Отидете към основна версия

71 155 171

Дайнов: Путин поглъща Запада

  • евгений дайнов-
  • владимир путин-
  • поглъщане-
  • запад

Защо този внимателен и хитър човек допусна толкова огромна стратегическа грешка, като започна войната в Украйна, коментира политологът 

Снимка: БГНЕС

Публикувах две книги, в които Владимир Путин е главно действащо лице – едната през 2008 г., другата през 2020 г. Проучвах го обстойно и вече месец се чудя защо този внимателен и хитър човек допусна толкова огромна стратегическа грешка, като започна войната в Украйна. Ако беше продължил както преди, търпеливо и хитро, щеше да продължи да трупа реална власт и влияние на геополитическата сцена. Вместо това той заложи всичко на един стремглав устрем и катастрофира зрелищно.
Това пише политологът проф. Евгений Дайнов в анализ за euroactiv.bg.

Гледали ли сте как змия поглъща жаба? Първоначално змията, след като се е шмугнала зад жабата, я захапва и я задържа. Жабата се поклаща за кратко и след това спира. И нападателят, и жертвата лежат там като че са замръзнали от години. Жабата очевидно се опитва да се приспособи към тази нова ситуация. След това, в рамките на част от секундата, змията внезапно се придвижва нагоре с още един сантиметър и след това следва още един период на пълно бездействие. След още няколко подобни маневри, жабата най-накрая изчезва в устата на змията.

Това правеше Путин с нас – "Запада“, в продължение на две десетилетия.

Той се шмугна зад нас в края на 20-ти век, уверявайки ни в своята либерална и модерна принадлежност, докато взривяваше жилищни сгради в Русия, за да обвини чеченците за експлозиите и да отприщи втората чеченска война. Западът, по собствените му думи, "се развълнува за малко и след това се успокои“. Тогава той се зае да задушава всяка опозиция и свободомислие у дома. Западът се "разбуди за малко“, но беше оборен с твърдението, че Русия е някаква друга по-висша цивилизация, която не трябва да бъде съдена по западните стандарти за демокрация и права на човека.

След като уби няколко журналисти, а икономиката вече не беше в най-добро си състояние, през 2008 г. Путин проведе светкавична война в Грузия, за да натрупа подкрепа у дома. Западът се развълнува за малко, пропускайки много по-важна част от стратегическата картина – подготовката на Путин да проникне в Европа чрез това, което тогава той смяташе за "православния полумесец“. Идеята беше да се подчинят православните и бъдещите членове на ЕС и НАТО, като накрая се озове на унгарската граница.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 375 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания