писнало от русофилистици
  • 2 Руските свине

    11 31 Отговор
    Само цветни революции сънуват.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 jambazina

    27 3 Отговор
    водещи политически играчи, включително САЩ, Европейския съюз, Германия, НАТО и Русия, проявяват интерес към страната...
    А от нас никой не се интересува, защото вече сме се одупили на всички.
  • 6 Я ДА ПРИЗЕМЯТ ДЕСЕТИНА ТУ22

    21 5 Отговор
    СЪС СТОТИНА СПЕЦНАЗА И САМО ЦВЕТНИТЕ ГАЩИ НА РЕВОЛЮЦИОНЕРИТЕ ША ОСТАНАТ....

    Коментиран от #9

  • 7 политолог

    8 0 Отговор
    ЦРУ
  • 8 Статистика

    9 14 Отговор
    Външните зли сили са виновни за всичко. А факта че на сърбите много им падна качеството на живот е без значение. В Белград средната заплата е по-ниска от тази в София, а цените са почти двойни.
  • 9 Рашка с чашка

    5 9 Отговор

    До коментар #6 от "Я ДА ПРИЗЕМЯТ ДЕСЕТИНА ТУ22":

    Това ако направят алкашите, ще предизвикат гражданска война в Сърбия и ще бъдат веднъж за винаги натирени от балканите.
  • 10 ало НАТО ли е

    4 2 Отговор
    Русбеките много трудно ще изтърват най верния си съюзник като се има изпредвид че нашите русофили са като индианци пред сръпските по шовинизъм
  • 11 бай Даньо

    2 3 Отговор
    както и да се развият събитията не ми се вярва рашките да изтърват Сърбия , което е и доброто за нас защото ще се сбъдне българската мечта всите сърбе на върбе! Врбата от азиатски тип разбира се , ха-ха!
  • 12 Бате Люси

    1 0 Отговор
    Ами като не искат в Нато.....

    Коментиран от #13

  • 13 ало НАТО ли е

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Бате Люси":

    като не искат НАТО в Сибир
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 бомбата

    0 0 Отговор
    от сърбите добро не сме видели никога....не са за вяра нито с руснаците, нито със запада...сърбите все едно търсят - за пустия келепир винаги гледат да прее@ат кьоравото...наче бабаити го дават... особено ги бива да ни плюят и да ни прецакват нас българите......славянските простотии са тяхна измишльотина, дето по братски на руснаците мноооого им харесва....хем им се ще Европата, хем тяхната свирка да е първа....туй е то сръбска плескавица-на гол за@ник чифте пищови !
Новини по държави: