Отидете към основна версия

1 029 44

Арабски медии: братовчед на Насрала ще оглави Хизбула

  • ливан-
  • хизбула-
  • хасан насрала-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • мосад-
  • сафи ал-дин

AL Arabia нарича 60-годишния Сафи ал-Дин един от основателите на Хизбула, който се е готвел да наследи Насрала още от 1994-а година

Снимка: БГНЕС/ЕРА

След убийството на Хасан Насрала начело на Хизбула ще застане братовчед му Сафи ал-Дин, пишат арабски медии. Те изтъкват физическото сходство между двамата.

Радикалното шиитско движение Хизбула вече има нов лидер след смъртта на Хасан Насрала, ликвидиран в рамките на операция на израелската армия. Генерален секретар на терористичната групировка става братовчедът на Насрала - Хашем Сафи ал-Дин, съобщават арабски медии. Информацията засега не е коментирана от Хизбула.

Сафи ал-Дин е отговарял за финансите на Хизбула

AL Arabia нарича 60-годишния Сафи ал-Дин един от основателите на Хизбула, който се е готвел да наследи Насрала още от 1994-а година, но дълго време е оставал в сянката на влиятелния си роднина. Има и сведения, че Насрала още от 2008-а година е препоръчвал братовчед си като свой наследник на поста в случай, че умре.

Медиите отбелязват не само външната прилика между двамата, но и сходния им начин на говорене. Освен това се съобщава, че синът на Сафи ал-Дин е бил зет на иранския генерал Касем Солеймани, убит при американски въздушен удар срещу Ирак през 2020-а година.

За Сафи ал-Дин е известно, че се е занимавал с финансовите въпроси на Хизбула. От 2017-а година той в списъците на САЩ и Саудитска Арабия с издирвани терористи.

Насрала е бил намерен без открити рани

Хасан Насрала бе убит при атака на израелската армия срещу подземен команден център на Хизбула в Бейрут на 27-и септември. По думите на очевидци, от щаб квартирата на Хизбула в Ливан са останали само руини и гигантски кратер с дълбочина 30 метра. На 29-и септември агенциите "Ройтерс" и "Франс прес", позовавайки се на източници от Хизбула, съобщиха, че тялото на убития лидер на терористичната групировка е било намерено. По техни данни, по него не е имало открити рани, което означава, че Насрала може и да е загинал от удара на взривната вълна.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.

Свързани новини