Отидете към основна версия

2 249 71

Украинската армия постигна своя максимум в Курска област, време е за глуха отбрана

  • русия-
  • украйна-
  • олександър сирски-
  • володимир зеленски-
  • курска област-
  • донбас

Руснаците сега използват същите рейдови отряди като нас, така че ситуацията в някои региони, особено в сивата зона, е такава, че един отряд може да последва друг и обратното, твърдят в Киев

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) достигат "плато“ на своите възможности в Курска област и в бъдеще, за да запазят превзетите територии под свой контрол, те трябва да бъдат прегрупирани за организиране на глуха отбрана. Това заяви военният наблюдател Олег Жданов в ефира на телевизионния канал Киiв24, коментирайки динамичната ситуация в граничата област, където вече няколко пъти селища преминават от контрола на едните към другите.

"Руснаците сега използват същите рейдови отряди като нас, така че ситуацията в някои региони, особено в сивата зона, е такава, че един отряд може да последва друг и обратното. Военните сблъсъци възникват внезапно, при откриване на врага в онези места, където е открит. В момента, както разбирам, най-вероятно сме достигнали или достигаме "плато“ на нашите възможности в Курска област. Поради това трябва да се говори за формиране на фронтова линия в определени райони, създаване на система от опорни пунктове, за да продължим да държим тази територия“, коментира Жданов.

Той добави, че може би Генералният щаб на ВСУ също ще направи оценка на конфигурацията на плацдарма в Курска област, за да се избегнат слаби места или всякакви райони, привлекателни за руснаците за нанасяне на флангови атаки, и ще изравни фронтовата линия за организиране на отбраната.

"Ако нашият Генерален щаб направи правилна оценка на силите на противника и нашите сили, прегрупира войските по такъв начин, че да застанем в глуха отбрана, може би дори да отстъпим територия някъде..., тогава ние ще бъдем в състояние да задържим тези територии в продължение на няколко месеца, ако имаме сили и средства“, предположи експертът.

По думите му ако това не бъде направено свеоевременно, може дори да се стигне до "хаотично отстъпление“ на ВСУ от териториите на Курска област.

Коментирайки ситуацията около Суджа, където се твърди, че руснаците настъпват и се опитват да пробият към града, Жданов изрази убеждението, че те няма да предприемат директен щурм.

"Най-вероятно те ще използват тактиката на вклиняване в нашите войски в междупозиционното пространство или същата тактика, която използват на територията на Украйна – обгръщане и заобикаляне на самите населени места“, отбеляза той.

Според него дъждовното есенно време ще създаде проблеми на украинските войски в Курска област. По-специално поради факта, че ВСУ имат повече колесни превозни средства, които при такива условия започват да засядат.

"И използването на асфалтирани пътища също е проблем, защото те са под огневи контрол на Руската федерация. Врагът използва дронове, артилерия... Ако има затруднения, това ще ни насърчи да напуснем тези територии предварително, за да да спасим войски, а не да изпълняваме политически задачи“, отбеляза анализаторът.

Той предупреди, че командването на руската армия може да прехвърли и резерви поради намаляване на бойната активност по отделни оперативни направления.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания