Отидете към основна версия

3 109 54

ISW: Незаконно използване на Starlink помага на руската армия на бойното поле

  • старлинк-
  • интернет-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • сателити

Украинските военни са приписали скорошните руски успехи на бойното поле, включително превземането на Угледар в края на септември 2024 г., отчасти на Starlink

Снимка: Shutterstock

Руските сили разчитат на незаконно получен достъп до сателитната интернет услуга Starlink, за да подобрят ефективността на своя тактически разузнавателен ударен комплекс в Украйна като част от усилията за постигане на технологичен паритет.

Украински военни в Донецка област са съобщили на Washington Post за статия, публикувана на 12 октомври, че така руските сили могат да коригират продължаващите проблеми с бойната координация и комуникациите, като същевременно подобряват и прецизността на ударите си.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Украинските военни са приписали скорошните руски успехи на бойното поле, включително превземането на Угледар в края на септември 2024 г., отчасти на Starlink.

Руски блогър твърди, че украински F-16 е свалил руски изтребител Су-34 в неопределен район на 12 октомври. ISW не може да потвърди твърдението, а няма и допълнителни подробности.

Но ако бъде потвърдено, това ще бъде първото украинско сваляне на руски пилотиран самолет с предоставен от Запада изтребител F-16.

Има и твърдения че Су-34 може да се е разбил поради техническа неизправност или човешка грешка. Канал в Telegram обвини блогъри, свързани с Кремъл, че са излъгали за катастрофата и са попречили на руските сили да противодействат на украинската заплаха.

През март беше съобщено, че руският федерален цензор Роскомнадзор е подал жалба срещу канала за "дискредитиране" на руски военен командир.

Неизвестни лица откриха огън по персонала на Центъра за борба с екстремизма на руското Министерство на вътрешните работи (МВД) в Назран, Република Ингушетия, в нощта на 11 октомври.

Стрелците са се целили в колата на заместник-ръководителя на центъра Адам Хамхоев, който не е ранен. Руски блогъри твърдят, че местонахождението му след стрелбата е неизвестно. Стрелците убиха трима души, включително един от охранителите на Хамхоев.

Това е петият опит за убийството на Хамхоев. Бившият му шеф в Центъра за борба с екстремизма Ибрагим Елджаркиев е бил убит в Москва през 2019 г.

Руското бизнес издание "Комерсант" отбеляза, че Хамхоев е посочен като жертва в множество наказателни дела, включително дело за предишен опит за убийство на Елджаркиев.

По-рано руските власти твърдяха, че в убийството на Елджаркиев са замесени суфиски последователи на Батал-Хаджи Белхороев (наричани Баталхаджинци).

Съобщава се, че ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров подкрепя своите колеги суфи Баталхаджинци, като им предлага защита в Чечня в замяна на изпращане на доброволчески части да се бият в Украйна.

По-специално Кадиров обяви "кръвна вражда" срещу трима депутати на Република Дагестан и Република Ингушетия на 10 октомври, след като ги обвини в заговор за неговото убийство. Руското министерство на извънредните ситуации заяви, че резервоар с газ е избухнал на бензиностанция в Грозни, Чеченска република на 12 октомври, според съобщенията поради нарушения на безопасността.

В момента ISW не може да направи каквито и да е връзки между тези събития.

Индийските предприятия увеличават износа на технологии с двойна употреба за Русия. Отчасти това става възможно, благодарение на големите руски запаси от рупии от продажбите на петрол в Индия. Bloomberg съобщи на 11 октомври, че американски и европейски служители са заявили, че Индия е станала вторият най-голям доставчик на ограничени технологии, като микрочипове, вериги и машинни инструменти, за Русия - след Китайската народна република (КНР).

Съобщава се, че месечният индийски из нос на тези технологии се е удвоил до 60 милиона долара през април и май 2024 г. в сравнение с неуточнени месеци по-рано през 2024 г. и се е увеличил до 95 милиона долара през юли 2024 г. Bloomberg съобщи, че официалните източници заявяват, че около една пета от "чувствителните" технологиите, внесени от руската отбранителна индустриална база, идват през Индия.

FinancialTimes съобщи през септември 2024 г., че изтекли документи разкриват, че Русия тайно е придобивала чувствителна електроника с двойна употреба от Индия със "значителни резерви" от индийски рупии, натрупани от руски банки от увеличаване на продажбите на петрол в Индия.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 37 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: